Det er ikke hver dag det fusjoneres og skapes nordiske mediegiganter, men i dag skjer det. For i morgentimene torsdag blir det kjent at TDC Group går sammen med MTG Nordic Entertainment og MTG Studios, og skaper Europas første helintegrerte medie- og kommunikasjonsselskap. I Norge betyr det at Get, TV3, Viasat, Viaplay, P4, Monster, Strix og flere kjente medievirksomheter samles i ett selskap.

I realiteten er det TDC som kjøper MTGs nordiske virksomhet. TDC betaler 3,3 milliarder kroner kontant, i tillegg til at MTG får 309 millioner aksjer i TDC. Det nye selskapet blir en helt ny merkevare med nytt navn. Nykommeren vil være 28 prosent eid av MTGs aksjonærer og 72 prosent av TDCs nåværende eiere.

- Dette er en banebrytende konstellasjon hvor kringkaster, distributør og innholdsprodusent integreres i en og samme virksomhet. Norske mediebrukere vil få glede av dette gjennom bedre og bredere tilbud både på innholds- og distribusjonssiden, sier Gunnar Evensen, administrerende direktør i Get og TDC Norge, i en pressemelding.

I dag har TDC og MTG Nordic en samlet omsetning på rundt 40 milliarder norske kroner, hvilket gjør at den nye mediegiganten blir Nordens største medieselskap i omsetning.

Stenbeck-familiens investeringsselskap Kinnevik, som kontrollerer 20 prosent av aksjene og 47 prosent av stemmene i MTG, har allerede velsignet avtalen. MTG-sjef i Norge, Morten Aass, kommenterer fusjonen slik:

- Vi ser at konkurransebildet i medieindustrien er i rask endring, og vi etablerer nå en sterk nordisk aktør for å gi kundene et enda bedre lokalt alternativ, sier Aass.

Slik blir mediekjempen i Norge
Hva betyr så den nye mediekjempen for det norske markedet? I Norge forenes Gets posisjon innen bredbånd-, mobil-, og tv-distribusjon med MTG Nordics innholdsproduksjon- og rettigheter, tv-kanaler og strømmetjenester. Den nye virksomheten i Norge vil omfatte blant annet strømmetjenestene Viaplay og Viafree, samt tv-kanaler som TV3, Viasat 4, TV6, Viasport og Viasat Film. I tillegg blir også noen av Norges mest kjente radiokanaler, som P4 og P5 og en rekke søsterkanaler, en del av selskapet.

- Både i norsk og nordisk sammenheng blir dette et selskap med en rekkevidde og innovasjonskraft som vil komme norske kunder til gode. I Norden vil selskapet ha 2,8 millioner tv-kunder og ha tilgang til mer enn 10 millioner hjem. Det gir et unikt utgangspunkt til å utvikle fremtidens underholdnings-konsepter til våre felles norske kunder, sier Get-sjef Gunnar Evensen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Får mye mediemakt:

- Dette er en banebrytende konstellasjon hvor kringkaster, distributør og innholdsprodusent integreres i en og samme virksomhet, sier administrerende direktør i Get og TDC Norge, Gunnar Evensen.

- Vi skal gjøre betydelige investeringer
I det nye selskapet inngår noen av Nordens mest kjente  produksjonsmiljøer for dramaserier og tv-konsepter, blant annet Monster og Strix i Norge. Disse står bak en rekke av de mest kjente programmene de siste årene, som blant annet Nobel, Farmen, Anno og Grenseland. Fremover skal det nye selskapet styrke satsingen på produksjon av lokale dramaserier og innovative tv-konsepter. I tillegg skal konsernet befeste posisjonen som en ledende leverandør av premium sport, både på tv og streaming.

- Vi skal gjøre betydelige investeringer i norske og nordiske konsepter, og vi vil i tillegg stå sterkere sammen for å sikre norske seere tilgang til det beste innholdet internasjonalt av filmer, serier og sport sier Morten Aass.

Hun blir konsernsjef
Den nye nordiske mediekjempen får en kvinnelig toppsjef. TDC Groups konsernsjef, Pernille Erenbjerg, blir konsernsjef i den nye samlede virksomheten, mens Anders Jensen fra MTG Nordic Entertainment blir nestkommanderende.

- Jeg er veldig glad for at MTG Nordics blir forent med TDC Group. Våre selskaper supplerer hverandre på en fantastisk måte, og det vil gi oss muligheter for å tilby våre kunder ennå mer attraktivt innhold og utvikle den neste generasjon underholdningsprodukter. Selskapet vil være det første av sitt slag i Europa, sier Erenbjerg.