De siste dagene har Kampanje skrevet om at flere ønsker økt samarbeid i den norske mediebransjen. Blant dem er administrerende direktør i Tinius-stiftelsen, Kjersti Løken Stavrum.

- Som jeg har sagt før, så ville en felles login være en stor fordel for brukerne og en riktig retning å utforske nærmere. Et annet område for samarbeid kan være rundt nyhetssøk som på Google i dag er ganske dårlig.  Her kunne bransjen selv gjøre noe, og kanskje kunne man også tjent penger på det, sier Løken Stavrum.

Vio Media har snart ett år på baken etter at de lanserte plattformen sin i oktober i fjor. Tanken bak plattformen er at brukeren knytter seg til ett abonnement som gir tilgang til en rekke magasiner fra ulike tilbydere – alt samlet på ett sted.

Les mer: Vil ha mer samarbeid - foreslår nyhetssøk og felles innlogging

Les mer: Avistopp: - Hadde ikke overlevd uten samarbeid

- Ikke umulig
Hittil er det over 60 magasiner og nisjeaviser som er med på plattformen, men daglig leder og medgrunder, Agnes Dyvik, utelukker ikke at de vil se mot nyheter også.

- Dette er noe vi diskuterer, og dette går inn i strategiarbeidet vi holder på med for tiden. Det er ikke umulig at vi beveger oss mot avis- og nyhetsbransjen på ett vis, forteller hun til Kampanje.

Nyheter eller ei, Agnes Dyvik er fornøyd med reisen hittil – de har nå avtaler med 42 partnere, blant dem Aller Media, Morgenbladet og helgemagasinene til DN.

- Vi har opplevd svært god respons, og vi har lært masse om brukeratferd og folks medievaner i løpet av året som har gått. Vi legger nå strategien fremover hvor det nok blir noen endringer fra sånn Vio er akkurat nå, forteller hun til Kampanje.

- Krever svært stor samarbeidsvilje
Mens Netflix har gitt brukerne tilgang til en enorm samling tv-serier og filmer på ett og samme sted, har man ingen slik plattform, verken innlands eller utenlands, for skriftlige medier.

Hvis man abonnerer på flere aviser fra forskjellige konsern i Norge, må man ha en betalings- og innloggingsprofil for hvert sted.

Dysvik mener det absolutt er en interesse fra forbrukere for å få på plass en felles plattform for aviser. Likevel hinter hun til at det må svært mye til om det skal skje.

- Det krever svært stor samarbeidsvilje på tvers av bransjen (for å få på plass en «Netflix-løsning» for nyheter, red. anm). Tidligere har man ikke sett en veldig stor vilje til å samarbeide verken på tvers av bransjen eller med eksterne aktører som oss. Vi håper at man kan øke dialogen mellom alle parter, slik at man sammen kan se på ulike muligheter, forteller Dysvik, før hun legger til;

- Det har blitt litt lettere å få til dialog den siste tiden, og jeg håper det fortsetter.

Ute i Europa ser det derimot ut til å løsne. I Tyskland har flere av kringkasterne gått sammen om å bygge opp en felles login for brukerne og flere av de europeiske tv-husene som Mediaset i Italia, TF1 i Frankrike og ProSiebenSat 1 i Tyskland har også gått sammen om å selge digitale videoannonser for å kunne tilby annonsørene enda bedre data og innsikt om målgruppene.

Prioriterer samarbeid på annonsesiden
I mars i fjor skrev Journalisten at Mediebedriftenes Landsforening (MBL) utredet mulighetene for en samordning av login for norske aviser.

Dette er nå satt på vent, til fordel for samarbeid på annonsesiden.

Under arbeidet med den nye medieindeksen, en undersøkelse utført av TNS Kantar på vegne av MBL, har man sett andre muligheter for samarbeid, ifølge fagsjef i MBL Geir Engen.

- Senest i forrige uke hadde vi en diskusjon i MBLs hovedstyre om hvordan vi kunne få til et utvidet samarbeid på annonsesiden. I den nye medieindeksen ligger det gode muligheter for akkurat dette, forteller han til Kampanje.

Fagsjefen mener at det er mye som skal på plass dersom man skulle fått til en felles plattform for norske nyhetsmedier, à la Netflix.

- Jeg tror mange kunne ønsket å ha tilgang til alle artikler, men for å få til noe sånt er det mange avtaler som skal på plass. Forretningsmodeller som allerede er etablert må ikke ødelegges, og det må understøtte de avtaler som allerede finnes, sier Engen.

- Avisene gir full gass
Han påpeker at hovedprioriteringen til de fleste aktørene nå er å få så mange abonnementer som mulig, og konvertere de de allerede har fra papir til digital.

- Andelen av inntektene fra abonnementer er en stadig viktigere del av medienes inntjening. Nå gir avisene full gass for å bygge robuste modeller for brukerbetaling, forteller Engen.

Tidligere har Schibsted, eier av Aftenposten, VG og Finn.no, forsøkt å få med andre mediehus på sin egen annonseplattform, AppNexus. I januar glapp en av de større fiskene på markedet, da Amedia heller valgte å samarbeide med Google, i stedet for Schibsted. 

Les også: Stokstad om Google: - Et svært enkelt valg

Les også: Amedia dropper Schibsted - velger Google