I dag ble det skapt en ny nordisk mediegigant gjennom fusjonen av den danske teleoperatøren TDC, som eier Get i Norge, og MTGs nordiske virsomhet, som inkluderer tv-kanalene TV3, Viasat 4 og TV6, radiokanaler som P4 og P5, og strømmetjenestene Viafree og Viaplay.

I realiteten er det TDC som kjøper MTG Nordic Entertainment og MTG Studios. TDC betaler 3,3 milliarder kroner kontant, i tillegg til at MTG får 309 millioner aksjer i TDC.

Les mer: Skaper ny nordisk mediegigant - Get, TV3, Viasat og P4 i nytt selskap

TDC Groups konsernsjef, Pernille Erenbjerg, som blir konsernsjef i den nye samlede virksomheten, la frem noen tall på en pressekonferanse i København i dag som illustrerer hvilken styrke den nye mediegiganten får.

Det nye selskapet vil ha en omsetning på over 40 milliarder norske kroner. Selskapet vil nå ti millioner husholdninger i Norden, ha nesten tre millioner tv-abonnenter, over tre millioner mobilabonnenter, to millioner strømmeabonnenter, og halvannen millioner bredbåndsabonnenter.

- Og dette bare på dag én, la Erenbjerg til.

Oppkjøpet skaper en unik konstellasjon hvor både kringkaster, distributør og innholdsprodusent integreres i én og samme virksomhet.

- Vi skaper noe som er helt nytt, en fullt integrert tilbyder av medie- og kommunikasjonstjenester med dype røtter i Norden og hovedkontor i København. Dette er den første avtalen av sitt slag i Europa, sa Erenbjerg på pressekonferansen.

TV 2: - En sterk nordisk aktør
TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til Kampanje at dette er en utvikling han har forutsett.

- Dette er en utvikling vi har sett i andre markeder og jeg mener det ikke er overraskende at det også skjer her i Norden, sier han til Kampanje.

-  Blir det nå enda tøffere konkurranse i markedet i Norge – og Norden? 

- Det er for tidlig si. Dette blir en sterk nordisk aktør. Get er allerede en av våre viktigste distribusjonspartnere og det forventer jeg de vil være i mange år fremover.

TV 2-sjefen forventer flere oppkjøp og fusjoner fremover.

-  Ja. Det tror jeg helt sikkert. Dette er et marked i stor endring, da er det også naturlig at aktørene lager nye konstellasjoner og samarbeidsformer.

Også kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge har ventet på en avtale som denne.

- Det var bare et tidsspørsmål før det kom konsolideringer i dette markedet. Vi har sett lignende i Sverige, blant annet. Dette er en del av mediehverdagen vi lever i. Konkurransen har aldri vært tøffere. Og det kommer til å skje mye i denne bransjen også fremover. Det er definitivt spennende tider, sier han til Kampanje.

Saken fortsetter etter bildet.

Ny mediehverdag: - Det var bare et tidsspørsmål før det kom konsolideringer i dette markedet, sier Discovery-direktør Espen Skoland.

Skal vurderes av Konkurransetilsynet
Før transaksjonen kan gjennomføres, må den godkjennes av Konkurransetilsynet både i Norge og Danmark. 

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet vil ikke si om avtalen kan bli stanset.

- Det er for tidlig å si, men dette er en transaksjon som er meldepliktig her i Norge og det betyr at den må meldes til Konkurransetilsynet og kan ikke gjennomføres før vi har godkjent den. Vi avventer denne meldingen, og når den kommer vil vi gjøre de vanlige vurderinger av de konkurransemessige virkningene, sier han til Kampanje.

- Hva vil dere se på da?

- Det er virkningen på konkurransen vi skal vurdere, og hvis det er sånn at konkurransen blir svekket og det går utover norske forbrukere, har Konkurransetilsynet en mulighet å gripe inn.

Konsernsjef Pernille Erenbjerg la under pressekonferansen vekt på at de ønsker å skape en åpen plattform hvor fleksibilitet og skreddersydde løsninger er stikkordene.

- Dette handler ikke om å skape eksklusivt innhold som vi skal holde for oss og våre kunder. Det handler om å skape fantastisk innhold som vi skal dele med så mange som mulig, sa hun på konferansen.