Artikkelen er oppdatert med flere kommentarer.

Bladkjempen Egmont Publishing omsatte for 1,395 milliarder kroner i fjor, en nedgang på 8,1 prosent. Resultat før skatt endte på 186,9 millioner kroner, som er 6,8 prosent mindre enn året før.

Administrerende direktør Espen Asheim er fornøyd, tross fallende omsetning og resultat.

- Å levere et resultat før skatt på 187 millioner kroner med driftsmargin på 13 prosent i et beintøft 2017, er vi alle stolte av. At papir faller er kjent for de fleste, men 27 millioner solgte magasiner mot ulike interessegrupper er fortsatt et stort tall, sier Asheim.

Kuttet 100 millioner i fjor
Egmont Publishing er landets største utgiver av blader og magasiner. Men dette markedet synker nå år for år.

- De gamle papirproduktene fortsetter å falle, slik de gjør ellers i mediebransjen. Det har de de gjort de siste fire-fem årene, så det er en ganske forutsigbar utvikling. Derfor må vi hele tiden optimalisere driften innen kjernevirksomheten fortløpende, samtidig som vi kaster oss inn i nye markeder. Det er rett og slett en sjonglørkunst det vi driver med, sier Asheim til Kampanje.

Inntektsfallet møtes med kostnadskutt, slik Egmont Publishing allerede har gjort i en årrrekke.

- Bare det siste året har vi redusert driftskostnadene med 100 millioner kroner samtidig som leserundersøkelser viser at dette ikke har påvirket den høye kvaliteten på våre produkter, sier han.

Venter nye nedskjæringer
Ved utgangen av 2017 hadde Egmont Publising 313 årsverk, noe som er en nedgang på nærmere 50 årsverk. I løpet av tre år har rundt 150 årsverk blitt kuttet under nedskjæringene i mediehuset.

- Vi kuttet rundt 50 årsverk i 2017. Mens vi reduserte innenfor de redaksjonelle miljøene i 2015, var det innen kommersielt marked, salg og administrasjon vi reduserte i fjor. Vi har gått ned med 150 årsverk siden 2014, forteller Asheim til Kampanje.

- Vil dere fortsette å redusere kostnadene i 2018 og årene framover?

- Det vil komme mer, jeg vil alltid svare det.

Annonsefall på nett og print
Også i annonsemarkedet var det tungt for Egmont Publishing i fjor.

- Det varierer litt, men print og digitalt hadde en nedgang på ti prosent i fjor. Det var faktisk større prosentvis nedgang på digitalt enn på print. Årsaken er at de digitale annonseproduktene endret seg kraftig, med blant annet sterkt fall for bannerannonsering. Derfor satte vi i gang det programmatiske samarbeidet med TV 2, en satsing som har gitt resultater. Vi tror at vi i 2018 vil være tilbake på samme nivå som i 2016 med økning i digitale annonseformater, forteller Asheim.

Bladkjempen kom relativt sent inn i det digitale annonsemarkedet. Lenge var det blader og printmarked for alle pengene. De siste årene har de digitale inntektene begynt å stige.  

- Vi har 200 millioner kroner i digitale inntekter. Det er jeg fornøyd med - fordi dette er relativt sett nye lanseringer og satsinger. Vår største utfordring er å få en lønnsom vekst framover, i tillegg til en effektiv drift, sier Asheim.

- Hvordan var utviklingen for abonnementsinntektene, som er svært viktige for Egmont?

- Det er en mer stabil utvikling for abonnementsinntektene og endringene varierer  mye fra tittel til tittel, svarer han.

Bygger nye forretningsområder
I tillegg til kuttene, jobber Egmont Publishing på spreng med å skape nye pengestrømmer.

- Samtidig med effektivisering av kjernedriften har vi fullt fokus på å bygge nye forretningsområder. Vi skal treffe målgrupper med godt innhold der de er, og da må vi endre oss med dem. I 2017 har Egmont Publishing etablert felles programatisk annonsesalg med TV 2, vi har lansert People influencerbyrå, og vi har kjøpt Blogg.no og samlet de digitale publiseringsflatene klikk.no, Side2, og Side3 i én digital enhet, sier Asheim.

Han fortsetter:

- Videre har vi lansert tjenesten MIN, en app med tilgang til personalisert magasinnhold, og økt vår satsning på barnebøker. I regi av eventbyrået Live har vi styrket vår satsning på interessebaserte events, og samtidig har vi økt samhandlingen med våre e-handelsselskaper i Egmont.

Her ser du tallene til Egmont Publishing og Kids Media Nordic i 20167 Alle tall i MNOK.

Egmont Publishing 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 1.281,5 1395,,8  - 8,1 %
Driftsresultat    172,    185,1  - 6,9 %
Resultat før skatt    186,9 200,7  - 6,8 %