Forrige uke møttes representanter fra VG, Aftenposten, Bauer og MTG for å diskutere hvordan de kan få plass en offisiell norsk podkast-liste, etter modell fra Sverige. I dag finnes det ingen god måte å måle podkast-lyttingen på. Apples podkast-liste gir en indikasjon på hvilke podkaster folk hører på, men vektlegger nye abonnenter tungt.

Derfor vil podkastsjef Vilde Hjort Batzer i NRK etablere en helt ny valuta som skal gi et mer nøyaktig bilde av hvilke podkaster nordmenn lytter på.

- Vi er veldig opptatt av at vi skal ha en liste som er troverdig og uavhengig, og som gjør det mulig for folk som lager podkast å bli målt på en enkel måte. Noen har også kommersielle interesse når det kommer til tall, og ønsker å bruke tallene til å tjene penger. Derfor vil vi ha en liste som måler likt. Det er viktig for bransjen at vi snakker om de samme tallene, sier hun til Kampanje.

- Hvorfor er dette viktig for NRK?

- Når vi satser på podkast så må vi vite hvordan det treffer. På nett, radio og tv har vi sammenlignbare tall, men det finnes ikke på podkast. Tiden er overmoden for en sånn liste.

- Har det vært litt ville vesten i podkast-bransjen?

- Nei, men det har vært et krevende landskap fordi det er så vanskelig å måle gode tall.

Les også: Podkast-brudd for Tusvik & Tønne - går til NRK-stjerne

Ser til Sverige
I Sverige har Sveriges Annonsörer, Sveriges Radio., MTG Sverige, Acast og Bauer Media gått sammen om podkast-listen Poddindex, som ble lansert denne uken. Den baserer seg på KIAindex, som er den offisielle målevalutaen for svenske nettsteder.

- Hvem skal drifte dette i Norge?

- I Sverige er dette satt ut til en tredjepart, og det er noe også vi vurderer. Vi skal finne frem til den beste løsningen, og er i samtaler med flere uavhengige podkastere, sånn at vi ivaretar dem som ikke er en del av et stort mediehus.

- Hvor mye vil dette koste?

- Vi prøver å få det til så billig som det går an, men dersom noen skal jobbe med å kvalitetssikre listen, så vil det ha noen kostnader knyttet til seg. Når det kommer til utviklingsdelen, så har vi i NRK tenkt å ta ansvar, fordi vi mener dette er viktig for utviklingen av mediebransjen.

- Har god fart
Samtalene mellom NRK, Schibsted, Bauer og MTG har ikke utviklet seg til et forpliktende samarbeid for partene ennå, men ifølge Hjort Batzer er det «stor vilje» for å få det til.

- Hvor tidlig kan en sånn liste være på plass?

- Det er litt tidlig å si. Det spørs litt hvor omfattende dette blir. Vi skal ha et nytt møte om noen uker, og vi prøver å ha god fart. Vi vil også gjerne ha en evaluering fra Sverige når de vet hvordan det fungerer der. Vi er veldig heldig, for de har gjort en stor jobb der som vi kan dra nytte av og lære av.

VG og Både Og er positive
Tidligere i november skrev podkast-produsent Stian Letessier i Både Og en kommentar i Kampanje der han utfordret bransjen til å ta podkast-tallene på alvor.

«Vi ber derfor alle som driver med podkast, både på produksjonssiden og på annonsørsiden om å ha et bevisst forhold til tallene som presenteres. Hvor kommer de fra? Har de blitt riktig behandlet? Hvordan teller den tekniske leverandøren en lytter? Har du ikke svar på disse spørsmålene så er det viktig å finne ut av det, spesielt når du skal estimere kostnaden for et sponsorat eller samarbeid», skrev han.

Les hele kommentaren: - Podkast, tall og tull

- Er en slik toppliste svaret på dine bønner?

- Jeg er positiv til alt som er med på å øke legitimiteten til podkast, og en slik toppliste er selvfølgelig kjempeinteressant. Det viktigste er likevel at alle leverandører teller på samme måte, sånn at man er enige om hva man snakker om, sier Letessier i dag.

Podkast-ansvarlig Kristine Hellesland i VG forteller de i utgangspunktet er interessert i å se om bransjen kan samles rundt en slik liste.

- Vi vil gjerne kunne sammenligne oss med resten av markedet og så sammenlignbare tall. Vi ønsker at markedet skal enes om definisjonen av lytting, så får vi ser om vi klarer å finne en modell som er gjennomførbar, og ikke for kostbar eller tidkrevende, sier hun til Kampanje.