Like sikkert som at håndball-drama står på programmenyen til TV 2 i adventstiden, er beinharde forhandlinger mellom tv-konsernet og en eller annen distributør også blitt en juletradisjon.

Denne gangen er det mellom TV 2 og distributøren RiksTV. Et poeng er at TV 2 eier en tredel av RiksTV, men eierskapet gir ikke RiksTV noen fordeler i forhandlingene. Stridens kjerne er kort fortalt hvor mye RiksTV skal betale TV 2 for å kunne distribuere tv-konsernets kanaler i årene framover.

Etter det Kampanje forstår løper avtalen som gir RiksTV rett til å distribuere TV 2-kanalene ut nyttårsaften. Hvis partene ikke makter å bli enige, risikerer 272.000 RiksTV-kunder å miste TV 2-kanalene omtrent samtidig med at rakettene fyker til værs. Det er vanlig å regne tre tv-seere per husstand, så det vil si at nærmere én million tv-seere blir rammet av svarte TV 2-skjermer dersom det bryter ut konflikt.

- Kommenterer ikke forhandlingene
TV 2-ledelsen ønsker ikke å bekrefte at avtalen med RiksTV løper ut ved årsskiftet. Heller ikke om tv-konsernet er forberedt på nok en distributørkonflikt.

- Vi skal forhandle en ny avtale med RiksTV og har tro på at vi kommer til enighet. Vi kommenterer ikke innholdet i forhandlingene eller når fristen utløper, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje.

Også RiksTV er ordknappe.

- Vi ønsker ikke å kommentere distribusjonsavtaler – det gjelder også avtalen mellom RiksTV og TV 2, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Mesna i RiksTV til Kampanje.

Marginer under press
Lille julaften for ett år siden valgte TV 2 og distributøren Get å ta julefri og utsette innspurten i forhandlingene til januar. Den gang sto 500.000 Get-kunder og rundt 1,3 millioner norske tv-seere i fare for å miste TV 2-kanalene. Partene ble senere enige. 2016 startet med en svært opprivende konflikt mellom Telenor-eide Canal Digital og amerikanskeide Discovery, en strid som endte med at TVNorge-kanalene gikk i svart hos rundt 2,5 millioner seere i ti dager. Det har også vært full krig mellom TV 2 og Canal Digital tidligere.

Les også: TV 2 og Get nær avtale - unngår svarte skjermer

Les også: TVNorge og Telenor enige om ny tv-avtale

Ved forhandlingsbordet nå møtes to aktører som på hver sin kant har betydelige utfordringer med sin forretningsmodell. TV 2 har tjent og tjener store penger på tradisjonell tv-reklame, men fallende tv-seing via lineære kanaler vil sette forretningsmodellen under press. Samtidig jobber TV 2 på spreng med å bygge opp strømmetjenesten Sumo. RiksTV og andre tv-distributører merker også endringene i tv-markedet og tv-seing via antenne, kabel og satellitt regnes som en solnedgangsindustri. Derfor blir det press på marginene i RiksTV også og selskapet jobber hardt for å omstille seg til nye tider i tv-markedet, blant annet ved å etablere egne strømmetjenester. Dette er tjenester som konkurrerer med tv-kanalenes egne satsinger på strømming, som for eksempel TV 2 Sumo.

31 prosent av RiksTVs nærmere 300.000 abonnenter bruker nå distribusjonsselskapets strømmetjenester. Tilsvarende prosenttall i fjor på samme tid var 18 prosent, en økning på 13 prosentpoeng på ett år. Fra 1. desember tilbyr også RiksTV strømmetjenesten HBO Nordic, en aktør som konkurrerer med TV 2. Dette bakteppet gjør ikke forhandlingene mindre krevende.

Les også: RiksTV-resultatet faller med 40 prosent – intern uro i selskapet (Abonnement)

- De stikker av med størstedelen av pengene
I 2016 kunne Kampanje fortelle at TV 2-sjef Olav T. Sandnes varslet sine ansatte om at tv-konsernet ville stille langt tøffere krav om penger fra distributørene framover. TV 2 har distribusjonsinntekter på rundt 750 millioner kroner årlig og disse inntektene er svært viktig for den danskeide, kommersielle kringkasteren.

Les mer: TV 2 varsler full krig mot tv-distributørene

- Vi skal beskytte oss mot distributørenes egne internett-tv-løsninger. De stikker av med størstedelen av pengene. Slik kan vi ikke ha det, sa TV 2-sjefen internt, ifølge Kampanjes kilder.

Siden den gang har TV 2 jobbet iherdig med å forsterke sin strømmetjeneste Sumo. I dag har Sumo over 320.000 kunder, men målet er å tredoble antallet kunder og gi TV 2 en abonnementsomsetning på rundt en milliard kroner. TV 2-sjef Olav T. Sandnes hentet inn tidligere RiksTV-sjef Christian Birkeland for å lede denne viktige satsingen på Sumo.

Les mer: - TV 2 har ganske høye ambisjoner for Sumo

Les mer: Sumobryteren (Abonnement)