Aftenposten skaper presseetiske bølger etter at det onsdag ble kjent at mediehuset skal arrangere omkamp mellom Norge og Brasil i juni neste sommer. Nyheten om revansjeoppgjøret ble viet 12 sider i dagens papirutgave, i tillegg til behørig dekning på nettet.

- Jeg ante uråd da jeg så Aftenposten-redaktøren bli intervjuet om kampen på tv i går kveld og mine bange anelser er blitt bekreftet i dag. Aftenpostens voldsomme dekning er det mest oppsiktsvekkende jeg har sett noensinne i norsk presse når det gjelder sammenblanding av redaksjonell dekning og egne markedsaktiviteter. Jeg kan ikke huske å ha sett en slik massiv omtale av eget arrangement noen gang før, sier rådgiver i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, til Kampanje.

- Utelukkende journalistisk begrunnet
Han er blant flere mediefolk som mener Aftenposten har brutt regelen 2.7 i Vær varsom-plakaten: «Journalistisk omtale av produkter, tjenester, merkenavn og kommersielle interesser, også mediets egne, skal være journalistisk motivert og ikke fremstå som reklame. Oppretthold et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid».

Sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen i Aftenposten mener mediehuset er innenfor de presseetiske grensene.

- Vår vurdering av dekningen av omkampen mellom Norge og Brasil er utelukkende journalistisk begrunnet. Vi må huske på at VM-kampen i Marseille for snart 20 år siden var det største idrettsøyeblikket i norsk idrett noensinne, og et av det største fellesøyeblikkene i Norge. Nå skal vi arrangere omkamp og flere av de mest sentrale spillerne fra kampen i 1998 kommer til Ullevaal stadion, så dette blir en stor begivenhet. Vi har vurdert vår dekning av omkampen og jeg er uenig i kritikken, sier Hansen til Kampanje.

Les også: Pipekonsert mot Aftenposten: - Mest oppsiktsvekkende jeg har sett

Peker på konkurrentenes dekning
- Mener du at Aftenposten har opprettholdt et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonell omtale?

- Ja, med unntak av en liten detalj. Opplysningen om billettkjøp i faktaboksen kunne vi med fordel ha publisert som en annonse. Årsaken til at det ble som det ble er at vi ble nedringt av folk som ville vite hvordan man får tak i billetter. Hadde vi vært litt mer kommersielt drevne, så hadde vi hatt annonsene på plass. For oss var det da ntaurlig å svare at man kan se kampen gratis på NRK eller gå inne på nettsiden for kampen og bestille billett til kampen på Ullevaal stadion.  

- En stor begivenhet
- Hvis for eksempel Dagbladet hadde vært arrangør av denne kampen, ville Aftenposten brukt like mye redaksjonell plass på kampen da?

- Dette er en stor begivenhet, så ja, jeg tror vi ville ha dekket nyheten om omkampen. Hadde vi hatt et intervju med Ronaldo, så hadde det vært en interessant sak som vi ville ha publisert. Men det kan godt hende at vi ikke ville hatt en så omfattende dekning dersom noen andre arrangerte kampen. Vi ser at NRK har en omfattende dekning før, under og etter MGP Jr, vi ser at TV 2 har en omfattende dekning av Farmen, vi ser at TV 2 har en massiv dekning av Premier League og vi ser at Klassekampen skriver mye om sitt julemarked.

- Er forberedt på debatt
- Aftenposten er blitt klaget inn for PFU. Hva tenker du om det?

- Jeg tror mange er overasket over at det er Aftenposten som arrangerer denne omkampen mellom Norge og Brasil, det tror jeg forklarer noe av reaksjonene. Jeg tror ingen hadde blitt overrasket hvis noen av de store tv-kanalene gjorde noe lignende. Men det er slik det er å drive innovasjon. Jeg husker da jeg jobbet i VG, da ble det en stor presseetisk debatt da VG begynte å dyplenke til eksterne nettsteder. Jeg er forberedt på at når vi i Aftenposten utvikler vår journalistikk, så vil det bli debatt. Jeg synes den presseetiske debatten om vår dekning av nyheten om revansjeoppgjøret har vært god, men man kan samtidig reflektere over hvorfor debatten blir slik når det er Aftenposten som står bak denne kampen.

Det er Aftenposten Event som står bak arrangementet og som har jobbet i fire år med å realisere revansjekampen. 9. juni neste år skal jubileet bragden i Marseille markeres ved at spillere fra lagene som møttes i Frankrike står ansikt til ansikt i hovedstaden.Kampen sendes på NRK, og i kommentatorbua gjør Arne Scheie comeback. Han får med seg Lars Tjærnås, som også satt ved hans side i 1998. NRK betaler ingenting for å kunne sende kampen.

- Hvor store inntekter budsjetterer dere med?

- Det vet jeg faktisk ikke, men det jeg vet er at hvis det ikke kommer noen mennesker på kampen, så går vi med underskudd. Hvis vi tjener penger, så går de tilbake til Aftenposten og vi kan bruke pengene på å utvikle vår journalistikk. Det er slik et kommersiel mediehus driver, svarer Hansen.

Vil ikke eie fotballklubb
-
Blir det dyrt å hente de gamle Brasil-stjernene til Norge?

- Som sagt har jeg ikke alle detaljene, men de får betalt. Mitt inntrykk er at alle spillerne synes dette er veldig gøy, de gleder seg til å møtes og til å spille kampen.

- TV 2 eide en gang Brann. Frister det Aftenposten å gå inn på eiersiden i Vålerenga?

- Hehe. Jeg kan si så mye at Aftenposten ikke skal gå inn på eiersiden i Brann. Jeg tror heller ikke vi skal eie andre fotballlag, i alle fall ikke så lenge jeg er sjef her i huset. Men omkampen handler om noe helt annet da.