Det som startet som en rekke anklager om seksuelle overgep eller trakassering mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein, har utviklet seg til en verdensomspennende kampanje anledet av hashtaggen #metoo, der i hovedsak kvinner, men også menn, står frem og i enkelte tilfeller forteller som sine opplevelser.

Så også kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten, som i en kommentar i Aftenposten forteller om en opplevelse for noen år tilbake, der en mannlig medieleder forsøkte å kysse henne «helt uten forvarsel og foran alle de andre vi var der sammen med». Les kommentaren hennes her.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Noen mener kommentaren hennes er en overreaksjon.

- Jeg har fått veldig mange reaksjoner, og det er veldig ålreit. En del folk har fortalt meg om lignende opplevelser, og sier at de setter pris på at jeg har satt ord på at dette faktisk skjer i Norge. Jeg har også fått reaksjoner fra folk som mener dette er å overdrive, og at man må tåle å bli kysset på bar uten å lage styr av det, sier hun til Kampanje.

- Er du overrasket over at noen mener det?

- Nei, og noe av poenget mitt med kommentaren er at det å si ifra om den type oppførsel, er risikabelt. Det kan være en årsak til at det er enklere for mange, også meg, bare å la det fare. Én av konsekvensene kan være at man blir stemplet som en dame som ikke tåler normal oppførsel, eller at man bruker det som en anledning til å snikskryte om at menn synes du er fin. Eller, som Kjetil Rolness skriver på Facebook, at det finnes kvinner som lever under langt verre forhold, og at vi må tåle såpass.

- Historisk sett et kjempeproblem
- Hvorfor valgte du likevel å skrive kommentaren?

- Jeg skrev kommentaren på grunn av #metoo-kampanjen. Jeg hadde kanskje ikke selv trodd at jeg skulle gjøre det, men kampanjen har fått meg til å innse at det jeg har opplevd ikke har vært tilfeldig, men noe ganske mange kvinner opplever ganske ofte. Derfor fant jeg ut at det var riktig av meg å fortelle om det for å få diskusjonen opp og frem. Jeg har tro på at å snakke om disse tingene er det beste vi kan gjøre for at problemet skal bli mindre.

- Din opplevelse er fra mediebransjen. Opplever du at tilstanden er verre her enn i andre bransjer?

- Det vet jeg ikke, for jeg har ikke jobbet andre steder. Men skal jeg tro på kollegaer som har vært med lengre enn meg, har dette historisk sett vært et kjempeproblem i mediebransjen. Det er mange historier om kvinner som er utsatt for fysisk antasting og at menn har utsatt kvinner for seksuell trakassering. Mitt bestemte inntrykk er at det har blitt mye bedre.

- Kan gå glipp av talenter
Fortsatt mener Sørheim likevel at det finnes menn i bransjen som utnytter maktposisjonen sin, noe hennes egen historie er et eksempel på.

- Det finnes eksempler på mannlige ledere i mediebransjen som er dårlig på å fastsette disse grensene og utsetter kvinner for uønsket seksuell oppmerksomhet. Jeg tror det kan være en årsak til at vi går glipp av en del talenter.

- I Sverige har folk tatt til gata, en TV4-profil er tatt av lufta og en Aftonbladet-leder er politianmeldt. Har debatten i Norge vært påfallende taus til sammenligning?

- Ja, det er mindre debatt om dette i Norge, men det kan være to årsaker til det. Den ene er at vi ikke har vært flinke nok til å ta disse tingene på alvor i Norge, den andre kan være at det også er bedre her. Vi kan håpe at det er det siste, og at denne diskusjonen er mindre i Norge fordi problemet er mindre, men vi må ta høyde for at det kan være store mørketall.

Les også: Nye anklager om sex-trakassering

Vil ikke navngi
Sørheim navngir ikke medielederen som utsatte henne for seksuell trakassering. Hun mener noe av risikoen med kampanjer som #metoo er at de kan skape gapestokker.

- Du kan velte noens liv og karriere uten at vedkommende får mulighet til å forsvare seg engang. Det er et tveegget sverd og en sånn type angiverkultur skal vi passe oss for.

- Hva håper du han skal få ut av kommentaren?

- Jeg håper han og andre menn og kvinner vil få en bedre forståelse av konsekvensene av å tråkke over menneskers intimgrenser, og at man som leder har et særskilt ansvar for ikke å sette folk i den posisjonen. Jeg tror en av de beste måtene vi får bukt med dette på, er å skape større bevissthet også hos menn rundt denne problemstillingen. Derfor tror jeg #metoo-kampanjen også har sin misjon.

- Hvordan kan man ta denne debatten videre, sånn at den ikke stopper med hashtaggen?

- Utfordringer og problemer som seksuell trakassering handler om holdninger. De er ikke så lett å endre. Jeg tror det hjelper med en bevisstgjøring. Derfor må vi kanskje ha sånne kampanjer som dette med jevne mellomrom. På sikt vil vi forhåpentligvis se at det hjelper. For mediebransjens del må jeg si at mange kvinner og menn har tatt denne problematikken på alvor, og bevisstheten rundt dette med seksuell trakassering i redaksjonene er mye høyere enn før.