Nå klokken 10.00 offentliggjør Mediebedriftenes Landforening (MBL) rykende ferske lesertall for papir- og nettavisene og uke- og magasinpressen.

Dette viser de nye avistallene: Lesingen av papiraviser, som har gått ned år for år på 2000-tallet, har falt med 11,3 prosent i løpet av det siste året. Året før var nedgangen på 10 prosent. Mediehusenes nettaviser går tilbake med 4,1 prosent i samme periode på desktop (PC/Mac), hvilket har vært trenden en god stund. Mobillesingen fortsetter imidlertid å vokse. Økningen er på 7,6 prosent det siste året, ifølge undersøkelsen som er gjennomført av Kantar TNS.

Alle de store papiravisene fortsetter som ventet å tape et stort antall lesere, det vil si aviser som Aftenposten, VG, Dagbladet, Dagens Næringsliv og Bergens Tidende.

Her finner du alle avis- og mediehustallene

- Tøff digital konkurranse
Aftenposten
, som er landets mest leste papiavis, har en nedgang på 66.900 lesere til 406.300. Det tilsvarer et fall på 14,1 prosent. VG har mistet 47.100 lesere det siste året, ned 12,7 prosent til 321.100 lesere. Dagbladet ned 37.200 til 186.300, som utgjør et fall på 16,6 prosent. Hakk i hæl følger Dagens Næringsliv (DN), som har krympet med 33.300 lesere til 169.200 siden i fjor. Det tilsvarer en tilbakegang på 16,4 %. Landets mest leste papiravis utenfor Oslo - og landets femte mest leste papiravis - er Adresseavisen (så vidt større enn Bergens Tidende)  Regionavisen har tapt 25.800 lesere det siste året, ned hele 16,6 prosent til 129.100.

- Generelt ser jeg ingen store overraskelser i tallene som i dag presenteres. Papiravisene fortsetter å tape lesere. Det samme gjør nettavisene når det gjelder de store formatene, også kalt desktop. Mens veksten fortsetter når det gjelder mobile enheter, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom til Kampanje.

Han har fulgt det norske mediemarkedet i en årrekke.

- Vi ser også at riks- og regional-mediene på nett stort sett har gjort unna vekstfasen – og at flere av disse taper antall lesere. Den digitale konkurransen er blitt svært så tøff – og mitt inntrykk er at nisjemedier på nett, samt de store multinasjonale gigantene som Facebook, YouTube, Google, Netflix, HBO, stjeler mye brukertid og brukere fra de etablerte norske merkevarene. Norske «middelhavsfarere» på nett ser ut til å få stadig større utfordringer, sier Gimnes.

- Får hard medfart i reklamemarkedene
Og denne utviklingen har allerede ført til store konsekvenser i reklamemarkedet, hvor lesertallene er valutaen.

- Totalt sett har det ikke vært store endringer i det totale reklamemarkedet de siste årene. Mens totalomsetningen har vært noenlunde stabil, er det store forflytninger av reklamemillioner internt i markedet. Redaksjonelle medier fortsetter å tape store reklamesummer. De såkalte mediehusene har fått hard medfart i reklamemarkedet. At nettrafikken beveger seg mer og mer mot mobile enheter, er også en utfordring for mange av de norske aktørene som skal prøve å livnære seg på nettopp reklame, påpeker Gimnes.

43 prosent leser nyheter på mobilen
Mediehuset VG er fortsatt klart størst samlet sett med 2.348 millioner lesere på papir, nett og mobil. Det er ørliten nedgang på 0,9 prosent, hvilket betyr at VG holder posisjonen, tross papir- og nettfall.

Nummer to av mediehusene er fremdeles Dagbladet med 1.439 millioner (-4%) og Aftenposten med 1.198 millioner (-3,1 %).

82 prosent av Norges befolkning bruker hver dag innhold fra norske mediehus. 61 prosent leser norske nettaviser daglig, mens papirutgavene når 46 prosent av befolkningen. Mobilutgavene har en daglig dekning på 43 prosent, noe osm er en økning på 7,6 prosent.

- Norsk journalistikk står fortsatt sterkt
Av de 152 aviser som er blitt målt, har 99 aviser fått færre lesere, mens seks har økt antall lesere. 46 prosent leser minst én papiravis en gjennomsnittlig dag (mandag-søndag). 50 prosent leser minst én avis på hverdager. Vi leser i snitt 0,7 papiraviser daglig. De 134 lokal- og regionsavisene, som har under 50.000 lesere, har samlet sett en tilbakegang på 10 prosent. Fem aviser har fått flere og 82 færre lesere.

- Norsk journalistikk står fortsatt sterkt, noe som den daglige dekningen på 82 prosent viser tydelig. Det var forventet at lesertallene for papiravisene ville falle, men det er positivt at innholdet stadig oftere leses på mobile flater. Derfor er det gledelig at våre medlemmer satser på godt norsk digitalt innhold, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL, i en pressemelding.