Halvannet døgn før den nåværende avtalen løper ut, er TV 2 og RiksTV ennå ikke blitt enige i forhandlingene om en ny distribusjonsavtale. Etter det Kampanje kjenner til, er fortsatt avstanden mellom tv-konsernet og tv-distributøren så stor at TV 2 og RiksTV står på randen av en storkonflikt.

I så fall betyr det at 272.000 RiksTV-kunder mister alle TV 2-kanalene når de våkner mandag morgen 1. januar. Det er vanlig å regne tre tv-seere per husstand, så det vil si at nærmere én million tv-seere ville blitt rammet av svarte TV 2-skjermer.

Alle TV 2-kanaler forsvinner
RiksTV-kundene vil ved en konflikt miste TV 2-kanalene i Rikspakken, TV 2 Sport Premium og Cmore. I dag har TV 2 varslet RiksTV-kundene om konfliktfaren og at de vil kunne se TV 2 på strømmetjenesten TV 2 Sumo. TV 2 tirrer også motparten når de opplyser RiksTV-kundene om at TV 2s kanaler også er tilgjengelig hos andre tv-distributører, som Get, Canal Digital, Viasat, Altibox og NextGenTel. Det vil si RiksTVs argeste konkurrenter.

Dette utspillet fra TV 2 blir etter alt å dømme svært dårlig mottatt på den andre siden av forhandlingsbordet. Derfor stiger nå temperaturen mellom TV 2 og RiksTV.

- Håper på en løsning
Når Kampanje spør TV 2-ledelsen om de nå har valgt å bryte forhandlingene med RiksTV, svarer organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand slik i formiddag:

– Nei, det er fortsatt dialog mellom oss og RiksTV. Vi har fortsatt kontakt og håper på en løsning, sier hun.

- Har det vært gjort noen som framskritt i forhandlingene i romjula? 

- Vi er fortsatt i dialog, men ønsker ikke å kommentere innholdet i forhandlingene, sier Willand til Kampanje.

- Er det overveiende sannsynlig at RiksTV-kundene mister tilgangen til TV 2-kanalene fra og med 1. januar? 

- Vi håper selvsagt på en løsning, slik at det ikke kommer til et brudd.

- Det nærmer seg fristens utløp
RiksTV-ledelsen har ennå ikke gitt opp håpet om en enighet i forhandlingene.

- Absolutt ikke. Vi er fremdeles sterk i troen på at dette skal ordne seg, men vi må innrømme at det nærmer seg fristens utløp som er midnatt på nyttårsaften, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Mesna i RiksTV til Kampanje.

- Er det overveiende sannsynlig at RiksTV-kundene mister tilgangen til TV 2-kanalene fra og med 1. januar? 

- Jeg vil ikke spekulere i sannsynlighet, men forholder meg til at vi forhandler om å finne en løsning – samt at tiden begynner å bli kort til midnatt på nyttårsaften, understreker hun.

- Er forhandlingene helt fastlåste? 

Nei. Og derfor har vi fremdeles et godt håp om å lande en løsning.

- Har RiksTV varslet sine kunder om at de kan miste TV 2-kanalene.

- Ja, vi gjør vurderinger kontinuerlig slik at kundene våre skal være oppdaterte på saken. Per nå ligger det blant annet informasjon ute på rikstv.no.

Krangler om store millionbeløp
Striden handler ikke overraskende om penger. Store penger. Kampanje har tidligere skrevet at TV 2 har krevd flere titalls millioner kroner årlig for at RiksTV skal kunne fortsette å tilby sine kunder de attraktive TV 2-kanalene. Det er langt mer enn det RiksTV har betalt de siste årene.

TV 2 mener de har krav på sin andel av prisøkningen RiksTV har stått for i år, en økning på 50 kroner for den såkalte «Rikspakken». I dag koster denne pakken 499 kroner inklusiv merverdiavgiften etter at RiksTV tidligere i høst utvidet pakken med både Viasport og HBO Nordic. Nå mener TV 2-sjef Olav Sandnes at han med alle sine kanaler har et berettiget krav på en del av prisøkningen.

- Det stemmer at prisen økte med 50 kroner nå i høst. Prisøkningen skyldtes blant annet høstens nye produkter i RiksPakken, HBO- og Viasat-avtalene, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Mesna i RiksTV.

50 kroner mer per kunde per måned gir RiksTV 160 millioner kroner i økte inntekter årlig, inklusiv moms. Inntektsveksten er på 130 millioner uten moms.

Dette er penger TV 2-sjef Olav Sandnes mener TV 2 bør få en andel av.

Les også: Stor avstand mellom partene - TV 2 kan gå i svart hos 900.000 seere

TV 2-sjefen har for lengst satt tonen for forhandlingene med RiksTV og andre distributører. Internt i TV 2 har Sandnes etter det Kampanje kjenner til omtalt det som «Slaget mot distributørene».

- Vi skal beskytte oss mot distributørenes egne internett-tv-løsninger. De stikker av med størstedelen av pengene. Slik kan vi ikke ha det, sa TV 2-sjefen til sine ansatte i fjor.

TV 2 har i dag cirka 700 millioner kroner i distribusjonsinntekter og cirka 500 millioner kroner i inntekter fra strømmetjenesten Sumo. Altså til sammen 1,2 milliarder kroner i strømme- og distribusjonsinntekter. Dette er inntekter TV 2-ledelsen vil øke i årene framover når den største inntektskilden, reklameinntektene fra lineære tv-sendinger, ventes å falle.

Les mer: TV 2 varsler full krig mot tv-distributørene

Men RiksTV har så langt i forhandlingene nektet å gi etter presset fra TV 2. RiksTV og andre tv-distributører merker for alvor endringene i tv-markedet og tv-seing via antenne, kabel og satellitt regnes som en solnedgangsindustri. Derfor blir det press på marginene i RiksTV også og selskapet jobber hardt for å omstille seg til nye tider i tv-markedet, blant annet ved å etablere egne strømmetjenester. Dette er tjenester som konkurrerer med tv-kanalenes egne satsinger på strømming, som for eksempel TV 2 Sumo.

RiksTV økte omsetningen fra 2015 til 2016 med tre prosent til 1,1 millarder kroner, men driftsresultatet falt med 23 prosent til 119 millioner og resultat før skatt krympet med 41 prosent til 61,9 millioner.

Les også: TV 2 krever mer penger: - Vi betaler mye for godt innhold, svarer RiksTV-sjefen

Les også: Nær én million tv-seere kan miste TV 2-kanalene

Lille julaften for ett år siden valgte TV 2 og distributøren Get å ta julefri og utsette innspurten i forhandlingene til januar. Den gang sto 500.000 Get-kunder og rundt 1,3 millioner norske tv-seere i fare for å miste TV 2-kanalene. Partene ble senere enige. 2016 startet med en svært opprivende konflikt mellom Telenor-eide Canal Digital og amerikanskeide Discovery, en strid som endte med at TVNorge-kanalene gikk i svart hos rundt 2,5 millioner seere i ti dager. Det har også vært full krig mellom TV 2 og Canal Digital tidligere. I Sverige var det full krig mellom Discovery og Com Hem i høst. 4,5 millioner svenske tv-seere ble rammet av den 13 dager lange konflikten.

Les også: TV 2 og Get nær avtale - unngår svarte skjermer

Les også: TVNorge og Telenor enige om ny tv-avtale