De norske lederne for de to store reklamevinnerne på det norske markedet, Facebook og Google, betalte mer i personskatt enn teknologigantene gjorde på selskapsnivå.

Rune Paulseth, administrerende direktør i Facebook Norge, står oppført med en skattbar inntekt på drøye to millioner kroner, noe som ga en utlignet skatt på 934.047 kroner.

Paulseth personlig bidro dermed mer enn det Facebook gjorde på selskapsnivå. Da Kampanje omtalte årsregnskapet til Facebook tidligere i år, kom det frem at Facebook betalte under en halv millioner kroner i skatt.  

Les også: Betaler 468.586 i skatt i Norge - «Sørgelig» sier Schibsted-eier

Det til tross for at omsetningen til Facebook anslås å ligge i størrelsesorden to milliarder kroner.

- Faebook forholder seg til, og følger, de gjeldene regler som eksisterer i de markeder vi opererer i. Utover det har jeg ingen annen kommentar, sier Rune Paulseth når Kampanje tar kontakt. 

Også Google-sjefen Jan Grønbech bidro så vidt inn med mer i felleskassen enn det Google som selskap gjør. Grønbech som står oppført med solide 8,1 millioner kroner i skattbar inntekt og en utlignet skatt på 3,3 millioner kroner.

Google som selskap derimot betalte 2,9 millioner kroner i skatt i 2016 til tross for en omsetning på rundt 2,5 milliarder kroner.

- Dette er et ekstremt talende eksempel på hvor dysfunksjonelt skattesystemet er i dag. Vi har kommet dit at vi ikke har noen verktøy til å skattelegge noen av de største selskapene i verden og det vi egentlig står overfor er en global skattekrise. De som betaler regningen er jo i dag de som har vanlig inntektsskatt, sier daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network til Kampanje. 

- Så ingen formildende omstendigheter her med toppsjefenes bidrag til fellesskapet? 

- Det skulle bare mangle. De stiller jo bare i samme kategori som alle andre lønnsmottakere. Det er jo de og vi som må ta de langsiktige konsekvensene. Hvor er den politiske viljen til å tak i dette, spør Klæboe Jacobsen. 

Kampanje har i skrivende stund ikke oppnådd kontakt med Google-sjefen.

Den nye Snapchat-sjefen i Norge, Steffen Rabben, hadde i 2016 en skattbar inntekt på 1,1 millioner kroner, men det var som Google-ansatt. Rabben startet opp i Snapchat i Norge tidligere i år. Hvor stor omsetning Snapchat har i Norge er ikke kjent, og norgeskontoret ble først opprettet i år. 

Navn Selskap Skattbar inntekt Skattbar formue
Jan Grønbech Google Norway 8.104.734 0
Rune Paulseth Facebook Norway 2.034.784 0
Steffen Rabben Snap Norway 1.139.541 0