I dag la Mediebedriftene frem tall på kjønnsbalansen i norske medier. De viser at totalt så er kvinneandelen i mediebransjen på 38 prosent kvinner. Det er på nivå med næringslivet for øvrig hvor andelen kvinner er på 36,6 prosent, viser tall fra SSB.

Det er ikke godt nok, mener TV 2-topp, Sarah Willand. Hun jobber med HR og kommunikasjon i Norges største kommersielle tv-kanal.

- Bransjen bør sette seg høyere mål enn det, sier Willand til Kampanje.

- Bør mediebransjen ta på seg en ledertrøye her?

- Ja, det synes jeg absolutt. Det blir pinlig når du ser på bransjen som helhet og med en slik representasjon blir det parodisk når du sier du skal speile samfunnet, sier Willand.

Les også: Nye tall fra Medie-Norge - kun to av ti toppledere er kvinner

Se video med TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør her.


Men selv om andelen kvinner totalt er på nivå med resten av næringslivet, er det på øverste nivå større variasjoner. På konsernnivå er det bare 21 prosent kvinner og andelen kvinner i selskaper som Schibsted Medier, NHST og TV 2 er enda dårligere.  Sarah Willand er eneste kvinne i toppledelsen i TV 2.

- I TV 2 har vi ikke vært gode nok på dette og vi kaller det generaloppgjør nummer to. Nå har vi vært gjennom en tøff metoo-prosess for å sikre oss et arbeidsmiljø som oppleves attraktivt for begge kjønn samtidig må vi være attraktive for kvinner og menn oppover i systemet.

- Er det enslig for deg i TV 2?

- Ja, det er jo det. Vi har to toppledergrupper, en redaktørgruppe og en ledergruppe, med én kvinne i hver de av gruppene og det har jo selv Olav Sandnes sagt han ikke er fornøyd med. Så ja det er ensomt.

Mediebransjen er ikke blant verstingene sammenlignet med kvinneandelen i toppledergruppen i andre sektorer som spenner fra 12 prosent innenfor IT og opp mot 40 prosent innenfor helse. Her skårer mediebransjen 21 prosent på konsernnivå og 36 prosent i alle redaksjonelle bedrifter både store og små.

I går presenterte Abelia tall som viste at kvinner kun utgjør 26 prosent av de ansatte og 17 prosent av topplederne i IT-næringen, altså noe høyere enn tallene til SSB.

- Det er kanskje skummelt all den tid det er derfra mediene i dag rekrutterer?

- Ja, det er skummelt. Samtidig har vi rekruttert mye til Sumo og har en overrepresentasjon av kvinner der.

Vi spurte medietoppene om hvilke kvinner som har betydd mest for dem. Se video her: