I dag tidlig skapte danske TDC og svenske MTG mediehistorie med nyheten om at TDC kjøper MTGs nordiske virksomhet, som inkluderer TV3, P4, Viaplay, Viasat og produksjonsselskapene Monster og Strix, for å nevne noe. Det betyr at TDC, som eier Get i Norge, tar full kontroll over hele verdikjeden, fra innholdsproduksjon, til tv-kanaler, strømmetjenester og mobil- og tv-tjenester.

Det nye selskapet vil ha en omsetning på over 40 milliarder norske kroner. Selskapet vil nå ti millioner husholdninger i Norden, ha nesten tre millioner tv-abonnenter, over tre millioner mobilabonnenter, to millioner strømmeabonnenter, og halvannen millioner bredbåndsabonnenter.

- Dette er et selskap du ikke har sett før. Det er første gang i Europa at to sånne selskaper slås sammen, slår administrerende direktør i Get og TDC Norge, Gunnar Evensen, fast.

Les også: TV 2-sjef om ny mediegigant: - Blir en sterk nordisk aktør

Vet ikke hvem som blir sjef
Kampanje møter Get-sjefen og MTG-sjef Morten Aass i de norske lokalene til MTG, der Aass er øverste sjef. På sikt skal MTG og TDC fullintegreres og samlokaliseres under nytt navn, men hvem som blir sjef i det nye sammenslåtte selskapet, gjenstår å se.

- Det er ganske langt ned på veien, men vi skal klare å bli enige om hvordan vi skal organisere oss på best måte, sier Ass.

- Vil det være snakk om en nedbemanning som følge av fusjonen?

- Vi ser på dette som veldig komplimentære virksomheter. MTG har kompetanse som vi har begynt å se på og vurdert, så det er utrolig flott at vi nå får den, sier Evensen.

- Hva slags kompetanse er det?

- Hele produksjonsmiljøet, lage gode serier, forstå annonsemarkedet, den digitale kompetansen... Sammen får vi en flott pool av folk som kan programmering og skape nye løsninger. Her har vi bruk for alle.

Lover fordeler for Get-kunder
- Hva blir fordelen for Get sine kunder?

- Det er mange fordeler. Vi skaper en helt annen kraft til å utvikle norsk og nordisk innhold, som jeg tror våre kunder er veldig interesert i. Det handler om hva de skal se på og hvilket innhold som er tilgjengelig, og nye og spennende måter og konsumere dette innholdet på. 

- Får de mer innhold og flere tjenester til en rimeligere penge?

- Ja, det vil jeg tro at vi kan få til!

Klar for Premier League-kamp
Aass mener avtalen også blir viktig for å sikre kundene godt innhold i et marked der prisene løper løpsk.

- Vi sitter på en fantastisk sportsportefølje, og de rettighetene er det ordentlig kamp om, og der kommer det nye aktører på banen hele tiden. Dette er en måte å sikre at våre kunder og seere får det gode innholdet også fremover, sier MTG-sjefen.

MTG sitter i dag på sportsrettigheter som UEFA Champions League og La Liga, men den store kronjuvelen i sportsmarkedet, Premier League, ble snappet opp av TV 2 for 1,83 milliarder kroner ved forrige korsvei.

- Går dere for Premier League-rettighetene?

- Store sportsrettigheter er vi alltid interesserte i. Vi sitter ikke og ser på når sånne rettigheter skal bytte hender, sier Aass.

- Ble kampen om Premier League i praksis avgjort allerede i dag?

- Det kan vi si definitivt nei til. Den har ikke begynt ennå i vårt nedslagsfelt.

Vil fortsette samarbeidet med TV 2
- MTG samarbeider i dag med TV 2 på Champions League. Er det sånt samarbeid like naturlig fremover?

- Jeg tror det er helt avgjørende at vi fortsetter å jobbe med gode samarbeidspartnere fremover. Vi har begge i DNA-et vårt at vi skal våre åpne og gripe de mulighetene vi får.

- Jeg snakket med Olav (Sandnes, TV 2-sjef, red. anm) om dette tidligere i dag, og vi ser begge veldig positivt på denne utviklingen, legger Evensen til.

- Dette skaper en enda bedre dynamikk, og gjør at vi kan ta med oss noe mer til forhandlingsbordet. Det vil stimulere til bedre forhandlinger og bedre avtaler, fortsetter han.

Tidligere i dag sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje at det er for tidlig å si hvilke følger oppkjøpet får for konkurransen i tv-markedet.

- Get er allerede en av våre viktigste distribusjonspartnere og det forventer jeg de vil være i mange år fremover, sa Sandnes.

Tror flere følger etter
Selv om avtalen mellom TDC og MTG er den første av sitt slag i Europa, er Aass og Evensen overbevist om at andre aktører i markedet tenker i samme baner som MTG og TDC.

- Det er bare positivt dersom flere selskaper ser at dette er smart. Jeg tror det er helt naturlig at det vil skje, sier Evensen.

- Bør man ikke bli bekymret når én aktør tar kontroll over hele verdikjeden?

- Det er «the good old way of looking at it». I dag har vi bredbånd i bunn, der det er god konkurranse, og på toppen av det kan man kjøpe hva som helst. Nå skaper vi en løsning som er i konkurranse med 10-12-14 andre, som vi tror vi kan gjøre bedre sammen enn hver for oss.

Ingen TV3-opprykk
På kort sikt er det imidlertid lite som endrer seg. Før transaksjonen i det hele tatt kan gjennomføres, skal Konkurransetilsynet gi sin godkjenning. Trolig trer avtalen først i kraft i andre halvår.

- Hvis jeg skrur på Get-boksen min i morgen, har TV3 rykket opp til førsteplass på kanallisten min?

- Ha ha ha, jeg tror denne mannen skulle ønske det, men det kommer nok ikke til å skje, ler Evensen og legger hånden på skulderen til sin nye kollega.

- I wish, skyter Aass inn.