Kulturdepartementet offentliggjør i dag deler av TV 2s søknad på ny tv-avtale som tidligere har vært hemmeligholdt. Dersom TV 2 blir enige med Staten om en ny avtale, vil det gi TV 2 en gevinst på 135 millioner kroner i året.

Nå er det klart hvilke programmer TV 2 ønsker å satse på for å sikre sjangermessig bredde i den nye avtaleperioden.

Kanalen skriver i søknaden at de ønsker å satse på disse fem programområdene:

  • Samfunn- og informasjonsprogram (minst 30 minutter ukentlig)
  • Underholdning (minst 30 minutter ukentlig)
  • Sport (minst 30 minutter ukentlig)
  • Religion, livsstil og livsfilosofi (minst 30 minutter månedlig)
  • Dokumentarprogram (minst 30 minutter månedlig)

Det betyr at TV 2 dropper disse fem programområdene:

  • Programmer for den samiske befolkningen
  • Kunst, kultur og musikk
  • Natur og vitenskap
  • Programmer for språklige eller etniske minoriteter
  • Undervisningsprogram

- Rart at natur er valgt bort
Professor i medievitenskap og tidligere leder av Allmennkringkastingsrådet, Jostein Gripsrud, er ikke veldig overrasket, med unntak av at én kategori. 

- Det er litt rart at natur og vitenskap er valgt bort. Det er en kategori med kommersielt potensial. Det er et velkjent fenomen at programmer om dyr har en viss suksess og klarer å samle seere og det samme gjør  show av typen «Ikke prøv dette hjemme», sier Gripsrud. 

Medieprofessoren var den som ledet rådet som felte dom over programtilbudet til NRK og TV 2 i starten av konsesjonsregimet.

At TV 2 ikke velger å tilby programmer rettet mot den samiske befolkningen overrasker ham ikke. I mange år sendte det samme samiske programnmet en gang i året for å slippe unna konsesjonskrave og det er også lenge siden kulturtilbudet hadde noen plass i TV 2s sendeskjema. Da må en tilbake til de første tv-konsesjonene og programmer som «Sarahs fornemmelse av kultur». 

TV 2 ønsker ikke å kommentere denne saken i dag.

Satser på religion og dokumentarer
I søknaden om ny tv-avtale heter det videre at kanalen altså skal satse videre på dokumentarer og religion og livssynsprogrammer. Disse programkategoriene utgjorde henholdsvis 2,9 prosent og 0,5 prosent av TV 2s samlede programtilbud.

Les også:  Samisk juleserie på TV 2

Les også: Melbye får TV 2-kulturen

I dag løfter TV 2 også på sløret når det kommer til omfanget av nyhetsdekningen de kommende årene. Kanalen lover å sette av minimum 250 millioner kroner årlig i direkte redaksjonelle kostnader knyttet til nyhetssendingene på hovedkanalen. Det vil være avsatt minimum 100 redaksjonelle årsverk til nyhetssendingene på hovedkanalen.

Les også: TV 2 lover å bruke 250 millioner kroner i året på nyheter

Fredag fikk Kampanje tilgang på deler av TV 2s søknad, der det blant annet kom frem at Kulturdepartementet krever at TV 2s nyhetsredaktør skal ha sitt arbeidssted i Bergen. I dag veksler nyhetsredaktør Karianne Solbrække på å jobbe i Bergen og Oslo.

Les mer: TV 2 vil ikke flytte nyhetsredaktør til Bergen