I morgentimene torsdag kom en nyhet av mediehistoriske dimensjoner: Mobil- og bredbåndsselskapet TDC overtar MTG Nordic, som omfatter  Get, TV3, Viasat, Viaplay, P4, Monster, Strix og flere kjente medievirksomheter. Det betyr at kringkasting, distribusjon og innhold samles i ett selskap.

Tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet, Jan Scherman, var en av arkitektene bak planene om å etablere en nordisk, kommersiell kringkaster, kjent under navnet Nordic Broadcasting. Scherman mener TDCs milliardkjøp av MTG Nordic er en historisk avtale.

Les også: Skaper ny nordisk mediegigant med Get, TV3, Viasat og P4

- Sammenslåingen av TDC og MTG Nordic er en meget viktig avtale. Dette er smart fordi de får kontroll over både innhold og distribusjon. Når man gjør forretninger av så stor betydning, så sier man i Sverige at en pluss en blir tre. Slik var det da Turner Broadcasting System (TBS) og Time Warner fusjonerte i 1996, det var et signal om at fremtidens mediekonsern måtte ha en vertikal integrasjon, det vil si at man kontrollerer flere ledd i verdikjeden, som innhold og distribusjon, sier Scherman til Kampanje.

Han fortsetter:

- De som har fulgt med, vet at British Telecom har bygd opp en slik struktur. I Sverige har vi snakket mye om Telias forsøk på å kjøpe Premier League-rettighetene og i Finland har de kjøpt rettighetene til hockeyligaen. Men TDCs kjøp av MTG Nordic er den første betydningsfulle etableringen av en aktør som kontrollerer både innhold og distribusjon i Norden, sier Scherman.

Les også: Ny mediegigant ruster opp til krig om Premier League-rettigheter

Se videointervju med de nye tv-kameratene i Get og MTG her. 

- Får overtak på konkurrentene
Han mener det er lett å glemme alle fordelene med å kontrollere distribusjonen.

- Aktørene sitter med en detaljert kunnskap om sine kunder. De vet hva kundene vil ha og de vet hva de skal tilby. Slik får de et overtak på konkurrenter som kun kontrollerer ett ledd i verdikjeden.

Scherman mener TDC vil kunne matche konkurransen fra globale aktører.

- Sammenslåingen av TDC og MTG Nordic er viktig fordi den vil gjøre denne aktøren i stand til å tåle konkurransen fra de store nettverkene, som Facebook, Google, Apple og Amazon. Skal man slåss med slike giganter, må man gjør det TDC og MTG nå gjør.

Nordisk gigant strandet
Å samle krefter var også tanken bak Nordic Broadcasting. Norske Telenor, svenske Bonnier og danske Egmont forsøkte å sjøsette kringkasteren for få år siden. Norske TV 2, eid av Egmont, skulle være en viktig brikke i den nordiske tv-giganten. Det samme skulle den Telenor-eide distributøren Canal Digital. Men den nordiske giganten strandet i 2012.

Jan Scherman ga Egmont mye av skylden. Forholdet mellom Scherman og Egmont-sjefene ble iskaldt etter at forhandlingene om å etablere en nordisk tv-gigant brøt sammen vinteren 2012. Scherman oppfattet samtalene om å skape en nordisk tv-gigant som forpliktende og beskyldte danskene for bedrageri da planene ble lagt i skuffen.

Les mer: Scherman kaller Egmont bedragere

- Veldig sårbare
Når Kampanje spør Scherman om han tror noen i Egmont, Bonnier og Telenor angrer på at de ikke klarte å bygge en nordisk kringkaster, svarer han slik:

- Forretninger som skal lykkes krever rett timing. Jeg tror planene om å etablere en nordisk kringkaster sprakk fordi enkelte parter ikke innså utfordringene som ventet. Ingen av aktørene satt under kraftig press på det tidspunktet vi arbeidet med Nordic Broadcasting. Planen var at svenske TV4, norske TV 2 og finske MTV3 skulle utgjøre innholdsdelen av Nordic Broadcasting, mens C More skulle få med Canal Digital. En slik løsning hadde ført oss inn i fremtiden, men i stedet ser vi altså at andre selskaper gikk videre med ideen og klarte å komme i mål, sier Scherman.

- Hvem er det som har størst grunn til å frykte TDC/MTG Nordic aller mest?

- Det er de som nå sitter ensomme. 

- Du tenker på både store distributører og mediekonsern?

- Ja, selskaper som nå er veldig sårbare er Discovery, Bonnier, Egmont, Telenor og Telia. Ingen av dem kontrollerer både innhold og distribusjon. Om de kan finne hverandre har jeg ingen anelse om, men de som ikke har to bein å gå på i årene fremover, vil rett og slett få problemer med å bevege seg, spår den tidligere Bonnier-toppen.

Tøffere i rettighetsmarkedet
Han spår at flere vil få enda større vanskeligheter med å henge med i det elleville racet om dyre sportsrettigheter når TDC kjøper MTG Nordic.

- Det blir tøft for selskapene som står utenfor denne konstellasjonen når rettighetene til Premier League, Champions League eller Tippeligaen er i spill. Da vil norske TV 2 møte en ny aktør med store finansielle muskler, en tøff motstander som vil være i stand til å håndtere store innholdsrettigheter. Jeg husker mange sa at British Telecoms rettighetskjøp ikke ville lønne seg. I dag har de rettighetene til deler av Premier League, de har rettighetene til FA-cupen og de fleste europeiske ligaene. British Telecom har en sunn og god økonomi, det er Sky som er blitt satt under press i Storbritannia.

Mener Telenor må bestemme seg
Telenor har solgt seg ut av mediesektoren på 2000-tallet etter å ha vært inne på eiersiden i blant annet Amedia. Tidlig i 2012 presset Telenor gjennom et salg av Amedias TV 2-aksjer til Egmont. Det har lenge blitt spekulert i hva telegiganten vil gjøre med sin kabel- og satellittvirksomhet i selskapene Canal Digital. I tillegg kontrollerer Telenor én tredel av antennedistributøren RiksTV. Scherman mener Telenor må ta et viktig valg.

- Skal de fortsette med distribusjon, så må de finne en innholdspartner. Det samme gjelder svenske Telia, sier Scherman, og viser til at tele- og distributørselskapet TDC etter kjøpet av MTG Nordic kontroller både kabel- og bredbåndsselskapet Get og satellittplattformen Viasat, i tillegg til innholdsselskapene i MTG.

Telenor og TV 2 har til tider hatt et svært anstrengt forhold på 2000-tallet. Noe av det første den forrige TV 2-sjefen, Alf Hildrum, gjorde, var å gå til angrep på det han kalte en antikvarisk forretningsmodell der tv-distributørene stakk av med brorparten av pengene. Det ble starten på en langvarig strid med Telenor, som gjennom sitt Amedia-eierskap var indirekte eier av tv-konsernet. Hans etterfølger, Olav T. Sandnes, har internt snakket om «Slaget mot distributørene».

- Sammenslåingen kan være drivkraften
Jan Scherman tror Telenor og TV 2/Egmont vil vurdere å  finne sammen igjen og dermed svare på utfordringen fra TDC/MTG Nordic.

- Sammenslåingen av TDC og MTG Nordic kan være drivkraften for at de begynner å snakke sammen igjen, ja. Når to parter som har vært i strid med hverandre blir hardt presset fra andre aktører, så øker muligheten for at de vil ta hverandre i hånden og legge gamle stridigheter bak seg, sier han.

Også hans tidligere arbeidsgiver, Bonnier, er under press. Mediekonsernet er fortsatt tungt inne i tradisjonelle medier. Scherman tror ikke det blir lett for Bonnier å manøvrere seg inn i en bedre posisjon.

- Man skal ha stor respekt for de utfordringene Bonnier står overfor. Bonnier er et tradisjonelt mediekonsern med aviser, magasiner, bøker og en lineær tv-kanal, TV4, som har en sterk posisjon og gjør det imponerende bra. Bonnier-ledelsen sier at de skal skape innhold av høy kvalitet, men det blir ikke lett å gjøre forretning av det hvis man ikke kontrollerer distribusjonen. Avtalen mellom MTG og TDC viser at Bonnier må gjøre noe strukturelt, men det er lettere sagt enn gjort. Det som er sikkert, er at det blir tøffere å stå alene framover.

Telenor: - Store endringer i bransjen
Telenor registrerte gårsdagens store nyhet om TDC og MTG Nordic med stor interesse.

- Det er en interessant nyhet på mange måter, først og fremst er det et eksempel på de store endringene i bransjen, og hvordan aktørene i ulike ledd i tv-verdikjeden posisjonerer seg for å konkurrere om både kunder og innhold. Det er for tidlig å si hvordan dette påvirker konkurransebildet for oss, men det vil helt sikkert skape både muligheter og utfordringer, sier kommunikasjonsdirektør i Canal Digital-konsernet, Scott Engebrigtsen, til Kampanje.

Når Kampanje spør om Telenor vil vurdere å gå inn i innholds- og produksjonsselskaper igjen, svarer han slik:

- Vi kan av prinsipp ikke kommentere på spørsmål om hvilke mulige posisjoner Telenor kan innta i fremtiden. I Canal Digital jobber vi med å gi gode TV-opplevelser til våre kunder, og akkurat nå er vi mest opptatt av at OnePlace som ble lansert i går blir tatt godt i mot av våre kunder.

TV 2: - En sterk nordisk aktør
TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til Kampanje at dette er en utvikling han har forutsett.

- Dette er en utvikling vi har sett i andre markeder og jeg mener det ikke er overraskende at det også skjer her i Norden, sier han til Kampanje.

-  Blir det nå enda tøffere konkurranse i markedet i Norge – og Norden? 

- Det er for tidlig si. Dette blir en sterk nordisk aktør. Get er allerede en av våre viktigste distribusjonspartnere og det forventer jeg de vil være i mange år fremover.

TV 2-sjefen forventer flere oppkjøp og fusjoner fremover.

-  Ja. Det tror jeg helt sikkert. Dette er et marked i stor endring, da er det også naturlig at aktørene lager nye konstellasjoner og samarbeidsformer.

Også kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge har ventet på en avtale som denne.

- Det var bare et tidsspørsmål før det kom konsolideringer i dette markedet. Vi har sett lignende i Sverige, blant annet. Dette er en del av mediehverdagen vi lever i. Konkurransen har aldri vært tøffere. Og det kommer til å skje mye i denne bransjen også fremover. Det er definitivt spennende tider, sier han til Kampanje.

Les også: TV 2-sjef om ny mediegigant: - Blir en sterk nordisk aktør