Samtidig som norske serie- og filmformater i stadig større grad slår gjennom utenfor landets grenser, får også et norsk rettighets- og distribusjonsselskap utenlandsk eierskap. TV 2 og svenske TV4 var i flere år eiere av Nordic World. I 2016 overtok daglig leder Espen Huseby alle aksjer etter at de kommersielle tv-konsernene solgte seg ut i tur og orden.

Nå har Nordic World fått en ny storeier. Den amerikanske medieinvestoren Michael Jay Solomon gikk nylig inn på eiersiden i Nordic World. Hans selskap Digital Content International (DCI) undertegnet i oktober en avtale om en strategisk eierpost i det norske selskapet som hovedsakelig selger norsk og nordisk tv-innhold til internasjonale markeder. DCI har en opsjon til å ta full kontroll over Nordic World.

- DCI kan på sikt overta selskapet 100 prosent, sier administrerende direktør og medeier Espen Huseby i Nordic World.

Det er det svenske selskapet Involvy med tidligere TVNorge-gründer Ola Steinsrud i spissen som har bistått prosessen på vegne av Nordic World.

- Det er fantastisk å ha Michael Jay Solomon inn på eiersiden og inn i styret i Nordic World. Han har vært den fremste i verden innen distribusjon av tv-innhold gjennom flere tiår. Og nå ønsket han å gå inn å ta strategisk eierskap i Nordic World. Jeg er svært stolt av å få Solomon inn på eiersiden, sier Huseby.

Han mener Solomon vil bidra til å løfte Nordic World internasjonalt. Ambisjonene er høye.

- Michael J. Solomon sitter på et enormt nettverk på alle kontinenter. Vi tror at Nordic World vil bli et av de største uavhengige salgsselskapene for internasjonalt innhold til ny og tradisjonell tv i verden. Michaels erfaring i bransjen og som entreprenør skal ta Nordic World til et nytt nivå – ikke minst som en partner i DCIs globale nettverk, sier Huseby.

Les også: TV 2 selger seg ut av salgsselskap

Les også: - «Norske» Maniac blir en av de største seriene Netflix lanserer neste år

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Høye ambisjoner:

- Vi tror at Nordic World vil bli et av de største uavhengige salgsselskapene for internasjonalt innhold til ny og tradisjonell tv i verden, sier Espen Huseby.

- Ingen i verden kan vise til tilsvarende merittliste
Solomon startet sin karriere innen film- og tv-distribusjon i United Artists i 1956 som 18-åring.  I 1978 var han med på å starte Telepictures hvor han fra starten av var både styreleder og administrerende direktør. Selskapet ble raskt en av verdens største innen distribusjon av tv-innhold – og eide blant annet seks tv-stasjoner i USA samt magasiner som US Magazine og US Weekly. I 1985 fusjonerte Telepictures med Lorimar, hvor Solomon ble selskapets president. Lorimar ble raskt USAs største produksjons- og distribusjonsselskapet for tv-innhold i USA. Her ble serier som «Dallas», «Falcon Crest», «ALF» med flere produsert. I 1989 ble Lorimar-Telepictures kjøpt opp av ingen ringere enn Warner Bros. Television. Solomon ble president i Warner Bros. International Television. Solomon har startet opp en rekke innholds-selskaper både i og utenfor USA.

- Ingen i verden kan vise til tilsvarende merittliste innen vårt fagfelt som Michael Jay Solomon. Det er klart at Solomon har mye å bidra med i Nordic World – både når det gjelder kunnskap og kontaktnett, sier Espen Huseby i Nordic World.

Ny allianse over Atlanteren
Mens det skjer endringer på eiersiden,  inngår Nordic World en distribusjonsallianse med den statseide kanadiske tv-kanalen CBC/Radio Canada. Det betyr at Nordic World og dets partner DCI skal markedsføre, samt selge tv-formater og programmer fra den fransktalende kanadiske tv-kanalen.

Også distributørene Keshet International fra Israel, britiske Cinefix Rights og France Televisions Distribution inngår i dette samspillet.

Solgte «Truls à la Hellstrøm»  til fire land
Nordic World har i høst solgt TV 2-formatet «Truls à la Hellstrøm» til Italia, Spania, Finland og Belgia. I 2016 kjøpte Netflix rettighetene til det norske Rubicon-produserte humordramaet «Maniac». Bak eksporten av rettighetene sto Nordic World. Espen Huseby har rangert «Maniac»-salget som et av høydepunktene ved siden av eksporten av «The Stream» (TV 2-formatet ble solgt til amerikanske NBC, red. anmerkning).

Selv om TV4 og TV 2 solgte seg ut av Nordic World, samarbeider Espen Huseby fortsatt tett med de to tv-konsernene.

Les også: - NRK-serie på manges lepper i Cannes

Les også: «Truls à la Hellstrøm» solgt til fire land