Mediehysteriet etter langrennsuttaket til verdenscupåpningen i finske Kuusamo toppet seg mandag kveld da Northug la ut en satirisk post på instagram, hvor han sendte stikk til flere i den norske langrennsleiren, etter det ble kjent at han ble vraket.  

Men den satiriske tegningen er det ikke Northug selv som har laget. Det er nemlig tre studenter som står bak medie-stuntet, to av dem går masterstudier ved Norges Handelshøyskole. 

Rett før Skiforbundet slapp pressemeldingen om laguttaket til verdenscupåpningen, satt to kompiser og lekte seg med å lage memes og satiretegninger til laguttaket. 

- Vi visste på forhånd at Northug skulle bli vraket, så tidligere den dagen lagde en kompis jeg studerer med, en meme. Jeg sa at om han greide å lage en enda morsommere en, så skulle jeg ta det som cover-photo på Facebook, forteller master student ved NHH, William Brekke (24), til Kampanje. 

- Kompisen min svarte på tiltale og laget dialogen mellom Løfshus og Hetland, og jeg gjorde som jeg tidligere hadde lovet. Fem minutter etter at Skiforbundet slapp pressemeldingen med uttaket la jeg ut bildet. Vi tagget Chris Jespersen og Petter Northug, og utover kvelden fikk vi en like fra Jespersen. Da tok en av de andre og sendte en snapchat av bildet til Northug. Det ble et screenshot og en melding fra Petter før han la det ut, forteller Brekke. 

- Vi tar vel ikke med Northug til Ruka?
I bildet, som du kan se ovenfor, ser man landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Tor Arne Hetland, i fiktiv dialog om laguttaket. 

- Vi skal vel ikke ta med Northug til Ruka, spørr Løfshus. 

- Selvfølgelig ikke, vi må prioritere medaljegarantister i OL-sesongen! Kjør inn Golberg, Krüger, Holund, Tønseth, Fossli og Brandsdal. Mesterskapsløpere med X-faktor, svarer Hetland.

- Og vi får ikke pes i media?

- Seff ikke. Papa Esten O. i Dagbladet kommer til å backe oss, avslutter Hetland.

Sportsgal guttegjeng
To av studentene vil ikke stå frem med navn, men William Brekke kan fortelle at det dreier seg om en sportsgal guttegjeng som har sett seg lei på Skiforbundets opptreden i media. 

- Vi er en guttegjeng som diskuterer mye sport og idrett på en privat Facebook-gruppe kalt Odds & Casino. De siste sesongene har vi vært nokså oppgitt over hvordan landslagsledelsen har opptrådt i media, og begrunnelsen de har gitt for en rekke uttak til ulike renn. Bortsett fra Northug, har ingen herreløper tatt gull på distanse i mesterskap siden 2007. Og dette i verdens største langrennsnasjon. Northug har indirekte betalt lønna til halve skiforbundet i årevis. Når de da gjør alt de kan for å stikke kjepper i hjulene for han, er det ikke bare ufint, men direkte dumt. Man kapper ikke av hånden til den som mater en, mener Brekke.

- Utlendingene ler av oss, og det er vondt for oss ski-entusiaster å se egoet til enkelte i Skiforbundet sette norsk jubel i Pyeongchang i fare, avslutter han. 

Oppretter personalsak
Tirsdag meldte VG at Skiforbundet har opprettet personalsak mot Northug som følge av satiretegningen han publiserte på instagram.

– Dette er en sak som vi håndterer internt og direkte med Petter Northug. Personalsak i denne sammenhengen betyr at vi følger opp dette internt, skriver medieansvarlig for langrenn i forbundet, Gro Eide, i en SMS til NTB.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn, mener at feiden kan svekke både Northug og landslaget. 

– Hvis det fører til at det blir mye støy og uro i laget, så kan det hende at det kan svekke både Northugs muligheter og landslagets muligheter framover, sier han til NRK.

Kompisene bak tegningen er på sin side ikke særlig imponert over Skiforbundets håndtering av saken. 

- Vi håpet at en humoristisk tone kunne være en fin måte å nå landslagsledelsen på. Nå virker det dessverre som om landlsagsledelsen har gjort nok en skivebom ved å gjøre en personalsak ut av dette. Det synes nokså rart å gjøre en så stor sak ut av et utelukkende humoristisk stikk mot landslagsledelsen, forteller Brekke. 

At saken har flammet opp i norske medier er ikke noe overraskelse mener, Brekke.

- Det viser hvor stor Northug er i Norge. Utifra de reaksjonene vi har sett, virker det som om de fleste er enige med oss, avslutter han. 

Oppdatering:
VG melder at Skiforbundet ikke har opprettet personalsak, stikk i strid med de signalene som ble gitt tirsdag formiddag. 

– Det er ikke opprettet en formell personalsak mot Northug, skriver kommunikasjonsjef i Skiforbundet, Espen Graff, i en tekstmelding.