- Er jeg nominert? Det velger jeg å ta som en hyggelig før-juls-overraskelse, sier Kristoffer Egeberg til Kampanje.

Det er faktisk helt sant. Kristoffer Egeberg er en av ti mediepersonligheter Kampanjes redaksjon mener har utmerket seg spesielt i 2017. Skup-vinneren, journalisten og forfatteren fronter mediehussamarbeidet Faktisk.no, som han på kort tid har klart å etablere som en høyrøstet dommer i det norske ordskiftet. Som ansvarlig redaktør i Faktisk.no har han også vært en selvskreven gjest i flere av årets mange debatter om falske nyheter.

Kampanje kommer til å presentere alle kandidatene i løpet av de neste dagene, men allerede nå kan du se hele listen og stemme på din kandidat her: Disse kan bli Årets medienavn

- På godt og vondt
Siden oppstarten i juli har det gått i ett for redaktøren av nettstedet Faktisk.no. Målet for den lille redaksjonen er å bidra til en åpen, inkluderende og faktabasert offentlig samtale. Det krever sin redaksjon og oppgavene er mange.

- Mottakelsen av Faktisk.no har vært overveldende, vi har fått mer oppmerksomhet enn vi kunne drømme om. Det er på godt og vondt, mest på godt, sier Egeberg.

- Hva mener du når du sier på godt og vondt?

- Interesserte journalister og samarbeidspartnere har kommet helt fra USA, Australia og Japan for å studere vår lille redaksjon. Faktisk.no har også fått egen plass på museet Newseum i Washington D.C. Men det har også vært mer spesielle hendelser, som under valget da Arbeiderpartiets stabssjef Hans Kristian Amundsen nærmest kalte meg inn på teppet fordi vi tok Jonas Gahr Støre så ofte i faktafeil. Det var et spesielt møte. Det var rart at Ap trodde slikt kunne påvirke vårt arbeid, sier Egeberg. 

- Har nådd mange av målene
Ifølge redaktøren har mer enn 1,2 millioner unike brukere klikket seg inn på saker fra Faktisk.no. På selskapets egen nettside har brukertallet stabilisert seg på 15-20.000 unike brukere i uken. Oppslutningen har kommet raskere enn ventet.

- Mye av suksessen vår er at vi gir bort alt stoffet gratis. Hvem som helst kan fritt embedde sakene fra Faktisk.no og beholde trafikken på egne sider. Det har vært en fantastisk suksess. Og oppslutningen har vært større enn forventet, sier Egeberg og legger til.

- Jeg synes vi alt har nådd mange av målene vi satt oss ved oppstarten. Vi har satt fakta på dagsorden og fått mye oppmerksomhet rundt kildekritikk og denne journalistiske sjangeren, sier Egeberg.

- Har dere fått drahjelp fra debatten rundt falske nyheter?

- Jo, det er klart. Men jeg liker ikke Fake News-ordet, det kan være forstyrrende og dekker bare en liten del av samfunnsdebatten. Faktasjekk favner om mye mer, den handler også om påstander i politikken, journalistisk slurv og måter saker presenteres for offentligheten, sier Egeberg.

Fikk en pangstart med stortingsvalget
- Hva annet vil du huske fra medieåret 2017?

- Stortingsvalget. Vi lanserte Faktisk.no midt i valget. På lanseringsdagen havnet jeg i debatt på Dagsnytt 18 med tidligere statssekretær for statsministeren, Sigbjørn Aanes og Ap-nestleder Trond Giske. Det var en pangstart for Faktisk.no, og det opplevdes som ganske skummelt å sitte i debatt med to av Norges mektigste politiske menn. Det er vel første gang de to har vært enig om noe som helst. De mente begge at faktasjekk av politikk var en dårlig idé og Faktisk.no hadde ikke livets rett. Jeg tror vi beviste det motsatte gjennom valgkampen. Jeg mener Faktisk.no er blitt et flott supplement og en del av mediemangfoldet.

- Hva er mål for 2018?

- Vårt mål er å fortsette arbeidet vårt og bidra til at folk blir litt mer kildekritiske og bevisste på hva de deler på nettet.

Kristoffer Egeberg drømmer også om å lære barn kildekritikk. Men han har ennå ikke knekt koden for hvordan han skal treffe et stort ungt publikum på deres plattformer, som i dag blant annet er Instagram og Snapchat.

- Barn lever jo i en verden der alt handler om å manipulere virkeligheten med kule effekter og kamera. Jeg håper vi i 2018 finner den gode måten å nå barn på og lære dem kildekritikk. Men det er ingen tvil om at dagens barn og unge har en større forståelse for teknologi enn noensinne. Men det betyr ikke at de forstår innhold. Der tror jeg vi har store utfordringer i en verden der det blir stedig vanskeligere å skille kvalitet fra svada.