Søndag 4. februar er det igjen klart for Vixen Influencer Awards, tidligere kalt Vixen Blog Awards, og denne uken slapp Vixen listen over årets finalister.

Finalistene er de fem bloggerne som har fått flest stemmer fra publikum i hver kategori. Nå er det opp til juryen å kåre vinnerne i alle kategorier, bortsett fra Folkets favoritt, og j
uryleder Hans-Petter Nygård-Hansen forteller at de har brukt mye tid på å finne ut av om de nominerte til prisen har fulgt alle de lovene som gjelder innenfor markedsføringsloven, åndsverksloven og alkoholloven.

- Målet vårt har uansett vært det samme; å kåre de beste influencerne. Ikke de som nødvendigvis har flest sidevisninger, flest følgere eller flest fans. Oppmerksomhet er viktig, men tillit er kanskje enda viktigere. Og tillit får man ikke av å lure sitt publikum, eller bryte norske lover. Og de skal heller ikke belønnes med priser, sier han.

Les også: - Medier og blogg-nettverk legitimerer influenceres lovbrudd

Bloggerne- og Paradise-kjendiser ute
Noen profilerte bloggere glimrer riktig nok med sitt fravær. «Bloggerne»-profil Anniken Jørgensen, kjent som «Annijor» og Martine Lunde, kjent fra «Paradise Hotel», hadde begge i utgangspunktet nok stemmer til å være finalister i kategorien Folkets favoritt, men er disket fra konkurransen fordi juryen mener de ikke har fulgt loven om merking av reklame og sponsede innlegg.

- Vi har gått gjennom brevene fra Forbrukertilsynets på nytt igjen, og har fokusert på det de mente var brudd, altså ingen merking. Vi disker ingen for at de har merket litt for dårlig, understreker Nygård-Hansen.

Lunde: - Merkelig
Martine Lunde, som hadde sitt store gjennombrudd som blogger etter deltakelsen i «Paradise Hotel» på TV3 i fjor, sier til Kampanje at hun er overrasket over avgjørelsen, ettersom flere av de andre nominerte også har fått kritikk for dårlig merking av reklame.

- Nå hadde jeg ingen forhåpninger om å vinne, men det burde være likt for alle, tenker jeg da. Jeg vil si at jeg merker reklame bedre enn flere av de som faktisk er nominert, så jeg synes det er en veldig merkelig grunn for å diske meg, skriver Lunde i en tekstmelding til Kampanje.

- De siste månedene har det stått annonse på alt jeg har lagt ut, og om noen hadde gitt meg fem minutter, kunne jeg funnet ting hos flere av de nominerte som ikke er merket fra de siste ukene.

Bonnier: - Svært opptatt av å følge reglene
Det har ikke lykkes Kampanje å komme i kontakt med Anniken Jørgensen, men digital leder Lene Vintervoll i Bonnier Media, som representerer henne, forteller at de tar regelverket på alvor.

- Vi holder nå på å finne ut hvilke eksempler det siktes til her, men Anniken har selv tatt initiativ til dialog med Forbrukerombudet ved flere anledninger siste halvdel av 2017 og har vært svært opptatt av å forstå og følge reglene, sier hun.

- Som mediehus og representant for influencere er det viktig for oss å følge gjeldende regler. Derfor har vi også nylig hatt en større gjennomgang av regelverket for merking av reklame i sosiale medier for alle våre influencere.

Saken fortsetter etter bildet.

Tv-blogger:

Anniken Jørgensen har de siste årene vært å se i TV 2 Livsstil-serien «Bloggerne». Nå er hun disket fra landets største bloggkonkurranse på grunn av det juryen mener er manglende merking av reklame og sponsede innlegg. Foto: TV 2.

Uenige med Forbrukertilsynet
Nygård-Hansen forteller at de også har hatt flere tvilstilfeller, og de har også vært uenige med Forbrukertilsynet på noen punkter. Blant annet gjelder det Sophie Elise, som er nominert til tre kategorier, inkludert Folkets favoritt.

- Sophie Elise hadde en delvis sponset tur til Sri Lanka, men flyturen betalte hun selv. Når hun legger ut et innlegg om at hun sitter på flyet på vei til Sri Lanka, og ikke nevner hvem hun delvis blir sponset av, så er ikke vi enige med Forbrukertilsynet om at det skal merkes med reklame.

- Hever dere dere over Forbrukertilsynet?

- Ja og nei. I de fleste tilfeller handler det ikke om konkrete brudd, men hva man kan eller bør gjøre. Forbrukertilsynet vet selv også at markedsføringsloven ikke er like svart-hvit som kritikerne fra Kvinneguiden gjerne vil tro at den er, derfor har heller ikke Forbrukertilsynet laget en regelbok om merking, men en veiledning.

Refses av Linnéa Myhre
Jurylederen er forberedt på kritikk og at noen vil være uenige med juryens vurderinger. Forfatter og eks-blogger Linnéa Myhre har allerede gått hardt ut mot juryen.

«Jeg ser minst fem stykk på den lista der som er terningkast 1 på å følge reglene for merking av annonser,» skriver hun på Twitter.

Nygård-Hansen oppfordrer kritikerne å sende inn konkrete eksempler på brudd.

- Det er fortsatt ikke for sent å diske noen, men det er for mange som insinuerer, og for mange som påstår og ikke kommer med dokumentasjon. Vi kan ikke diske noen basert på rykter eller påstander, og vi har etter beste evne gått gjennom semifinalistene og finalistene, sier han.

Her er alle finalistene til Vixen Influencer Awards:

Årets influencer: mote

 • Camilla Pihl
 • Celine Aagaard
 • Janka Polliani
 • Darja Barannik
 • Fredrik Risvik

Årets influencer: beauty

 • Sarina Nepstad
 • Agnes Lovise Haugen
 • Celina Karine Myhra
 • Emilie Tømmerberg
 • Therese Adsen Aanonli

Årets influencer: livsstil

 • Harm & Hegseth
 • Peter Kihlman (Pappahjerte)
 • Sophie Elise
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)
 • Caroline Berg Eriksen

Årets influencer: interiør

 • Maren Baxter
 • Franciska Munck-Johansen (Franciskas vakre verden)
 • Anne Holter-Hovind (Moseplassen)
 • Ann Merete Slåttland (Kreativ-i-tet)
 • Nina Holst (Stylizimo)

Årets influencer: mat

 • Ida Gran Jansen
 • Trine Sandberg (Trines matblogg)
 • Mia Frogner (Green Bonanza)
 • Marit Westlie (Fru Timian)
 • Ina-Janine Johnsen (Mat på bordet)

Årets influencer: trening og helse

 • Jørgine Massa Vasstrand (Funkygine)
 • Espen Hilton
 • Camilla Aastorp Andersen (Treningsfrue)
 • Inger Houghton (Inger i Dubai)
 • Lene Alexandra Øien

Årets gullpenn

 • Ulrikke Falch
 • Tusvik & Tønne
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)
 • Peter Kihlman (Pappahjerte)
 • Line Victoria Husby (Supporterfrue)

Årets stjerneskudd

 • Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista)
 • Joakim Kleven
 • Venninna di (Malin Nesvoll & Ninni Nyhus)
 • Line Victoria Husby (Supporterfrue)
 • Synnøve & Vanessa

Årets business

 • Sophie Elise
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)
 • Caroline Berg Eriksen
 • Trine Sandberg
 • Anna Rasmussen

Årets sterke mening

 • Ulrikke Falch
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)
 • Tusvik & Tønne
 • Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista)
 • Malin Nesvoll

Årets influencer

 • Ulrikke Falch
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)
 • Tusvik & Tønne
 • Kristin & Dennis
 • Trine Sandberg (Trines matblogg)

Folkets favoritt

 • Marna Haugen Burøe (Komikerfrue)
 • Malin Nesvoll
 • Christina Kihlman (Kona til)
 • Sophie Elise
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)

Årets forbilde

 • Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista)
 • Kristin Gjelsvik (Styleconnection)
 • Malin Nesvoll