I går kunne Aftenposten begeistret fortelle at mediehuset inviterer til omkamp mellom Norge og Brasil neste sommer, 20 år etter den historiske VM-kampen i Marseille i Frankrike.

Arrangør er Aftenposten Event, som ifølge eventansvarlig Veslemøy Østrem i Aftenposten har jobbet i fire år med å samle de gamle stjernene til kamp på Ullevaal stadion 9. juni, få dager før fotball-VM i Russland starter.

Kampen sendes på NRK med pensjonist Arne Scheie som kommentator. Aftenposten slo på trommene i hele går med massiv redaksjonell dekning av den såkalte omkampen. Aftenposten spanderte til sammen 11 sider i dagens papirutgave, i tillegg til hele forsiden. Dessuten sørget en rekke Aftenposten-ansatte for behørig deling i sosiale medier.

- Brudd på god presseskikk
Dagen derpå er det rene pipekonserten i sosiale medier. Også bransjefolk som jobber med presseetikk reagerer på Aftenpostens omfattende dekning.

- Jeg ante uråd da jeg så Aftenposten-redaktøren bli intervjuet om kampen på tv i går kveld og mine bange anelser er blitt bekreftet i dag. Aftenpostens voldsomme dekning er det mest oppsiktsvekkende jeg har sett noensinne i norsk presse når det gjelder sammenblanding av redaksjonell dekning og egne markedsaktiviteter. Jeg kan ikke huske å ha sett en slik massiv omtale av eget arrangement noen gang før, sier rådgiver i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, til Kampanje.

Han fortsetter:

- I Vær varsom-plakatens punkt 2.7 heter det at mediene skal opprettholde et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid. Det skal altså ikke bare være et skille, det skal være et klart skille. Publikum skal aldri være i tvil om at det de leser er redaksjonelt innhold. Her etterlater man et inntrykk av at Aftenposten ønsker å selge flest mulige billetter til eget event. 

- Har derfor Aftenposten brutt reglene i Vær varsom-plakaten?

- Ja, etter min mening er Aftenpostens omfangsrike omtale av eget event i strid med god presseskikk, svarer Bodahl-Johansen.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen er uenig i at avisen har brutt Vær varsom-plakaten. Les mer i egen sak: Aftenposten-redaktør forsvarer massiv dekning av Brasil-omkamp

Stusser på nyhetsverdien
Han er spent på hvordan avisen vil omtale lignende markedsaktiviteter framover.

- Hvordan vil Aftenposten håndtere lignende markedsaktiviteter som andre aktører står bak. De kan ikke ha en egen standard for egne markedsaktiviteter og en annen for andres arrangementer, sier han.

Bodahl-Johansen stusser på at Aftenposten velger å bruke så mye spalteplass på neste års fotballkamp.

- Det er sikkert delte meninger om dette, men jeg lurer litt på om dette virkelig er en så stor nyhetssak at den fortjener 12 sider i Aftenposten. Vi snakker om noen gamle gubber som neste sommer skal møtes på en fotballbane. Generelt er det få nyheter som får så mange sider i Aftenposten.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Reagerer:

Gunnar Bodahl-Johansen har jobbet med presseetikk i en årrekke. Han mener Aftenposten har gjort en sammenblanding av redaksjonell omtale og egne markedsaktiviteter som savner sidestykke i norsk presse.

- Old boys-kamp
Tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, er utenlands og har ikke lest dagens papirutgave av Aftenposten når Kampanje snakker med ham

- Sa du 12 sider? Det høres voldsomt ut. Jeg kan ikke huske at en old boys-kamp har fått en slik voldsom dekning tidligere. Nå skal det sies at dette ikke er en vanlig old boys-kamp, men all redaksjonell dekning skal ifølge Vær varsom-plakaten være journalistisk motivert, så jeg skjønner at det reises spørsmål om Aftenpostens dekning, sier Olufsen, som understreker at han ikke har lest alt som er skrevet og sagt om kampen.

Han legger til:

- Dette er først og fremst et kreativt PR-stunt fra Aftenposten, sier den tidligere VG-sjefen.

Ble diskutert i Aftenposten
Pål Nisja-Wilhelmsen
, direktør for innovasjon i Nettavisen, skriver på sin blogg at han er «litt urolig, litt redd kanskje og veldig, veldig skuffet» over hva sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten «prøver å gjøre med norsk presseetikk».

- Det er dumt både for pressen, reklamebransjen, annonser og markedsføringsdisiplinen innholdsmarkedsføring at det blir vanskelig for leserne av Aftenposten å skjønne hva som er journalistisk motivert og hva som er motivert fordi Aftenpostens eventselskap skal selge billetter til et arrangement, skriver Nisja-Wilhelmsen.

Leder for redaksjonsklubben i Aftenposten, Gunnar Kagge, forteller at avisens omfattende omtale av Norge-Brasil-kampen var tema på morgenmøtet i redaksjonen.

– Diskusjonen på morgenmøtet viser at mange medlemmer er skeptisk til både vinkling og omfang. Jeg tror de aller fleste, kanskje alle, medlemmene er enige om at vi ikke skal fortelle på redaksjonell plass hvor man får kjøpe billetter til arrangementene våre. Det hører hjemme på annonseplass, sier Kagge til Journalisten.

Kommentator Mathias Fischer i Bergens Tidende mener avisen har brutt medienes egne kjøreregler i Vær varsom-plakaten (VVP). På Twitter viser han til punkt 2.7 i VVP: «Journalistisk omtale av produkter, tjenester, merkenavn og kommersielle interesser, også mediets egne, skal være journalistisk motivert og ikke fremstå som reklame. Oppretthold et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid».

Jens Kihl, journalist i Klassekampen, reagerer på manglende merking. Slik ser hans Twitter-melding ut:

Kjell Bjørn Vinje mener manglende merkning av omkampen i dagens papirutgave må føre til at Aftenposten blir felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU):