Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Gunnar Bjørkavåg.

Gunnar Bjørkavåg og styret i NHST Media Group er blitt enige om at han fratrer sin stilling som konsernsjef for NHST Media Group 1. februar. Han får med seg 18 måneders lønn på veien ut. Den avtroppende konsernsjefen hadde i 2016 en  samlet lønn på 5,3 millioner kroner. Sluttvederlaget er basert på fastlønnen på 3,3 millioner, hvilket betyr at Bjørkavåg får med seg cirka fem millioner kroner i sluttpakke når han slutter i NHST.

- Gunnar Bjørkavåg har ledet konsernet i 18 år og i ulike faser. I denne perioden har mediebransjen gjennomgått betydelige endringer. Gunnar har ledet konsernet med stødig hånd og han har levert betydelige bidrag til den posisjonen konsernet i dag nyter godt av, sier styreleder Anette Olsen i en pressemelding i formiddag.

Han kommenterer sin avgang slik overfor Kampanje i formiddag:

- Jeg har vært konsernsjef i 18 år, og på et eller annet tidspunkt må man slutte. Jeg kan ikke sitte her til jeg blir 67 år. En konsernsjef bør hele tiden ha 3-5 års perspektiv, og når jeg ikke har det lenger, har Anette og jeg hatt en god og ryddig diskusjon og konkludert som vi nå har gjort, sier Bjørkavåg til Kampanje, og referer til styreleder Anette S. Olsen.

Iq-test og padletur
Bjørkavågs avgang skjer bare to måneder etter at han gikk ut mot uttalelsen til VGs politiske redaktør Hanne Skartveit, som sa at en skjev kjønnsbalanse i konsernledelsen kan føre til en «gutta boys»-kultur.

– Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Framtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, skrev Bjørkavåg i en epost til Dagens Næringsliv.

Skartveit sier til Kampanje i ettermiddag at hun ikke ønsker å kommentere Bjørkavågs avgang.

- Har vært en oppvekker for meg
Bjørkavåg avviser at uttalelsene til egen avis er blant årsakene til at han nå gir seg.

- Ikke fra min side. Denne prosessen har startet etter årsskiftet, og når den først har startet, så går det fort.

- Det er ikke derfor du nå slutter?

- Absolutt ikke, men det har vært en oppvekker for meg, min væremåte og situasjonen. Nå har vi initiert en rekke prosjekter omkring mangfold og likestilling, som jeg håper skal materialisere seg i 2018, sier Bjørkavåg.

- Har du opplevd misnøye rundt din person og væremåte?

- Jeg har vært konsernsjef i 18 år. Det er alltid noen prosjekter som ikke går bra, men jeg har 99 prosent gode opplevelser og noen famøse opplevelser. Sånn er livet.

- Hva mener du har vært en oppvekker?

- Jeg har undervurdert betydningen av godt proaktivt arbeid i å utvikle bedre mangfold og vært for lite flink til å utvikle mangfold i ledergruppene.

- Hvem tok initiativ til denne prosessen?

- Der er partene enige om at vi skal si at vi har hatt en god og grundig prosess, sier Bjørkavåg.

Les også: Bjørkavåg legger seg flat etter tabbe-utsagn: - Dette ble helt feil

Les også: Reagerer på Bjørkavågs IQ-utfordring: - For alvorlig til å fjase vekk

Dermed startet bråket. Bjørkavågs kommentar vakte sterke reaksjoner i flere leire, blant annet i konsernets egen avis Dagens Næringsliv, der politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim skrev en kommentar rettet til konsernsjefen. DNs sjefredaktør Amund Djuve tok også sterk avstand fra konsernsjefens uttalelser. Det gjorde også styrelederen.

- På vegne av NHST tar jeg avstand fra uttalelsene fra Gunnar Bjørkavåg. De er ikke representative for den kulturen vi ønsker i konsernet. En moderne mediebedrift må rekruttere talenter og kompetente medarbeidere med ulik bakgrunn, skrev styreleder Anette Olsen i en uttalelse.

- Skulle ha invitert på scones og te
Senere la Bjørkavåg seg flat.

– Jeg svarte som sant var når det gjelder kjønnsfordelingen i konsernledelsen. Det er et faktum som jeg står for. Når det gjelder utfordringen til Skartveit, så ble det helt feil. Jeg skulle heller ha invitert henne på scones og te og hørt på hennes meninger.

Gunnar Bjørkavåg fortsatte i stillingen som konsernsjef i NHST Media Group etter et ekstraordinært styremøte i konsernet i november. 

Starter jakten på ny konsernsjef
I en uttalelse fra styret etter møtet het det at styret satte ned tre arbeidsutvalg som skal bidra til økt mangfold i NHST. Bjørkavåg selv skulle delta i en styringsgruppe.

– Utvalgene skal rapportere til en styringsgruppe som ledes av styreleder Anette Olsen. Øvrige medlemmer er styremedlem Anne Britt Berentsen, konsernsjef Gunnar Bjørkavåg, DNs sjefredaktør Amund Djuve og en representant for de ansatte, heter det i uttalelsen ifølge DN.

Det har ifølge konsernet vært en god og grundig prosess som har ført frem til at Bjørkavåg går av. Hans utspill som utløste mediestormen blir ikke kommentert av verken styreleder Anette Olsen eller Bjørkavåg i pressemeldingen.

Styret i NHST Media starter nå jakten på ny konsernsjef.

Les også: Bjørkavåg blir sittende som NHST-sjef etter oppvaskmøte

Les også: Hanne Skartveit: - Bjørkavåg ga saken god fart