En usedvanlig høy klagebunke ventet medlemmene på dagens møte i Kringkastingsrådet. Hele 731 avklagene var på «Nytt på nytt».

Flesteparten av klagene - 543 - er på omtalen av Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde som «nazi-fisk» fredag 3. november. Det skjedde i oppgaven «Nye ord», da lagleder Johan Golden foreslo «nazi-fisk» som løsningsord.

- Hva er nazi-fisk? spør programleder Bård Tufte Johansen.

- Christian Tybring-Gjedde, svarer Golden tørt, til latter fra salen og de øvrige paneldeltakerne.

Du kan se hele sekvensen her.

«Kvalmt og langt over streken»
Én av tv-seerne som har klaget på programmet, mener opptrinnet er «kvalmt og langt over streken». «Skandaløst», skriver en annen.

Flere av tv-seerne mener NRK går langt over streken ved å tillate sammenligningen med nazismen. «Nytt på nytt» er som kjent ikke et direktesendt program, men spilles inn dagen i forveien og klippes kraftig før sending.

«Å sammenligne en norsk folkevalgt politiker med et regime som satte en hel verden i brann, gikk systematisk til verks for å utrydde hele folkegrupper (jøder, sigøynere, homofile, handrikappede etc), et regime verden aldri hverken før eller siden har sett maken til er i beste fall uhyre smakløst, tankeløst og regelrett kvalmende av Golden og Nytt på Nytt. I verste fall er det straffbart, injurierende, stigmatiserende og slik mobbing av politikere i det offentlige rom kan i verste fall lede til personlige tragedier», heter det i en av de over 500 klagene.

Mener «Nytt på nytt» bommer
Leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, mener humoren er «uintelligent» og at «Nytt på nytt» bommer. 

- Det er lett å lage god humor på Christian Tybring-Gjedde, men han er faktisk ingen nazist, sa Kokkvold.

Også rådsmedlem Vebjørn Selbekk reagerer.

- På listen over hva som er det verste du kan kalle noen i Norge, kommer nazist ganske høyt opp. Jeg vil tro det er i klasse med å bli kalt pedofil. Jeg stiller meg spørsmålet; er det noe som man ikke bør bli kalt, heller ikke i humor og satire? Jeg mener at selv i et satireprogram at man bør tenke seg veldig nøye om før man setter den merkelappen på hvem som helst, sa Vebjørn Selbekk.

- Jeg mener det er lavpannet og totalt historieløst. Det skal man ta innover seg, sa Finn Egil Holm.

- Jeg støtter det fullt ut. Det er faktum her at mannen har kone, barn og familie. Det er ganske sterkt å bli utsatt for noe sånt, sa Beate Bø Nilsen.

Nestleder Kjersti Thorbjørnrud reagerer ikke like sterkt på vitsen. Hun reagerer derimot på bruken av begrepet «blåbrun regjering».

- Jeg er prinsipielt enig at nazisme-merkelapper sjeldent skal bruke. Da jeg så det, tenkte jeg på det som en ordlek. At man lekte med ord. Det er en type formildende omstendighet. Jeg reagerte nok egentlig mer på at en av deltagerne omtalte regjeringen som den «blåbrune regjeringen», for det er assosiert med nazismen. At man bare kan slenge det ut flere ganger, kan gi vann på mølla til de som mener man er inne i en felles humorforståelse som ikke alle kjenner seg igjen i, sa hun.

NRK forsvarer vitsen
Kjetil Kooyman, prosjektleder i NRK, avviser kritikken fra klagerne og rådsmedlemmene.

- I dette tilfellet handlet det om en sak om at det ble solgt krigsmemorabilia på Finn.no, og da ble overskriften «nazi-supermarked» brukt, som man lekte med her. Jeg mener «Nytt på nytt» har lavest injurierende kraft i akkurat denne leken, fordi det er en lek med ord, sa prosjektlederen.

Han vil heller ikke være med på at de burde ha vist omtanke for Tybring-Gjeddes familie.

- Vi vurderer ikke Tybring-Gjedde som privatperson i denne sammenhengen. Han er en maktprson og det står satiren nær å erte og drive gjøn med maktpersoner. En annen politiker langt ut på høyresiden kunne ha blitt rammet av denne ordleken på samme måte som Tybring-Gjedde, sa han.

- Det har ikke noe med maktkritikk å gjøre i mine øyne. Det er en bom, en skivebom, svarte Kokkvold.

Andre rådsmedlemmer var mildere stemt til vitsen.

- Jeg er enig i at det var en upassende ting å si, men jeg synes ikke det er så dramatisk. Det var en ordlek, og den traff litt dårlig, men den store dramatikken ser jeg ikke, sa Filip Rygg.

Klager på banning fra barn
Det hadde også kommet inn 188 klager på «Nytt på nytt»-innslaget der barn kommer inn i studio for å synge «Fy faen» fredag 27. oktober. Innslaget spiller på kritikken mot bruken av gamle barnesanger. Du kan se hele innslaget her.

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk forstår klagerne.

- Jeg har sittet i rådet to år uten å klage på banning i NRK, det vil jeg gjerne ha protokollført, men nå har vel tiden kommet, humret han.

Selbekk legger vekt på at han skjønner konteksten og humoren bak innslaget.

- Men jeg skjønner klagerne og jeg er enig med dem i at det er spesielt å dra barnehagebarn inn i studio og fremføre den typen bannskap.

- Kjempeprovoserende
Også Filip Rygg reagerer på innslaget, selv om han mener det er smart tenkt av redaksjonen.

- For meg stopper det opp fordi det er barn som brukes, og det er også gjennomgangstonen i klagene. Man skal være ekstra varsom når man bruker barn, og det synes jeg ikke man har vært her, sa han.

Randi Wenche Haugen tror folk reagerer nettopp fordi det skjer på NRK.

- Jeg tror folk tolker det som en legalisering, at terskelen tas ned, og da blir det kjempeprovoserende, sa hun.

- Det å tvinge underholdningsprogrammer i en pedagogisk ramme, blir ofte feil. Sketsjen avløses med at Johan Golden sier at «nå gikk vi over alle streker». Det er en stadfestelse av hva som ikke er greit, og det er ganske pedagogisk det også, sa Torgeir Nærland.

Kjetil Kooyman, prosjektleder i NRK, forteller at de valgte ut barn med foreldre som de hadde god kjennskap til, og som de var sikre på kunne forklare overfor barna hva de hadde vært med på.