På Kampanjes «Media Business»-konferanse i forrige uke handlet det mye om behovet for digitalt samarbeid både i mediebransjen og i næringslivet for øvrig og dagen etter etterlyste lederen av Tinius-stiftelsen, Kjersti Løken Stavrum, det samme.

Les også: Vil ha mer samarbeid - foreslår nyhetssøk og felles innlogging

Nå få hun støtte av daglig leder og redaktør i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm.

- Det Kjersti Løken Stavrum sier, er slik jeg ser det helt sentralt for de etablerte medienes langsiktige overlevelse som solide samfunnsaktører, sier Hoff Lysholm.

Mandag kunne Kampanje fortelle at lederen av stiftelsen som forvalter den viktigste eierposten i Schibsted-konsernet, Løken Stavrum, etterlyste både samarbeid om felles innlogging og nyhetssøk. Hoff Lysholm går enda lenger. 

- Vi må samarbeide om teknikk, innlogging og brukeropplevelser, og konkurrere om innholdet, sier Hoff Lysholm.

- Må tilpasse oss Netflix-generasjonen
Så langt har den digitale annonseøkonomien rammet mediebransjen knallhardt med både fallende reklamepriser og store lekkasjer til Google og Facebookbåde i omsetning og brukere. Gladsaken har vært det økte salget av digitale abonnement, men Lysholm er langt fra sikker på at det er nok.

- Suksessen med dagens digitale abonnementsmodeller er tilpasset folk som allerede har et forhold til avisabonnement. De neste generasjonene har ikke det. Derfor mener jeg at morgendagens løsninger må være tilpasset generasjonen som har vent seg til Netflix og langt mer fleksible løsninger, og jeg er helt overbevist om at den eneste måten å oppnå det på, er gjennom et bredt bransjesamarbeid, sier han.

Han mener mediebransjen har tradisjon for å samarbeide godt på flere områder.

- Vi får til å samarbeide om det aller meste det være seg PFU, distribusjon og trykking og alt som hører den gamle medieøkonomien til, sier Hoff Lysholm.

- Det tok lang tid i den gamle medieøkonomien før man begynte å samarbeide og det kom som en konsekvens av at man måtte.

- Toget går fra oss
Men det begynner å haste og Dagsavisen-sjefen mener den nasjonale medieindustrien i Norge, har dårlig tid med å stable felles løsninger på beina. 

- Hvorfor er det så vanskelig å få til samarbeid i den digitale medieøkonomien?

- Det tok lang tid i den gamle medieøkonomien før man begynte å samarbeide og det kom som en konsekvens av at man måtte. Men vi kan ikke vente i 100 år før vi får den samme erkjennelsen i den digitale økonomien. Da har toget fra oss.

Han viser til hvordan Dagsavisen stod alene frem til 1980-tallet, men siden den gang samarbeidet med suksess på trykkerisiden. Han mener samarbeidet med  konkurrenten Aftenposten og Schibsted på trykkerisiden fra 2013 har lagt til rette for at Dagsavisen og flere andre aviser er reddet fra konkurs på grunn av dette samarbeidet. 

- Vi hadde ikke overlevd om vi ikke hadde hatt et stort trykkerisamarbeid på print med Schibsted. Det var bra for alle parter.

Gikk tidlig med Goolgee
Selskapet jobber i dag med Google på annonsesiden, men utelukker ikke samarbeid med nasjonale aktører i fremtiden. 

- Vi gikk tidlig med Google og fikk det til med dem. Den gang hadde vi et akutt behov for cash, men hadde det vært en god nasjonal plattform så hadde vi valgt den.

På innlogging har Dagsavisen som så mange mediehus tatt investeringer og bygget et eget innloggingssystem. Men på sikt tror han det vil bli et felles innloggingssystem for norske medier.

- Det blir viktig å forholde seg til mediebrukerne som en gruppe og vi kommer til å ende opp der. Spørsmålet blir når det skjer, og om det er på et tidspunkt der norske, redigerte medier er så sterke som vi er i dag, sier han.

Han tror det er bra at det er Schibsted og Tinius-stiftelsen som nå reiser problemstillingen.

- Jeg er glad for at døra til Schibsted er åpen, fordi Schibsted har vist at de klarer å ta vare på en bransjesamordning på papir og da tror jeg også vi kan få det til digitalt, sier han. 

Dagsavisen går i dag i pluss på driften og gjorde nylig opp status for 2016 med en omsetning på rundt 140 millioner kroner. Underskuddet på åtte millioner kroner skyldtes utkjøp av en gammel leieavtale på 16 millioner kroner.