I 2016 kjøpte Netflix rettighetene til det norske Rubicon-produserte humordramaet «Maniac», en serie som var alt annet enn en fulltreffer da den gikk på TV 2.

Men Netflix ruller ut det de har av kuler og krutt når de lager sin versjon av formatet «Maniac», som har premiere hos den globale strømmegiganten i 2018.

Espen Huseby leder og eier det norske rettighets- og distribusjonsselskapet Nordic World, som i fjor lykkes med å eksportere rettighetene til USA. Nå har han vært på innsiden av innspillingen i New York. Huseby ble begeistret av det han fikk se og høre.

- Både produsenten, Michael Sugar, og Netflix har enorme forventninger til serien. Serien blir en av de tre største seriene de lanserer neste år. De kunne også fortelle at de har forventninger til flere sesonger av  «Maniac». Normalt sett vil dette avgjøres 30 dager etter lansering, men man tror at dette kommer til å være avgjort langt tidligere enn dette, forteller Huseby til Kampanje.

- Serie på øverste hylle
«Maniac» regisseres av Cary Joji Fukunaga, som har  «True Detective» (HBO), «Beasts of No Nation» (Netflix), «Sin Nombre» og «Jan Eyre» på CV-en. Produsent er Michael Sugar, som blant annet var produsent for «Spotlight», «13 Reasons Why» og «Collateral Beauty». Netflix-serien har Oscar-nominerte stjerner som Jonah Hill og Emma Stone på rollelisten. Amerikanske Varity omtaler serien som «hot project». Film- og tv-nettstedet Deadline.com kalte den kommende serien «a blockbuster half-hour series».  Espen Huseby, som har fått sniktitte på serien, sier det slik:

- Dette er en meget stor produksjon og det er enorm oppmerksomhet rundt innspillingen av serien, faktisk så stor at de bruker dekknavn for å unngå paparazzier. Jeg så en masse klipp fra produksjonen og kan bare fortelle at dette blir veldig stort, sier Huseby.

- Hvor stor er  «Maniac»-avtalen med Netflix i norsk og skandinavisk målestokk?

- Både sett i forhold til castet, budsjettet og forventingene til serien, så er dette på øverste hylle, uten sammenlikning.

Les også: Her er de nye strømme-tv-kanalene: - Vi er både spente og litt skremte (Abonnement)

Artikkelen fortsetter etter bildet.

På filmsettet:

Espen Huseby (i midten) i Nordic World besøkte nylig produksjonen av Netflix-serien Maniac. Her sammen med produsent Michael Sugar og agent Steve Wohl.

- Stor etterspørsel etter norske og nordiske tv-serier
Norsk tv-drama er i vinden som aldri før. I september ble NRKs dramaserie «Nobel» kåret til beste tv-drama i prisutdelingen Rose d’Or i Berlin foran internasjonale suksesser som «The Crown» fra Netflix og «The Night Manager» fra BBC. I forrige uke brøt jubelen løs i NRK da tv-serien «Mammon» ble nominert til Emmy i kategorien beste dramaserie. Drama-suksessen framfor noen, «Skam», er blitt solgt til en rekke land.

Espen Huseby tror flere norske formater kan gjøre suksess internasjonalt.

- Ja, definitivt, det kommer flere og det vil skje ganske snart. Det skal vi bidra til! Det er stor etterspørsel etter norske og nordiske tv-serier og Norge er i dag faktisk helt i  front.

Han forteller at salget av «Maniac» er blant høydepunktene i hans karriere innen tv og film.

- Ved siden av «The Stream» (TV 2-programmet ble solgt til amerikanske NBC, red. anmerkning) er dettte det største vi noen gang har opplevd.

- Vant budkrigen og solgte til Netflix
Salget av «Maniac» skjedde raskt.

- Jeg ble invitert over til Los Angeles for å pitsje ulike formater vi har rettighetene til, deriblant «Maniac». Formatene ble presentert overfor tre-fire produsenter,  Anonymous var én av dem. Så ble det en budkrig som Anonymous vant. Selskapet utviklet formatet og skrev en pilot som de pitsjet til alle mulige kanaler, som for eksempel Netflix. Dette gjorde de sammen med Paramount, som er seriens filmstudio. Netflix trakk det lengste strået og kjøpte serien.

Det var Espen Lervaag og Håkon Bast Mossige som fikk ideen til den norske serien «Maniac». Sammen med utviklingssjef Ole Marius Araldsen i produksjonsselskapet Rubicon, utviklet Lervaag og Mossige humordramaet om Espen som  blir spilt av Espen Lervaag.  Dramaet dreier seg om karakteren Espen, som er en psykisk syk mann som tilbringer mye tid i sin egen fantasiverden. Den norske versjonen ble produsert av Pål Kruke Kristiansen og Anna Kolbjørnsen i Rubicon. Rubicon har tidligere hatt humordramaet «Lillyhammer» på Netflix, så «Maniac» blir dermed Rubicons andre serie hos strømmegiganten, vel og merke som en ren amerikansk versjon av det mørke, norske humordramaet.