Produksjonsselskapet Cinenord har vært mest kjent for å produsere barne- og krimfilmer, men nå satser de for fullt på tv-markedet med to store dramaserier. Først ut er filmatiseringen av Jørn Lier Horsts krimhelt «Wisting», som blir en av norgeshistoriens dyreste tv-produksjoner noensinne når den har premiere på TV3 og Viaplay senere i år. Deretter kommer dramaserien om kronprinsesse Märthas kamp for å redde fedrelandet under Den andre verdenskrig, kalt «Alt for Norge», på NRK.

- Parallelt med dette ønsker vi å starte opp med en aktiv produksjon i Sverige og videreføre arbeidet vi har gjort i Norge, sier daglig leder og eier Silje Hopland Eik.

Les også: MTG klinker til med en av de største norske dramasatsingene noensinne

Satser på barn og krim
Cinenord har åtte ansatte i Norge, i tillegg til rundt 70 frilansere. Nå satser Eik også i Sverige med etableringen av et kontor i Stockholm under ledelse av Moa Westeson. Der skal det i første omgang jobbe to personer.

- Det kommer mange gode ideer ut av det norske og svenske dramamiljøet. Vi leter alltid etter de beste ideene, og når vi fikk med oss den dyktige filmprodusenten Moa Westeson til å lede vår svenske avdeling, kjente vi at det var et riktig tidspunkt å satse. Nå er Moa fullt i gang med ansettelser og å lete etter de gode historiene, sier Cinenord-sjefen.

Og det er fortsatt filmer for barn og tv-serier for voksne som er satsingsområdene.

- Begge deler har et stort marked. Det er et stort behov for familieunderholdning, også er det fremdeles stor interesse for nordiske krimserier. Det henger litt sammen med hva vi som produsenter interesserer oss for og hva markedet responderer på, sier Eik.

- Gråtass-film falt død til jorden
Hun legger ikke skjul på at selskapet fikk seg «en skikkelig knekk» i 2016 da publikum ga den siste Gråtass-filmen en kald skulder.

- Det er ikke til å stikke under stol at det å produsere spillefilmer er sårbart. Den siste Gråtass-filmen falt nærmest død til jorden. Det var svært liten interesse for den på kino, og det skulle ikke mer til enn én flopp før hele selskapet fikk kjenne på det.

Selskapet tapte rundt 13 millioner kroner i 2016, men leverte i 2017 et lite overskudd, ifølge Eik.

- Vi var i en periode hvor vi måtte nedbemanne, men klarte heldigvis raskt å bygge oss opp igjen og har brukt 2017 til å utvikle disse seriene som nå er i produksjon. Det kommer til å gi oss en omsetning på 300 millioner kroner.

- Tar enormt lang tid
Satsingen på tv-seriene er ikke en direkte konsekvens av nederlaget i 2016, ifølge Cinenord-sjefen.

- Nei, vi hadde heldigvis allerede satt i gang en tv-seriesatsing vi kalte Cinenord Drama hvor vi har hatt aktiv drift med tydelig fokus på å få i gang disse tv-seriene. Vår erfaring er at det tar enormt lang tid, og vi har brukt enorme utviklingskostnader på dette. Det har båret frukter, og vi er godt i gang med opptakene på «Wisting» og i aktiv forproduksjon på «Alt for Norge».

- Opplever dere en stor etterspørsel etter dramaserier?

- Ja, jeg tror Norge kan få noen gode år foran seg når det gjelder tv-drama. Norge er godt i gang med Emmy til «Mammon» og vi ser at produksjonsnivået er høyt. At både «Grenseland» og våre to produksjoner har fått støtte gjennom incentivordningen er positivt for bransjen og det norske publikummet.