Lørdag kveld skapte tv- og radioprofilen Aleksander Schau bølger i sosiale medier da han på  Twitter omtalte 24 tilfeller av seksuell trakassering og overgrep i medie- og kulturbransjen.

«Jeg kan dessverre ikke oute noen med fullt navn her, selv om jeg har ekstremt lyst. Men jeg kan fortelle om hva som foregår, hvordan det feies under teppet og hvordan de som sier ifra latterliggjøres, ufarliggjøres og undermineres», skrev han.

Schau bekreftet at flestepartene av hendelsene hadde skjedd i TV 2, hvor han jobbet før han i 2016 gikk til NRK. Han har observert disse episodene gjennom sin tid som ansatt i henholdsvis TV 2 og NRK.

Les mer: Aleksander Schau tar oppgjør med seksuell trakassering

Fem måtte slutte, en fikk kraftig advarsel
TV 2-ledelsen bekrefter søndag at det har vært flere tilfeller av seksuell trakassering i kanalen.

- Fem av hendelsene kjenner vi igjen, og disse har foregått her i TV 2. Alle har endt med oppsigelse eller avslutning av kontrakt, unntatt én hendelse som har endt med en kraftig advarsel, sier Sarah Willand, organisasjons- kommunikasjonsdirektør i TV 2 til NRK.

Møter Schau for å drøfte sakene
Hun understreker at TV 2 tar slike saker alvorlig.

- Dette er ikke noe vi vil feie under teppet. Er noen av de andre hendelsene beskrevet fra TV 2, er ikke dette noe jeg kjenner til, men helt uakseptabelt. Vi avhengige av at de involverte eller kollegaer melder fra, slik at vi kan ta tak i det. Foregår det lignende hos oss nå er dette helt uakseptabelt, sier Willand.

Willand vil ikke si akkurat hvilke hendelser det er TV 2 gjenkjenner. Hun understreker at de skal ligge lengre tilbake i tid, der den eldste saken skal være ti år gammel. Hun skal møte Aleksander Schau til uken for å gjennomgå alle sakene som angår TV 2, melder NRK.

– Vi er enig med Schau i at det han beskriver er totalt uakseptabelt. Han skal ha ros for å ta et oppgjør på vegne av alle dem som har opplevd seksuell trakassering, sier hun til TV 2.

Nevner også hendelser i NRK
Schau sa lørdag også at han har eksempler fra NRK. Olav Nyhus, direktør ved juridisk avdeling i NRK, opplyser søndag at han ikke kjenner til hendelsene som Schau beskriver.

– Det er først og fremst vondt å se at flere har vært utsatt og rammet for dette, så er det også kjedelig for NRKs omdømme. Men det viktigste er at enhver som står fram med en sånn historie skal føle at den blir tatt alvorlig, sier Nyhus.

Les også: Aftenposten-redaktør forteller om seksuell trakassering i mediebransjen

Les også: Vil undersøke sex-trakassering i norsk mediebransje