Donald Trump ble ikke helt overraskende mest omtalt i de norske nyhetene i 2017, men nordmenn mener at valget og sykkel-VM i Bergen ble best dekket.

USAs president ble omtalt hele 70.110 ganger i norske medier i 2017, viser tall fra Retriever. Det er tre ganger så mye som det norske stortings- og sametingsvalget ble omtalt.

Men det er valgdekningen nordmenn flest er mest fornøyd med, viser undersøkelsen AgendaTracker, et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov.

Bare halvparten av dem som svarte på undersøkelsen, synes Trump-dekningen har vært tilfredsstillende. Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever, tror den andre halvparten mener dekningen har vært overdrevet.

- Som Amerikas president har Trump en av verdens mest innflytelsesrike posisjoner, noe som naturlig nok innebærer mye oppmerksomhet. Når han i tillegg strør om seg med kontroversielle uttalelser, samt er part i en tilspisset rivalisering med Nord-Korea, øker medienes interesse ytterligere, sier Lindebjerg.

Sykkel-VM i Bergen er omtalt i over 8.000 saker. I tillegg er sykkel-VM i Bergen den nyhetssaken på topplisten som gjør flest glad. Nærmere 50 prosent i undersøkelsen svarte at arrangementet gjorde dem svært eller litt glade.

- Selv om store økonomiske utfordringer er blitt trukket fram i kjølvannet at arrangementet, er det kun 18 prosent som svarer at de føler seg meget trist eller opprørt. Dette tyder på at det er de sportslige bragdene og folkefesten i Bergen som har gjort sterkest inntrykk på de fleste, sier Nikolai Riibe, rådgiver i PR-operatørene.

Krigen i Syria er årets nest mest omtalte sak, omtalt rundt halvparten så ofte som Trump. Det er den saken som opprører nordmenn mest. 96 prosent svarer at krigen gjør dem meget eller litt triste.

Også atomtrusselen fra Nord-Korea skaper reaksjoner, og 93 prosent sier at mediedekningen av prøvesprengningene og missilene har gjort dem meget eller litt triste.

Her er listen over de ti mest omtalte sakene:

  Sak Antall artikler
1. Donald Trump 70.110 
2. Krigen i Syria  27.523 
3. Stortings- og Sametingsvalget  23.931 
4. Flyktningstrømmen 19.406 
5. Nord-Korea 14.498 
6. Brexit-forhandlinger  14.029 
7. Boligprisene  10.574 
8. Johaug-saken  9012 
9 Presidentvalg i Frankrike  8980

10.

Sykkel-VM i Bergen  8481 

Kilde: Retriever (eid av NTB og Tidningarnas Telegrambyrå.)