Navn: Tone Sofie Aglen

Alder: 40 år

Stilling/firma: Politisk redaktør i Adresseavisen

Aktuell med: Har blitt mye brukt som politisk kommentator i forbindelse med Listhaug-saken.

- Du har stått midt oppe i den politiske suppa med Sylvi Listhaug – hvordan synes du mediene har opptrådt i denne saken?

- Saken har definitivt fått den oppmerksomheten den fortjener i mediene, og vel så det. Men så er det ikke hver dag vi er så nær en reell regjeringskrise basert på et Facebook-innlegg. For mange er det en repetisjon av samfunnsfagspensum med mistillit, daddelvedtak, kabinettspørsmål og negativ parlamentarisme. Det er et tankekors for oss som kommentatorer er at vi framstår som veldig like og samstemte i vår vurdering (og fordømmelse) av Listhaug. Det hadde nok vært bra for debatten om vi i større grad prøvde å forstå Listhaugs rolle og popularitet i deler av befolkninga.

- Er Sylvi Listhaug et PR-geni eller et nettroll?

- Begge deler. Hun er utrolig flink til å få oppmerksomhet, og skaper enormt mye debatt. Dessverre går hun over streken noen ganger og kunne med fordel vært mindre polariserende i formen. Jeg er uansett imponert over hvor mye engasjement hun skaper. Det finnes vel knapt et menneske som er likegyldig til Listhaug.

- Bypåske eller fjellpåske?

- Vanligvis tilbringer jeg påska på hytta med turgåing, påskebasar og bålbrenning i fjæra, men nå orker jeg ikke mer av kulde og snø. I desperasjon etter denne endeløse vinteren har jeg bestilt tur til mitt favorittland England. Det er ikke sommertemperatur der heller, men det er i det minste grønt i parkene, fritt for is og slaps i gatene, mye bra kultur og museer - og publiv.

- Hvem fortjener ros i form av et påskeegg i år?

- Konsekvensene av plast i naturen bekymrer meg veldig. Et plastfritt påskeegg går derfor til forskere, miljøorganisasjoner og andre som har økt vår bevissthet om dette. Også håper jeg både politikerne og vi forbrukere skjerper oss.

- Hvilken bok, film, serie eller podkast bør Kampanjes lesere bruke påsken på?

- I påska liker jeg tradisjonen med å lese krim. André Bjerkes «De dødes tjern» er en klassiker alle må lese. Ellers slår jeg gjerne et slag for den norske forfatteren Frode Granhus. Han skriver engasjerende krim fra Lofoten, et sted jeg selv har bodd. Han døde dessverre brått i høst, og hans siste bok kom nylig ut, etter hans død. Hvis det er lov å være så skamløs at man anbefaler noe man selv har laget, så har vi i Adresseavisens kommentaravdeling vår egen podkast: «OmAdressert». Vi oppsummerer nyhetsuka med hovedvekt på politikk og kultur, med ståsted fra Trøndelag.

- Drikker du helst kakao eller sprit i Kollen?

- Min skiinteresse er på nullpunktet og jeg kunne ikke tenkt meg en verre måte å bruke en fridag på enn å stå og fryse i Kollen. Kanskje hadde det vært litt gøyere med et lite glass rødvin innabords? Jeg er ingen stor moralist hva gjelder folks alkoholvaner, men synes opptrinnet i Kollen så trist og stusselig ut. Litt alkohol må være lov, men alt med måte.

- Hva synes du om Equinor, og hva ville du valgt som nytt navn for Statoil?

- Min instinktive reaksjon var at det er et oppkonstruert jålenavn. Jeg skjønner begrunnelsen, men det vil ta tid å venne meg av med tradisjonsrike Statoil.

- Hvilke sjanser tror du Alexander Rybak har for å vinne Melodi Grand Prix for andre gang?

- Det høres ut som ei låt som kan gjøre det bra i Grand Prix og han er jo en sjarmerende type. Men låta er ikke min tekopp, for å si det forsiktig.

- 2018 spås å være starten på slutten for smarttelefonen. Kan du se for deg et liv uten?

- Nei. Smarttelefonen er blitt som en kjær kroppsdel, men jeg burde så absolutt bli kvitt avhengigheten. Kanskje jeg skal gjøre et forsøk nå i påsken? På den annen side var jeg også svært sein med å skaffe meg mobiltelefon. Skjønte overhodet ikke hva jeg skulle med det. Det tok vel omtrent én dag før avhengigheten kom snikende. Så alt er mulig og det er utrolig hvor fort man tilpasser seg.