Televirksomheten i energiselskapet Lyse fortsetter veksten og går ut av 2017 med 47.348 nye Altibox-kunder og nesten en halv milliard i overskudd på driften.

2017 ble dermed året med høyest organisk kundevekst i partnerskapet siden oppstarten i 2002, kommer det frem i ferske tall fra Altibox-eier Lyse.

Partnerskapet hadde ved årets utløp nesten en halv million aktive Altibox-kunder, hvorav 280.551 er på egen fiber.  

- Det er veldig kjekt. Vi ser at mange av bredbåndskundene også har tv og vi har hatt en god tv-vekst de siste årene, sier Toril Nag, konserndirektør for Lyses televirksomhet til Kampanje. 

Altibox sin markedsandel på tv har økt fra 14,4 prosent til 14,9 prosent ved utgangen av 2017 kan Lyse opplyse. Også markedsandelen på bredbånd har gått opp og er i dag på 21,3 prosent. 

- Det er stor etterspørsel etter fiberbredbånd i Norge, og vi gleder oss over et godt vekst-år, sier hun.

- Hvor mange av kundene har tv-abonnement?

- Rundt 72 prosent av våre kunder har Altibox TV, sier Nag.

Investerer i ny tv-løsning
Selskapet har også investert tungt i en ny tv- og underholdningsplattform som heter «Nye Altibox TV» og investeringene trekker overskuddet ned. Det underliggende driftsresultat ble 485 millioner kroner, mot 517 millioner i 2016.

- Den nye tv-plattformen har fått veldig god mottagelse og vi har gjort en ganske kraftig oppgradering. Dette traff resultatet ganske kraftig i fjor og vil treffe oss også i år. Men det blir veldig bra. Etter lanseringen av nye Altibox TV ser vi gledelig nok at tv-frafallet hos de kundene som har den nye løsningen omtrent er på null, sier Nag.

For åttende året på rad målte den uavhengige organisasjonen EPSI Altibox-kundene til å være de mest tilfredse bredbåndskundene i landet.

I tillegg gjennomgår televirksomheten en større digitalisering av tv-plattform og støttesystemer. Dette innebærer doble IT-kostnader, som demper utviklingen i marginbildet i denne perioden. Når den gamle tv-løsningen avvikles, vil vil denne økte kostnaden opphøre, påpeker Lyse. 

- Det er dyrt å drive to systemer i en overgangsperiode, sier Nag.

- Vellykket med HBO
Nag forteller at løsningen som kombinerer tradisjonell digital-tv og strømmetjenester har blitt godt mottatt i markedet og Altibox har investert mer enn tidligere år i attraktivt innhold. Hensikten er å styrke markedsposisjonen.

Ett av tilleggene har vært å integrere strømmetjenesten HBO som en del av Altibox-universet. Også Get har en lignende løsning. Mye på grunn av dette har HBOs daglig dekning skutt rakettfart det siste halve året, og de er nå like stor som TV 2 Sumo.

- Det har vært veldig vellykket. Mange har valgt den kanalen og det fungerer veldig godt med tanke på oppsalg. Jeg tror begge parter er fornøyd med dette, sier hun.

- Det er en stund siden Altibox kjøpte rettighetene til norsk fotball, er det grunn til å tro at dere vil ta en mer aktiv rolle på innhold igjen?

- Vi er i marked der hvem som samarbeider med hvem er veldig dynamisk. Å spå om fremtiden her blir vanskelig, sier hun.  

Hun sier det fremover skal satses mer på å utvikle tjenestene med mer og og nytt innhold.

- Det som er så fint på de digital tv-plattformene er at det er veldig enkelt å se hva folk foretrekker å se. Det gir utfordringer for noen og fordeler for andre, sier hun.

Åpner for nye strømmetjenester
Ved å integrere HBO i Altibox-universet slipper kundene å hoppe mellom Altibox og for eksempel Apple TV. Nag tror det vil være mulig å integrere flere strømmetjenester i tv-tilbudet fremover for på den måten gjøre det enklere for brukerne. 

- Det vil  komme flere strømmetjenester, det er jeg sikker på, sier hun.

- Når du ser utover havet fra Stavanger, ser du noe til Amazon Prime?  

- He, he. Det er vel ikke utenkelig at de kommer. Det er en aktør som mange ønsker seg og vi jobber med å knytte oss til flere aktører, sier Nag.

Omsetninge i Lyse teledivisjon var i fjor på 3,24 milliarder kroner etter at Viken Fiber er blitt konsolidert inn i tallene. Sammenlignbare tall for 2016 viste en omsetning på drøye tre milliarder kroner.