I flere uker har TV 2 og distributøren RiksTV forhandlet på spreng for å bli enige om en ny avtale som gir RiksTV rett til å kunne sende TV 2-kanalene. Ved midnatt kunne Kampanje melde at partene ble enige om å fortsette forhandlingene på overtid. Mer enn et halvt døgn etter at den inneværende avtalen gikk ut ved midnatt nyttårsaften, har partene blitt enige om en ny avtale. Det bekrefter kilder overfor Kampanje nå i dag.

Det betyr at når 272.000 RiksTV-kunder våkner mandag 1. nyttårsdag, har de fortsatt tilgang til TV 2-kanalene i Rikspakken, TV 2 Sport Premium og Cmore. Det er vanlig å regne tre tv-seere per husstand, noe som betyr at over 800.000 tv-seere ville blitt rammet dersom TV 2-kanalene gikk i svart. RiksTV står for om lag 20 prosent av den samlede norske tv-distribusjonen, så hver femte norske tv-seer ville ha merket et forhandlingsbrudd mellom TV 2 og RiksTV.

- Tøffe forhandlinger
Etter harde forhandlinger, der avstanden mellom RiksTV og TV 2 har vært stor, er partene lettet over at de unngår konflikt.

– Vi er svært fornøyde med at vi landet en avtale med TV 2. Det har vært tøffe forhandlinger gjennom flere uker – og begge parter var klare på at vi ikke ønsket svarte TV 2-skjermer. Heldigvis ble det en lykkelig slutt, sier administrerende direktør Jérôme Franck-Sætervoll i RiksTV i en pressemelding.

– Vi er glade for at vi unngikk en situasjon med svarte skjermer. Det er store endringer i TV-markedet som skaper store utfordringer og muligheter for både innholdsleverandører og distributører. Dette skal vi arbeide med i tiden som kommer, sammen med alle våre distribusjonspartnere, sier Sarah C. J. Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2. 

Les også: Fristen ute for ny tv-avtale - men TV 2 og RiksTV fortsetter forhandlinger på overtid.

- Kundene hadde blitt taperne
1. nyttårsdag har forhandlerne i TV 2 og RiksTV maktet å bli enige etter uker med intense samtaler. En ny avtale mellom TV 2 og RiksTv innebærer at RiksTV fortsatt kan tilby sine kunder TV 2-innhold som nyheter, sport og underholdning, eller premieren på TV 2-suksessen  «Farmen kjendis», som har premiere mandag kveld. Også engelsk toppfotball vil RiksTV-kundene kunne se som før.

– Dette er en gladnyhet til alle TV 2-seere blant RiksTVs kunder, som nå kan følge videre med på Tour de ski og få med seg kveldens Farmen kjendis-premiere, sier Willand. 

Jérôme Franck-Sætervoll i RiksTV skjønner at mange var bekymret for at TV 2-kanalene skulle forsvinne for en periode.

– Ja, jeg må tilstå at jeg er veldig tilfreds med at vi nå er blitt enige – og at vi dermed slapp en konflikt mellom partene. Det er abonnentene og seerne som hadde blitt taperne. TV er viktig for folk, uavhengig av distribusjonsform og skjermstørrelser. TV skaper engasjement, og det er godt å slippe svarte TV 2-skjermer, sier Jérôme Franck-Sætervoll.

Hemmelig avtale
Lørdag skrev Kampanje at det var stor fare for samtalene mellom TV 2 og RiksTV ville bryte sammen. TV 2 henvendte seg lørdag direkte til RiksTV-kundene og varslet for første gang om konfliktfaren. TV 2 informerte kundene av distributøren om at de vil kunne se TV 2 på strømmetjenesten TV 2 Sumo, og at TV 2s kanaler også er tilgjengelig hos andre tv-distributører, som Get, Canal Digital, Viasat, Altibox og NextGenTel. Det vil si RiksTVs argeste konkurrenter.

Les også: Stor fare for at nær én million seere mister TV 2-kanalene

Les også: Stor avstand mellom partene - TV 2 kan gå i svart hos 900.000 seere

Kampanje har flere ganger de siste ukene skrevet at avstanden mellom partene har vært stor. Striden har ikke overraskende handlet om penger. Store penger. Kampanje har tidligere skrevet at TV 2 har krevd flere titalls millioner kroner årlig for at RiksTV skal kunne fortsette å tilby sine kunder de attraktive TV 2-kanalene. Det er langt mer enn det RiksTV har betalt de siste årene.

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer på avtalen – heller ikke avtalens lengde. Det jeg kan si er at vi er godt fornøyde med at vi slapp en konflikt. Det hadde ingen av partene i forhandlingene tjent på, sier Jérôme Franck-Sætervoll i dag.

TV 2 mener de har krav på sin andel av prisøkningen RiksTV har stått for i år, en økning på 50 kroner for den såkalte «Rikspakken». I dag koster denne pakken 499 kroner inklusiv merverdiavgiften etter at RiksTV tidligere i høst utvidet pakken med både Viasport og HBO Nordic. Nå mener TV 2-sjef Olav Sandnes at han med alle sine kanaler har et berettiget krav på en del av prisøkningen.

Les også: TV 2 krever mer penger: - Vi betaler mye for godt innhold, svarer RiksTV-sjefen

Les også: Nær én million tv-seere kan miste TV 2-kanalene