Endelig er vi konkurransedyktige mot både svensker og dansker. Men tøffere tider i bransjen gjør aktørene mer forsiktige enn før. For det er ikke å legge skjul på at tv-industrien preges av utfordrende tider. Mange reklamemarkeder har møtt veggen og den tradisjonelle tv-tittingen reduseres. Og jakten etter velfungerende forretningsmodeller er også under årets MipCom en del av virkeligheten.

På samme tid er det et yrende tv-liv her i Cannes. Antall tv-kanaler har økt enormt de seneste årene – og dette skal fylles med innhold, 24 timer i døgnet. Og en ting er de tradisjonelle tv-kanalene. De er på plass, slik de har vært det i årtier. 

Men nå kommer stadig flere nye aktører – og som ikke minst satser på strømme-innhold. Noen skal sikre det beste innholdet for å øke antall betalende abonnenter. Andre satser på innhold for å sikre seg en større andel av reklamekaka. Mens andre igjen skal forsvare sin lisens hos sine respektive markeder.

Uansett er det mye å få kjøpt her. Sikkert mye av varierende kvalitet, men også mye innhold fra øverste hylle. Her er noe for enhver smak. Utfordringen er å få sett og gjennomgått mest mulig, slik at man har inntrykk og dokumentasjon nok til å komme hjem for å sette i gang prosesser for kjøp av formater eller ferdigproduserte programmer.

Og formater med gode manus er det som jaktes aller mest her i Cannes, og da innenfor drama som sjanger. Treffer man midt i blinken, blir det suksess og store inntekter. Bommer man, så overskygger kostnadene inntektene. Dette er i høyeste grad også et risikospill, enten de skal leve av premiuminntekter eller reklamekroner.

Vi i Nordic World selger ikke NRKs «Skam», men jeg skal likevel stille meg i rekken av gratulanter. For «Skam» er en stor snakkis her nede. NRK offentliggjorde nylig at Tyskland, Spania, Italia, Nederland og Frankrike skal få sine egne versjoner med «Skam», mens «Skam» tidligere er solgt til Danmark, Sverige, Island og USA. Ja, i Danmark blir det til og med en teaterforestilling. Og jeg er helt sikker på at dette ikke er slutten på «Skam» som en norsk eksportvare.

NRK er per i dag den dominerende aktøren når det gjelder norsk tv-eksport – og nevnes i mange sammenhenger her i Cannes. «Vikingane», eller «Norsemen» på britisk, er en annen NRK-serie som er på manges lepper. ViaFilms dramakomedie er for lengst solgt til Netflix, det vil si første produksjonsdel. Men ut ifra samtalene her nede, er jeg sikker på «Norsemen» med britisk tale vil bli solgt til andre internasjonale markeder.

Også TV 2-serien ««Truls à la Hellstrøm», med britisk tittel «The Chef and the Comedian», og produsert av Plan-B AS, er samtaleemne som format her i Cannes. Det er gode muligheter for at andre tv-markeder finner sin egen komiker og stjernekokk. «Petter Uteligger» er også et format som er i ferd med å posisjonere seg på den internasjonale arenaen. Her er det også interesse for å lage egne uteligger-versjoner.

Ellers oppfatter jeg det som om at underholdningsshow er litt på retur, mens reality-tv fortsatt er en sterk driver i det internasjonale tv-markedet. Det mangler ikke på ulike varianter innen den sjangeren. Dokumentarer er også hett her nede – og generelt er det slik at mange tv-selskaper og produksjonsmiljøer jakter på formater og ferdigprodusert tv-innhold som retter seg mot de yngste målgruppene.

Og tradisjonelt har både svensker og dansker stått sterkere enn oss nordmenn her nede. Nå mener jeg at Norge, anført av NRK, er i ferd med å ta igjen det forspranget som våre naboer hadde, og det gjelder spesielt innen det heteste av det heteste her nede, nemlig drama- og komedieserier. «Maniac», «Norsemen», «Lilyhammer», «Nobel», «Valkyrien», «Frikjent» og mange andre serier har gjort sitt i så måte.

MipCom-uken er først og fremst markedsføring og bearbeidelse av nye og gamle kontakter innen industrien. Når man kommer hjem, starter det virkelige alvoret. Da er det salg med diverse kontrakter, visningsretter og lignende. Status per nå i så måte ser i alle fall svært så bra ut for Norge som tv-eksportør.

Visst har Norge tatt et kvantesprang videre når det gjelder norsk innhold som eksportvare. NRK er førende med «Skam» og sine dramaproduksjoner. Men selv om norske aktører er i medvind, så har man fremdeles en vei å gå. Og man bør ture og tenke mer internasjonalt enn tidligere.

Utfordringen er å være lokal – samt tenke globalt. Da vil vinden blåse ytterligere til fordel for norsk innhold som en attraktiv eksportvare.