«Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke har turt å snakke om dette tidligere. Det er fint at noen spør», heter det i et av de nesten 6.000 svarene mediebransjen har fått på sin undersøkelse om seksuell trakassering.
3,1 prosent av de som har svart på undersøkelsen, oppgir at de har opplevd å bli seksuelt trakassert de siste seks månedene. Dette utgjør 178 personer. Av de 178 personene er 149 kvinner og 29 menn.
- Det er lett å tenke at dette er et lavt tall, men det er et stort tall når du tenker på tidsaspektet. Dette er bare siden sommeren, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.
Det er aldersgruppen 18 til 30 år som er særlig utsatt. I denne gruppen svarer 7,9 prosent at de har blitt utsatt for seksuell trakassering.
Her kan du følge dagens presentasjon.
Redd for egen stilling
Medarbeidere opplever seksuell trakassering i noe større grad enn ledere. Redaksjonelt ansatte opplever dette i større grad enn ikke-redaksjonelt ansatte, og midlertidig ansatte opplever dette i større grad enn frilansere og fast ansatte. Personer med ansiennitet på 1-4 år oppgir at de bli mer seksuelt trakassert enn de med høyere og lavere fartstid i bransjen.
16 prosent oppgir at de har varslet om trakasseringen til egen bedrift. Flertallet har varslet selv, men i en av fire tilfeller var det kollegaer som varslet. 1,5 prosent av sakene ble varslet til politiet.
Hovedårsaken til det ikke er blitt varslet, er at man er redd for konsekvenser for egen stilling og at man skammer seg over det som har skjedd.
42,1 prosent svarer at de ikke vet om bedriften har rutiner for varsling om seksuell trakassering.
- Vi må skape en bedre kultur for varsling, og være sikre på at de rutinene man har blir kjent, kommenterer MBL-lede Randi Øgrey.
5.741 har svart
Resultatene av undersøkelsen ble presentert på en pressekonferanse i Amedias lokaler fredag morgen. 5.741 svar er registrert etter at undersøkelsen ble sendt ut 21. november med svarfrist 1. desember. Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, Landslaget for lokalaviser og Norsk Redaktørforening står samlet bak undersøkelsen, som er besvart anonymt.
Respondentene består av 51 prosent kvinner og 49 prosent menn. Over 70 prosent av respondentene har mer enn ti års arbeidserfaring.
Arbeidet med undersøkelsen startet sent i oktober, kort tid etter at #metoo-kampanjen hadde nådd den norske mediebransjen, men før flere av de mest graverende historiene hadde kommet frem.
Som Kampanje tidligere har skrevet, er dette første gang det gjøres en kartlegging av seksuell trakassering i mediebransjen.
- Vi ønsker å ta ansvar i bransjen, og det kom frem mange enkelthistorier. Da tenkte vi at det var viktig å få frem fakta på bordet, sier MBL-leder Randi Øgrey.
Les mer: Vil undersøke sex-trakassering i norsk mediebransje
Flere utsatt for uønsket atferd
Undersøkelsen stiller også spørsmål om opplevd uønsket atferd. Blant alle respondentene er det 17 prosent som oppgir å ha blitt utsatt for uønskede kommentarer om kropp/klesdrakt, livsstil eller annet seksuelt innhold minst 1 gang siste 6 måneder. Til sammen 9 prosent har opplevd å bli utsatt for uønskede bilder, rykter, blikk, telefoner eller brev minst én gang, mens 1 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger.
6 prosent har det siste halvåret minst én gang opplevd å bli utsatt for fysisk kontakt som klyping eller omfavnelse, mens 0,3 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger. 2,8 prosent har blitt utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser, eller forespørsler om seksuelle tjenester eller faktiske overgrep, 0,1 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger.
I 42 prosent av tilfellene er det en kollega som står bak den uønskede seksuelle atferden, i 23 prosent av tilfellene er det en leder. Respondentene svarer at hendelser av seksualisert art finner sted både i sosiale sammenhenger (38 prosent) og på arbeidsplassen (32 prosent).
28 prosent av de spurte har vært utsatt for uønsket atferd lenger tilbake i tid enn siste seks måneder. Blant disse har tre av fire hendelser funnet sted for fem år siden eller mer. Med økt alder og ansiennitet viser resultatene at opplevde hendelser gjerne har skjedd lenger tilbake i tid.
NJ-leder Hege Iren Frantzen og MBL-leder Randi Øgrey møttes for å legge frem bransjekartleggingen fredag. Foto: Eivor Eriksen.
Kommentér