Frilanseren og fotojournalisten Katinka Hustad fikk fredag utmerkelsen Årets Bilde. Hustad fikk prisen for et bilde tatt i Greenlandia i Russland.

Det er Pressefotografenes Klubb som står bak den prestisjetunge, årlige premieringen av det ypperste innen norsk foto- og videojournalistikk.

I sin begrunnelse for å gi Katinka Hustad prisen skriver juryen blant annet: «Vi har valgt å hylle et hverdagsbilde. Et bilde som får deg til å undre og skape din egen historie om hva som skjer. Det er skjønt med en fotograf som evner å komme inn i alminnelige menneskers liv og løfte det hverdagslige opp til noe som blir allment interessant».

Prisen ble overrakt under et arrangement i Litteraturhuset i Oslo fredag.

Vinnerbildet er hentet fra et prosjekt som Hustad jobber med i forstaden Greenlandia utenfor St. Petersburg i Russland, og viser to 18 år gamle russiske studenter i en leilighet i forstaden.

Hustad, som tidligere har vunnet flere andre priser i Årets Bilde-kåringen, og som fikk andreplass i kategorien Dokumentar Utland for sin fotoreportasje, har studert fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har også tidligere vunnet flere internasjonale priser. Foruten å jobbe med sine egne prosjekter er hun også tilknyttet avisen Morgenbladet.

Prisen er blitt utdelt siden 1956. I tillegg til kåringen av Årets Bilde er det også flere kåringer og premieringer innen en rekke andre kategorier.

(©NTB)