Aftonbladet, TV4 og SVT i Sverige undersøker anklager om seksuelle overgrep. Så langt er en TV4-profil tatt av lufta og en leder i Aftonbladet politianmeldt.

SVT har som følge av #metoo-kampanjen på Twitter hatt samtaler med en rekke kvinnelige ansatte som har anklaget en av sjefene i kanalen for seksuell trakassering. Det skal dreie seg om klemmer, kyss og upassende oppførsel i forbindelse med jobb.

Nye anklager
Fredag politianmeldte de vedkommende som har valgt å si opp stillingen sin med umiddelbar virkning.

- Vi ser veldig alvorlig på saken og har derfor valgt å gå til anmeldelse av vedkommende. SVT tilbyr de utsatte kvinnene støtte og er takknemlige for deres mot til å stå fram, sier Sabina Rasiwala, kommunikasjonssjef i kanalen.

Søndag kom en annen kvinne med nye beskyldninger mot programlederen. Kvinnen var 22 år da hun skal ha hatt uønsket kontakt med programlederen på SMS.

- Jeg var tydelig med å skrive at «denne relasjonen har jeg ikke med mine kolleger». Uansett hvor krass jeg var i tonen, fleipet han det bort, sier hun til Expressen.

Hun forteller også at programlederen latterliggjorde henne overfor deltagere i programmet de jobbet sammen på. 

- Han kunne si «her er hun, hun er min «kollega» på en måte som insinuerte at vi var mer enn kolleger. Han misbrukte sin makt på en stygg måte, hevder hun.

«Time out»
Fredag opplyste avisen Aftonbladet at en av deres ansatte har tatt en «time out inntil videre» etter at flere av hans kvinnelige kollegaer gikk ut på sosiale medier og anklaget ham for voldtekt, seksuell trakassering og overgrep.

– Vi må selvfølgelig se nærmere på dette. Vi har derfor satt i gang en intern og ekstern etterforskning og hentet inn en ekspert på seksualforbrytelser, skriver sjefredaktør Sofia Olsson Olsén på avisens nettsider.

Hun skriver videre at dersom man ikke har nulltoleranse for seksuell trakassering og overgrep, kan man ikke jobbe for avisen.

- Burde ha reagert
Torsdag ble samtlige programmer den svenske TV4-profilen Martin Timell har medvirket i, tatt av lufta, etter anklager om seksuell trakassering, sjåvinisme og homofobi. Timell, som er tatt ut av tjeneste, sier han beklager.

- Det er stor forskjell på hvordan jeg har oppfattet meg selv i denne bransjen og hvordan virkeligheten har vært. Jeg har ikke skjønt at jeg har fått folk til å føle seg svært ille, sier Timell til Expressen.

TV4-sjef Casten Almqvist har beordret ekstern gransking som et advokatfirma skal stå for.

- Vi kan allerede nå konstatere at vi ikke har vært tilstrekkelig tilstedeværende og til og med har lukket øynene for problemer som vi burde ha reagert på langt tidligere, sier Almqvist.

Det svenske medienettstedet Resumé skrev i helgen at de for ni år siden fikk tips om at Martin Timell hadde begått overgrep mot en ung kvinne. Men Resumé droppet å publisere saken etter ønske fra kvinnen. Det angivelige overgrepet ble heller ikke politianmeldt, skriver Resumé.

Demonstrasjoner i 13 byer
Kampanjen #metoo ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano etter at en rekke kvinnelige skuespillere nylig sto fram og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

#Metoo-kampanjen tok steget ut i gatene i Sverige i helgen. I 13 byer er det demonstrasjoner mot overgrep og regjeringen innkaller arbeidslivets parter til møte. 

På sosiale medier har svært mange delt enten bare uttrykket #metoo eller hele historier om seksuelle overgrep og seksuell trakassering den siste tiden. I Sverige meldte flere tusen seg til å delta i demonstrasjoner mot slike overgrep søndag, og hver av demonstrasjonene har samlet noen hundre deltakere.

Likestillingsminister Åsa Regnér (S) fortalte om egne erfaringer med seksuell trakassering i politikken da hun talte til demonstrasjonen i Stockholm.

- Jeg er glad for at dette er en dyp samfunnsdebatt nå, sa hun.

Varsler lovendringer
Kampanjen har også nådd høyeste politiske nivå i Sverige. Regjeringen har invitert fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner til et møte om seksuelle overgrep mandag, og innen nyttår vil regjeringen foreslå flere endringer i lovene om seksuelle overgrep.

- Nesten alle voksne jobber, så det er klart at arbeidslivets parter kan spille en rolle, sier Regnér.

Også Sveriges utenriksminister Margot Wallström har stått fram og fortalt om å ha blitt utsatt for seksuell sjikane. Hun etterlyser politiske tiltak.