NTB fylte i forrige uke 150 år og foran en fullsatt sal med både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, kulturminister Linda Hofstad Helleland, ansatte, kunder og samarbeidspartnere til stede på DOGA i Oslo, benyttet en av kveldens hovedtalere, administrerende direktør i Tinius-stiftelsen, Kjersti Løken Stavrum, anledningen til å riste litt i bransjen.

- De store bevegelsene i medielandskapet krever enda større evne til samarbeid fremover. Dette er en bransje som kan samarbeide. Fra papirets tid har vi samarbeidet om innholdsproduksjon, om felles dekning av store og små begivenheter, om tv-tablåer, om trykking på de samme trykkeriene, om felles distribusjon med de samme felles budene og vi har formidlet den samme annonsesamkjøringen. Det nye er ikke at vi står sterkere hver for oss. Det nye er heller ikke at vi står sterkere sammen. Det nye er at vi er nødt til å finne nye måter og stå sterkere sammen på, sa Løken Stavrum i sin tale til jubilanten som mange måter er tuftet på et stort pressesamarbeid.

NTB er i dag eid av en rekke store medieselskaper som Amedia, Dagbladet, flere ulike Schibsted-aviser og NRK for å nevne noen og burde således være en spore til mer samarbeid i mediebransjen. 

Til Kampanje utdyper Løken Stavrum hva hun ser for seg av samarbeid fremover.

- Som jeg har sagt før, så ville en felles login være en stor fordel for brukerne og en riktig retning å utforske nærmere. Et annet område for samarbeid kan være rundt nyhetssøk som på Google i dag er ganske dårlig.  Her kunne bransjen selv gjøre noe, og kanskje kunne man også tjent penger på det, sier Løken Stavrum.

Les også om engleinvestor og tidligere superkonsulent som er skuffet over mediene: - Ser ikke den samme viljen til samarbeid

Sliter på norsk sokkel
Men enn så lenge har flere forsøk på å samarbeide digitalt spilt fallitt i den norske mediebransjen, det være seg Schibsteds invitasjon til norske mediehus om å bli med over på dere nye teknologiske annonseplattform og Telenors invitasjon til tv-bransjen om å samarbeide om en streamingløsning.

- Hvorfor er det så vanskelig å få til et samarbeid i den norske mediebransjen i dag?

- Det er veldig rart. For denne bransjen har så lang og dyp erfaring med å samarbeide. Se på hva bankene har fått til med Vipps. Her er det mye å lære, men vi har et veldig stereotypt konkurransebilde i bransjen, sier hun.

Løken Stavrum var også til stede på Kampanjes store «Media Business»-konferanse som også ble arrangert sist uke. Der var et av hovedtemaene nettopp kunnskapsdeling og nye former for samarbeid eller mangelen på sådan.

 - Jeg er veldig misunnelig på det tyske samarbeidet vi nå ser og jeg skulle ønske at det var vi i Norge som kunne fortalt denne historien, sier Løken Stavrum.

Ute i Europa ser det nemlig ut til å løsne. I Tyskland har flere av kringkasterne gått sammen om å bygge opp en felles log in for brukerne og flere av de europeiske tv-husene som Mediaset i Italia, TF1 i Frankrike og ProSiebenSat 1 i Tyskland har også gått sammen om å selge digitale videoannonser for å kunne tilby annonsørene enda bedre data og innsikt om målgruppene.

Også i Sverige har det vært initiativer om et samarbeid bestående av landets fire største aviskonsern rundt kjøp og salg av artikler.

Les mer om de nordiske tv-sjefenes syn på allianser her: - Den høye og mørke TV 2 er erklært død

- Vanskelig å akseptere risiko
En av dem som snakket om betydningen av mer samarbeid for å skape nye vinnere i næringslivet i Norge, var lederen av det nye prosjektet DigitalNorway – Toppindustrisenteret, Tor Olav Mørseth.  På Kampanjes konferanse trakk Mørseth frem «åpenhet», «deling» og «samarbeid» som tre stikkord for og lykkes digitalt fremover.

Mørseth kjenner mediebransjen godt etter å ha jobbet flere år i mediekonsernet Polaris Media som sjefredaktør i Adresseavisa. Etter selv å ha ligget i front av den digitale utviklingen i flere tiår, tror han sin gamle bransje har mye å lære bort til andre.

- Jeg tror mediebransjen har ganske mye å lære andre bransjer og det er jo fordi man var ganske tidlig ute og møtte en internasjonal konkurranse som da ble drevet av de mulighetene digitaliseringen gir, sier Mørseth.

Men Mørseth mener også mediebransjen har vært for dårlige på en ting og det er å samarbeide.  

- Hvorfor er det så vanskelig å samarbeide i mediebransjen i dag?

- Jeg har jo vært en del av det som redaktør selv og det er jo gamle sterke merkevarer og det er skummelt å ta grep som setter merkevaren din i risiko. Det er vanskelig å akseptere risiko rett og slett når du sitter med denne typen selskaper, sier Mørseth. 

Se video med Tor Olav Mørseth fra Media Business her.