- Det er litt pussig. Jeg har aldri tidligere vært nominert til noe som helst, sier Aleksander Schau til Kampanje.

Han er en av våre ti nominerte til Årets medienavn.

Kampanje kommer til å presentere alle kandidatene i løpet av de neste dagene, men allerede nå kan du se hele listen og stemme på din kandidat her: Disse kan bli Årets medienavn

- Nok var nok
Før var Aleksander Schau kjent som entertainer med fotball som særinteresse fra tv, radio og podcast.  Fjas og moro fulgte i hans spor. Helt til i november 2017. Da ble det alvor. 

- Nok var nok. Det har vært drypp, drypp, drypp. Til slutt flyter begeret over, sier Schau.

10. november nådde den første dråpen Twitter. «På hvilken ukedag og på hvilket tidspunkt passer det best å legge ut en lengre tråd på Twitter hvor broer brennes, oppgjør tas og mørke historier fra arbeidslivet deles? Spør for en venn.»

Hans følgerskare, nesten 100.000 mennesker, de fleste fotballinteresserte, kunne ane at noe var på gang. Drøye tre hundre av dem gav ham tommel-opp. Det antallet skulle tidobles etter at han dagen etter, tirsdag 21. november tok sitt oppgjør. Etter 24 meldinger var krisestemning et faktum i flere redaksjoner. Særlig hos hans tidligere arbeidsgiver, TV 2, kimte alarmklokkene. 

- Jeg hadde ikke samvittighet til ikke å melde fra om det jeg visste, men det er ikke jeg som er helten her. Det er alle de damene som har måtte tåle all den dritten, sier Schau.

- Vinteren kommer
Det er vanskelig for Kampanje å få snakket med ham. Han er travel. Det er noe viktig på gang. Når han først snakker vil han nødig snakke om seg selv. Han er ingen helt, påppeker han. Han gav bare ballen det siste dyttet da #metoo-kampanjen kom, men ikke helt ble tatt på alvor i Norge. «Så ille som i USA, er det nok ikke i likestilte Norge», mente mange.

- Det jeg gjorde var bare å skubbe snøballen over kanten. Jeg visst om mye dritt i media- og kulturbransjen. Men, det skulle vise seg at det var ufattelig mye mer enn jeg ante, sier han.

- Hva mener du med det?

- Vinteren kommer. Det er ikke kaldt nok ennå. Det kommer mer, mer, mer, sier han, uten å ville gå i detalj.

- Hvis du er lei, må du søke hjelp
Etter 11. november har Aleksander Schau fått høre mange historier.  Kvinner og menn i alle aldre har fortalt ham om sine opplevelser, og mange har søkt til ham for råd.

- Har vi ikke etter hvert nådd et metningspunkt for #metoo-kampanjen?

- Hvis du klarer å bli lei av at folk skal få det bedre, så må du søke hjelp. Da må du skjerpe deg. Folk må få lov å få det bedre. Hva skal du bruke nyhetsrommet til hvis du ikke skal bruke det på det som er viktig, på noe som gjør at folk får det bedre? Jeg tror #metoo kommer til å vare. Opprydding tar tid, sier Schau.