I november kronet brødrene Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen et fabelaktig norsk film- og serieår med Emmy-pris da NRK-serien «Mammon II» gikk til topps i kategorien «beste internasjonale dramaserie» i New York.

Nå er NRK-produsent Vegard Stenberg Eriksen og manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen blant de ti nominerte til «Årets Medienavn 2017».

Kampanje har alt presentert flere kandidater og presenterer resten de neste dagene. Se hele listen og stem på din kandidat her: Disse kan bli Årets medienavn.

Vegard Stenberg Eriksen ler godt når Kampanje spør hvordan det føles å være blant de nomierte.

- Det er fascinerende og morsomt at vi er blitt nominert, ja, det synes jeg er gøy, men nå begynner det snart å bli nok kake. Det har vært mye feiring. Hehe.

Gjermund Stenberg Eriksen fortsetter:

- Det er veldig moro for norsk tv-drama at norske tv-serier vekker så mye oppmerksomhet. Vi som jobber med tv-produksjon har ikke vært vant med all blesten som film- og musikkbransjen har vært så bortskjemt med. Jeg kan ikke si at Emmy-prisutdelingen ble for lite dekket i norske medier, akkurat, men vi hadde nok tålt litt til, vi. Hehe. Da pappa ble intervjuet på «Dagsrevyen», så skjønte vi at dette var stort.

- Det er det jo nesten bare VM-vinnere i skisport som opplever i Norge?

- Ja, vi har havnet i sportskategorien, det er den aller beste kategorien, humrer Gjermund Stenberg Eriksen.

Vil ikke være konger på haugen
Vegard Stenberg Eriksen kaller Emmy-prisen en hjemmeseier for tv-bransjen, noe han har tenkt mye på i ukene etter et av de største øyeblikkene i norsk film- og dramahistorie.

- Det var veldig stort der og da og når det nå har sunket inn, så føles det ikke noe mindre. Noe av det vi har satt mest pris på er at hele bransjen gleder seg over prisen. For bransjen har Emmy-pris vært et stort og viktig mål som mange har jobbet for helt siden 2004. Derfor føles dette som en hjemmeseier for hele bransjen. Vi dro til New York og hentet hjem trofeet, men det var en hel bransje som satte seg et hårete mål i 2004. Kjempegøy! Nå må vi i bransjen passe oss for ikke å bli konger på haugen, men hele tiden tenke at den neste produksjonen skal bli den beste.

2017 har ikke bare vært champagne og prisdryss for norsk film- og dramabransje. Gjermund Stenberg Eriksen mener politikerne på tampen av året helte malurt i begeret. Han misliker regjeringens kutt på 16 millioner kroner i støtten til Norsk Filminstitutt i neste års statsbudsjettet.

- Det var en av nedturene i 2017, sier han.

«Mammon»-skapernes seriefavoritter
- Har Emmy-vinnerne noen seriefavoritter?

- Alle samboere og ektepar med barn må se «Big Little Lies», for å se hva konkurranse om hvilke barn som er best kan føre til. Jeg synes alle menn og kvinner bør se «Ozark», sier Gjermund Stenberg Eriksen.

- Og jeg koser meg med «Mindhunter», som går sakte framover, men som man må gi litt tid. Serien byr på fantastiske karakterer. «Better Rhings» er et kortere  og mer lettfordøyelig dramaformat på 25 minutter per episode. «West Wing» er det alltid fint å se på, og så må jeg få nevne en serie som har premiere på NRK i mars neste år, «Heimebane». Det tror jeg kan bli en familievennlig fotballserie, jeg har hatt gleden av å se den før den skal ut til folket.

Trump, Emmy og nachspiel i New York
- Kanskje et dumt spørsmål, men hva kommer dere til å huske fra 2017?

- Jeg kommer til å huske Emmy-seieren og at det gikk mye verre med Donald Trump enn jeg forestilte meg, og jeg prøvde å forutse det verste, svarer Gjermund Stenberg Eriksen.

Broren glemmer heller ikke den gylne Emmy-festen i New York.

- I 2017 har jeg vært tre ganger i New York. Den andre gangen, i sommer, tenkte jeg at det måtte bli den siste, at det var på tide å utforske andre byer. Men opplevelsen i november var fantastisk. På nachspielet feiret vi prisen på taket av en skyskraper i New York. Det var da jeg tenkte: «Nå reiser jeg hjem».

- Du kom deg hjem og ned på gata etter hvert. Hva er ditt mål for 2018?

- Det er å bli enda bedre.

Ny storserie på NRK
Gjermund Stenberg Eriksen har helt konkrete planer:

- Det er få lage en ny tv-serie som skal være klar i 2019, og så skal jeg bli en mye bedre familiefar.

- Hvilken serie er på trappene?

- Den heter «Livstid», som skal være en happy «Nordic Noir» på NRK. Forhåpentligvis blir det fem sesonger, det bør i alle fall bli tre sesonger.