Da Kampanje snakket med lederen for Medienettverket, Ragnhild Veire, om #metoo-kampanjen for fire uker siden, hadde Aftenposten-redaktør Sarah Sørheim så vidt satt i gang debatten i den norske mediebransjen med å fortelle om sin opplevelse av seksuell trakassering. 

dette tidspunktet hadde ikke Veire mange andre historier å sammenligne med, men nå er situasjonen en helt annen.

- Da jeg begynte å forhøre meg i bransjen og Medienettverket om ukulturen, fikk jeg høre om seksuell trakassering og «gutta boys»-kultur i en slik grad at jeg ble bare trist. Jeg følte vi snakket om en kultur jeg trodde tilhørte 80-tallet! sier Veire i til Kampanje i dag.

Medienettverket er et forum for kvinner i ledelse i mediebransjen. De står blant annet bak kåringen av årets kvinnelige medieleder og årets kvinnelige talent.

Les mer: Disse kan bli årets kvinnelige-medier

Inviterer til debatt om sexisme
Gjennom styret i Medienettverket, der det sitter folk fra blant annet Aftenposten, Aller Media og Discovery, har hun fått servert så mange historier at hun kan slå fast;

- Jo, sexisme er et problem i bransjen, men så er det opp til andre å definere om det som er kommet frem er større enn vi ante, sier hun.

Dette spørsmålet får hun kanskje svar på når Medienettverkets årlige høstkonferanse går av stabelen på torsdag. Der inviterer de til debatt om #metoo-kampanjen under tittelen «Mediebransjens sexisme-problem – større enn vi ante?».

Medienettverket har fått Reidun Kjelling Nybø i Norsk redaktørforening, Jane Thronsen i VG, Dag Sørsdahl i Aller Media, Espen Egil Hansen i Aftenposten og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted til å stille i paneldebatten.

Veire forteller at de opplever rekordstor interesse for høstkonferansen.

- Det er utrolig flott at denne saken har fått et sånt trykk. Alle toppsjefer vi ringer vil være med og veldig mange deler behovet for å være aktive og proaktive, sier Veire.

Tirsdag kveld arrangerer også Oslo Journalistklubb, Medier24 og Oslo Media House til #metoo-debatt. 

- Rystende lesning fra Schau
Denne uken har mye handlet om TV 2, etter at tidligere TV 2-kommentator Aleksander Schau gikk ut og fortalte om en rekke grove episoder med seksuell trakasseing i kanalen.

Les mer: Aleksander Schau tar oppgjør med seksuell trakassering

- Det var til dels rystende lesning. Jeg har fått vite gjennom Aleksander Schaus egne kommentarer at det stort sett har skjedd i et annet mediehus, sier Veire, som selv er redaksjonsleder i NRK.

Hun mener jobben i NRK har skjermet henne fra den kulturen hun hører om fra kollegaer i andre mediehus.

- Tror du kulturen i NRK er bedre enn andre steder?

- Det vil jo vise seg om det kommer historier som har skjedd her i NRK, det kan ikke jeg forskuttere. Men i NRK har det vært et bevisst likestillingsarbeid siden 1970-tallet, og vi har hatt 50-50 i ledelsen ganske lenge. Har du balanse i ledelsen, er også trakasseringsproblemet mindre. Det tror jeg på.

Les også: TV 2 bekrefter fem interne saker om seksuell trakassering