I en statusoppdatering annonserte Facebooksjefen Mark Zuckerberg at plattformen i fremtiden vil nedprioritere ikke bare annonser, men også medieinnhold fra eksterne aktører i nyhetsstrømmen til Facebook brukerne. Den bakenforliggende tanken er å forbedre brukeropplevelsen ved å gi mer plass til oppdateringer fra venner og grupper.

Analysen fra et brukerperspektiv er nok riktig og velbegrunnet, men for mange mediehus er dette nok en spiker i kista og enda en grunn til bekymring. Idag utgjør er sosiale medier en stor og viktig trafikkilde for mange publisister, og med denne siste oppdateringen blir vondt verre for digitale mediehus.

Men istedet for å få panikk over at Facebook fortsetter å gjøre som de vil, er det ikke bedre å benytte anledningen til å tenke annerledes, og heller samarbeide om å lage en felles bedre medieopplevelse som setter brukeren i sentrum?.

Det finnes mange, gode grunner til å inngå samarbeid om trafikkutveksling:

1) Brukere som kommer til artikler fra andre medier, er mer engasjerte enn lesere som kommer fra sosiale medier. Data fra Strossles løsning for publisistsamarbeid viser at leserne bruker 120 prosent lenger tid og leser 39 prosent fler artikler enn brukere som kommer fra Facebook

2) Ved å samarbeide kan mediehusene holde på oppmerksomheten, og dermed også annonsekronene de mister til platformgigantene. Ifølge mediebyrået Group M har Google og Facebook nå 84 prosent av all digitalt annonseforbruk, mens mediehusene som betaler alle produksjonskostnadene reduseres til innholdsleverandører.

Alene har ikke norske mediehus en sjanse til å måle seg på rekkevidde, data eller innovasjonsgraden til aktører som Facebook, og en kan spørre seg hvorfor det ikke er bedre samarbeidsavtaler på plass allerede. Svaret er kanskje at det ikke eksisterer noen kultur for samarbeid mellom gamle, arge konkurrenter - men det er på tide å innse det faktum at konkurrenten ikke er den gamle naboen i Akersgata, men et selskap med postadresse i California.

Norske publisister kjemper i dag om smulene som er igjen etter at «de store gutta» har forsynt seg av annonsørenes annonsebudsjett, tiden er moden for å se på nye måter å la riktig leser finne riktig innhold fra norske mediehus.

NB: Strossle er et medieteknologiselskap som bidrar til å presentere innhold fra nasjonale publisister som opplevev som relevant og interessant for den besøkende hos en lang rekke medier. Strossle plattformen har som mål å skape økt trafikk publisister og bedre leseropplevelser. Kampanje er ett av mediehusene som har tatt tjenesten i bruk.