Fox Networks Group, som driver tv-kanalen Fox og strømmetjenesten Fox+ i Norge, har inngått en ny avtale med 20th Century Fox om en rekke eksklusive premierer og en katalog av tv-favoritter fra arkivet.

Det betyr at nye serier som «The Gifted», som er produsert av 20th Century Fox i samarbeid med  Marvel Television, og «9-1-1», som er utviklet av «Glee»-skaperne Ryan Murphy og Brad Falchuk, får premiere på kanalen. Avtalen inkluderer også nysatsingene «The Orville» fra Seth MacFarlane og «Ghosted», og eldre sesonger av serier som «Family Guy» og «American Dad».

- Denne avtalen er en milepæl i forholdet mellom Fox-kanalene og 20th Century Fox Television Distribution. Kvaliteten på disse titlene vil passe perfekt ved siden av de prisvinnende dramaseriene vi er så stolte av å tilby seerne våre eksklusivt, sier Hans van Rijn, nordensjef for Fox Networks Group Nordics.

«The Gifted» har premiere allerede i kveld, mens «The Orville» skal på lufta 18. desember.

Blir værende i familien
Fox Networks Group og 20th Century Fox er begge eid av den amerikanske underholdningsgiganten 21st Century Fox, men kompliserte rettighetsavtaler gjør at Fox ikke uten videre kan forsyne seg av tv-produksjoner fra søsterselskapet.

- Hvorfor må Fox forhandle om rettigheter med et produksjonsselskap fra samme konsern?

- Tradisjonelt har 21st Century Fox drevet med to ting, nemlig en tv-forretning og en produksjonsenhet, og mye av innholdet som kom fra produksjonsenheten i 20th Century Fox har blitt lisensiert ut til andre kanaler, både Fox Networks Group og våre konkurrenters kanaler som TV 2 og Discovery. Det vil de fortsatt bli, men det som skjer nå er at vi begynner å samarbeide tettere og tettere innad i selskapet, sier Hans van Rijn til Kampanje.

Det betyr at det blir flere 20th Century Fox-produksjoner på Fox fremover.

- I Norge og Norden har vi fokus på å finne områder hvor vi kan samarbeide med våre studioer for å få så mye som mulig av innholdet vårt til å bli i familien, på våre tv-kanaler og på Fox+, som vi lanserte i Norden som første sted i hele verden, sier van Rijn.

- Dette betyr ikke at Fox som studio ikke lenger skal selge innhold til våre konkurrenter, men det handler om at vi skal bygge et sterkere fundament på våre kanaler.Knytter seg til distributørene: Nordensjef i Fox Networks Group, Hans van Rijn, vil heller knytte tette bånd med distributørene enn å bygge opp en egen strømmetjeneste.

Gjør suksess med zombier
Nordensjefen trekker frem «The Walking Dead» som et eksempel på hvordan de lykkes med å treffe et bredt nordisk publikum med store amerikanske tv-serier.

- Da vi sendte episode nummer 100 av «The Walking Dead» for en måneds tid siden hadde Fox den tredje største kommersielle andelen i markedet. Det viser at store Hollywood-produksjoner har et godt hjem på Fox.

Mens tv-konkurrenter som TV 2, Discovery og MTG tar opp kampen med distributørene med egne strømmetjenester, velger Fox motsatt strategi. Tidligere i år lanserte de arkivtjenesten Fox+ i samarbeid med Viaplay og Canal Digital, og de har ingen planer om å konkurrere om brukerne med en egen strømmetjeneste

- Vårt fokus er på hvordan vi kan skape gode modeller sammen med våre samarbeidspartnere, som er de tradisjonelle distributørene, og hvordan vi kan gjøre dem sterkere i en tid med mye endringer. Vi kan være dem som serverer dem de store Hollywood-produksjonene som en del av deres pakke. Vi har derfor ingen plan om å skape en egen «direct to consumers»-virksomhet.

Kan bli solgt til Disney
Det har imidlertid Disney, som ifølge internasjonale bransjenettsteder går svanger med planer om bruke sitt rikholdige film- og tv-univers til å bygge opp en Netflix-konkurrent. Disney befinner seg akkurat nå i samtaler med 21st Century Fox om å kjøpe store deler av virksomheten, og ifølge Variety skal en avtale være nær forestående. De skriver at både 21st Century Fox' produksjonsenhet og det internasjonale nettverket av tv-kanaler skal være av stor interesse for Disney.

- Hvilke følger vil en sånn avtale få for dere?

- Det kan jeg ikke uttale meg om.