Fredag går startskuddet for «Jul i Blodfjell» på TVNorge. Den nye julekalenderen tar opp arven etter tidligere suksesser som «Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei», men i stedet for å parodiere realitysjangeren, tar årets julekalender for seg krim og «nordic noir».

Les mer: TVNorge samler stjernelag til ny julekalender

Det er ikke det eneste som er nytt i årets julekalender. «Jul i Blodfjell» skal også lippes gratis på Dplay med reklameinnslag. Målet er ifølge TVNorge-sjefen å fange opp seere som ikke benytter lineær-TV.

- Vi ønsker spesielt å trekke til oss seerne som ikke lenger finnes på lineære flater, noe også annonsørene våre har etterlyst og som vi trenger for å henge med i den tøffe konkurransen som er i markedet, sier Tine Jensen, som er administrerende direktør i TVNorge og Discovery Networks Norway.

Discovery har i likhet med TV 2 konsentrert seg om å få folk til å betale for tv-programmene sine på nett. I mellomtiden har MTG satset stort på sin reklamefinansierte nett-tv-tjeneste Viafree, som de har bygget opp parrallelt med betaltjenesten Viaplay.

Forhandlingsdirektør i Omnicom, Jonas Buskop, har tidligere uttalt at Discovery har kommet sent i gang med å hente inn unge seere på nett.

- Den største utfordringen har Discovery som har fjernet den yngste personmålgruppen uten å legge godt nok til rette for å kjøpe den yngre målgruppen online. Vi venter spent på Discoverys digitale videosatsing, sier Buskop.

Les mer: Reklamekjøper om «gamlis-tv»: - Kun MTG vil snakke om seere under 30 år

Strategien med å tilby mer av innholdet gratis på nett, i bytte mot reklamevisninger, begynte allerede i høst, forteller TVNorge-sjefen. 

- Vi har prøvd oss fram med et større gratistilbud på Dplay i høst, det vil si at vi har lagt ut innholdet vårt gratis fortløpende på Dplay, med reklame – og det har fungert bra. Vi har ikke flagga det så høyt før nå, siden det har vært mest en nysgjerrig utprøving av en ny digital retning, men med «Jul i Blodfjell» er vi veldig tydelige. Og målet er å bygge oppet større digitalt varelager for de norske annonsørene i 2018, sier Tine Jensen.

«Jul i Blodfjell» blander humor og daglige drap, og følger Soot-familiens julefeiring i Blodfjell. I rollene dukker det opp kjente navn som Atle Antonsen, Lene Kongsvik Johansen, Fridtjov Såheim, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg, Jon Øigarden og Kevin Vågenes.

- I år har jeg gledet meg mer enn ungene mine til 1. desember. Jul i Blodfjell ble spilt inn allerede i fjor, så vi har ruget på den lenge nå. Det blir utrolig spennende å se hvordan folk tar imot den, det er jo ikke akkurat en julekalender av det tradisjonelle slaget. Og så blir det selvsagt veldig interessant å se hvor mange som velger å følge serien digitalt, sier Jensen.

Store forventninger:

- I år har jeg gledet meg mer enn ungene mine til 1. desember, sier TVNorge-sjef Tine Jensen. Foto: Eivor Eriksen.