Mandag skrev Kampanje at TV 2 og RiksTV midt i julestria gjør seg klar til tøff dyst ved forhandlingsbordet.  Stridens kjerne er kort fortalt hvor mye RiksTV skal betale TV 2, som eier en tredel av RiksTV, for å kunne distribuere tv-konsernets kanaler i årene framover. Etter det Kampanje forstår løper avtalen som gir RiksTV rett til å distribuere TV 2-kanalene ut nyttårsaften.

Hvis partene ikke makter å bli enige, risikerer 272.000 RiksTV-kunder å miste TV 2-kanalene omtrent samtidig med at rakettene fyker til værs. Det er vanlig å regne tre tv-seere per husstand, så det vil si at nærmere én million tv-seere blir rammet av svarte TV 2-skjermer dersom det bryter ut konflikt.

Les også: Nær én million tv-seere kan miste TV 2-kanalene

Forlanger mer fra RiksTV
Etter det Kampanje forstår krever TV 2 langt mer penger fra RiksTV enn det tv-distributøren har betalt de siste årene. Det skal være snakk om flere titalls millioner kroner årlig. TV 2 har i dag cirka 700 millioner kroner i distribusjonsinntekter og cirka 500 millioner kroner i inntekter fra strømmetjenesten Sumo. Altså til sammen 1,2 milliarder kroner i strømme- og distribusjonsinntekter. Dette er inntekter TV 2-ledelsen vil øke i årene framover når den største inntektskilden, reklameinntektene fra lineære tv-sendinger, ventes å falle.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i innholdet i forhandlinger. Men jeg kan bekrefte at vi har god kontakt. Vi håper og tror at det blir en god løsning for begge parter. Slike forhandlinger bruker å ordne seg, og det tror jeg at det gjør også denne gangen. Det er god grunn til å være optimist, sier en diplomatisk RiksTV-sjef Jérôme Franck-Sætervoll til Kampanje.

«Slaget mot distributørene»
Men TV 2-sjef Olav Sandnes har for lengst satt tonen for forhandlingene. Internt i TV 2 har Sandnes omtalt det som «Slaget mot distributørene», et veiskille for tv-konsernet. Han har valgt en strategi som er lik forgjengerens. Noe av det første den forrige TV 2-sjefen, Alf Hildrum, gjorde, var å gå til angrep på det han kalte en antikvarisk forretningsmodell der tv-distributørene stakk av med brorparten av pengene. Arbeidet ble kronet med en avtale mellom TV 2 og staten i 2010, der TV 2 som formidlingspliktig kringkaster fikk lov til å forhandle frem betingelser på markedsmessige vilkår. Distributørene var rasende.

- Vi skal beskytte oss mot distributørenes egne internett-tv-løsninger. De stikker av med størstedelen av pengene. Slik kan vi ikke ha det, sa TV 2-sjefen til sine ansatte i fjor.

Det har vist seg å være rene ord for pengene.

- Betaler mye
RiksTV-sjef Jérôme Franck-Sætervoll svarer slik når Kampanje spør om hvor mye RiksTV betaler TV 2 per år i avtalen som snart løper ut.

- Pengebeløp vil jeg ikke inn på. Men vi betaler mye for godt innhold fra mange tv-kanaler, ikke minst til TV 2, sier han.

- Kan du fortelle hva dere har tilbudt TV 2 for å kunne tilby RiksTV-kundene TV 2-kanalene i årene framover?

- Slikt ønsker jeg ikke å kommentere. Samtidig vil jeg poengtere at det er en god stund til fristen utløper, svarer Franck-Sætervoll kort.

- Hva er din kommentar til at TV 2-sjefen mener distributørene stikker av med mesteparten av pengene?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Marginer under press
RiksTV økte omsetningen fra 2015 til 2016 med tre prosent til 1,1 millarder kroner, men driftsresultatet falt med 23 prosent til 119 millioner og resultat før skatt krympet med 41 prosent til 61,9 millioner.

RiksTV og andre tv-distributører merker for alvor endringene i tv-markedet og tv-seing via antenne, kabel og satellitt regnes som en solnedgangsindustri. Derfor blir det press på marginene i RiksTV også og selskapet jobber hardt for å omstille seg til nye tider i tv-markedet, blant annet ved å etablere egne strømmetjenester. Dette er tjenester som konkurrerer med tv-kanalenes egne satsinger på strømming, som for eksempel TV 2 Sumo.

- TV 2 krever mer penger fra distributørene. RiksTVs marginer har falt de siste årene. Har dere mer å gi i forhandlingene?

- Slikt ønsker jeg ikke å besvare. Men det er lov å spørre, og jeg har forståelse for at dere gjør det, sier RiksTV-sjefen.

- Håper og tror på god løsning
- Hva mener du er mest krevende i forhandlingene med TV 2?

- Jeg ønsker ikke å gå inn i innholdet i forhandlinger. Men jeg kan bekrefte at vi har god kontakt. Vi håper og tror at det blir en god løsning for begge parter. Slike forhandlinger bruker å ordne seg, og det tror jeg at det gjør også denne gangen. Det er god grunn til å være optimist.

- Hvordan vil dere beskrive forhandlingsklimaet?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, og ber om forståelse for det.

- Har du tro på en forhandlingsløsning nå eller kan dette drøye helt til avtalen går ut ved årsskiftet?

- Vi har det ikke travelt. Det viktigste er at vi ender på en løsning som er god for både TV 2 og RiksTV. Vi tar tiden til hjelp – og det er ikke noe hastverk,sier RiksTV-sjefen, som likevel ser lyst på utsiktene til å lande en ny avtale med TV 2.

- Jeg ser ingen grunn til at seerne eller abonnentene skal bekymre seg. Det bruker som sagt å ende godt – også for seerne og abonnentene. Vi har også nylig vært igjennom forhandlinger med HBO og Viasat som har endt bra – og som har kommet våre abonnenter til gode, sier han.

- Kan RiksTV greie seg uten en avtale med TV 2?

- TV 2 er viktig for RiksTV og RiksTV er viktig for TV 2. Det meste er mulig, men vi ønsker selvfølgelig å ha på plass en ny avtale med TV 2. TV 2 har kanaler med høye seertall og gode programmer, så vi vil jobbe for å finne en god løsning for begge parter.

Les mer: TV 2 varsler full krig mot tv-distributørene

Lille julaften for ett år siden valgte TV 2 og distributøren Get å ta julefri og utsette innspurten i forhandlingene til januar. Den gang sto 500.000 Get-kunder og rundt 1,3 millioner norske tv-seere i fare for å miste TV 2-kanalene. Partene ble senere enige. 2016 startet med en svært opprivende konflikt mellom Telenor-eide Canal Digital og amerikanskeide Discovery, en strid som endte med at TVNorge-kanalene gikk i svart hos rundt 2,5 millioner seere i ti dager. Det har også vært full krig mellom TV 2 og Canal Digital tidligere.

Les også: TV 2 og Get nær avtale - unngår svarte skjermer

Les også: TVNorge og Telenor enige om ny tv-avtale

TV 2 har vært ordknappe om forhandlingene med RiksTV.

- Vi skal forhandle en ny avtale med RiksTV og har tro på at vi kommer til enighet. Vi kommenterer ikke innholdet i forhandlingene eller når fristen utløper, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje.