Den amerikanske versjonen av «Skam» skal sendes på Facebook i USA. Det skriver NRK nå. Avtalen ble signert på tv-messen i Cannes.

Facebooks tv-satsing Facebook Watch ble lansert så sent som i august i år, og skal tilby eksklusivt tv-innhold til sine to milliarder brukere. Det skal altså inkludere en ny versjon av NRKs seriefenomen.

Les mer: Nå starter Facebook den nye tv-krigen

Eriksen: - Utrolig viktig for NRK
En entusiastisk kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, sier til Kampanje at det dreier seg om «en veldig spesiell avtale».

- Denne uken har NRK inngått avtaler som innebærer at det blir egne versjoner av «Skam» i flere europeiske land og i USA. I Tyskland skal for eksempel allmennkringkasteren ARD lage sin «Skam». I USA finnes det ingen allmennkringkasterkanal, slik vi er vant med i Norge og en rekke andre europeiske land. Det er derfor ikke mulig å nå ut til amerikansk ungdom via en allmennkringkaster. Den eneste måten er via sosiale medier, sier Eriksen til Kampanje.

Ifølge NRK vil amerikanske «Skam» være geoblokkert i de fem europeiske landene som lager egen versjon, men ikke i Norge. Her hjemme har i tillegg NRK sikret seg rettighetene til å vise ukesepisodene av den amerikanske versjonen.

Les også: - «Norske» Maniac blir en av de største seriene Netflix lanserer neste år

Andem forhandler om produsentrolle
Eriksen avviser at de tjener store penger på Facebook-kjøpet.

- Vi har ingen forretningsmodell knyttet til salget av «Skam». NRK får inntekter på til sammen åtte-ni millioner kroner, mens vi har brukt 35 millioner til sammen på å lage «Skam». Men dette er selvsagt utrolig viktig for NRK, fordi salget av «Skam» sier noe om at vi har levert innhold i verdensklasse. «Skam» er blitt en sensasjon fordi det er en ny måte å produsere og publisere innhold på, sier han til Kampanje.

Serieskaper Julie Andem har tatt ut permisjon fra NRK, og er etter det Kampanje forstår i samtaler om å produsere den amerikanske versjonen av «Skam».

- Jeg er litt stolt over at NRK utvikler talenter som får nye oppgaver utenfor NRK. Hun vil ønskes velkommen tilbake i NRK når hun måtte ønske å det, sier Eriksen til Kampanje.

«Skam» er ikke den eneste norske snakkisen på tv-messen i Cannes. Les reisebrevet til Espen Huseby i Nordic World her!

Saken fortsetter etter bildet.

Fra NRK til Facebook: Thor Gjermund Eriksen gleder seg over at «Skam» finner veien til flere internasjonale markeder, og at Julie Andem kan bli med på reisen. Foto: Eivor Eriksen.

Plukket opp av stjerneprodusent
NRK inngikk i desember i fjor en produksjonsavtale med XIX Entertainment, som igjen har inngått ein avtale med Facebook. Den første sesongen vil bli sendt i løpet av 2018.

- NRK har ingen avtale med Facebook, vi har en avtale med XIX, som skal produsere serien, og så har altså de gjort en publiseringsavtale, understreker Eriksen.

Bak produksjonsselskapet XIX Entertainment står Simon Fuller, som er mannen bak internasjonale tv-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance» og pop-gruppa Spice Girls.

Les mer: «Skam» solgt til USA

I forrige uke ble det kjent at «Skam» også får egne versjoner i fem europeiske land, etter at NRK har inngått avtaler i Tyskland, Spania, Italia, Nederland og Frankrike.

Les mer: «Skam» blir europeisk

Tar «Skam» til USA: Julie Andem (i midten) er ferdig med historiene til figurene Noora og William i norsk utgave. Nå dukker figurene opp på Facebook i amerikansk innpakning. Foto: Daniel McStay.