I dag forsvinner NRKs radiokanaler fra FM-nettet i den mest folkerike regionen. Senere i år forsvinner også våre største kommersielle kanaler Radio Norge og P4 og da er FM-nettet tømt for riksdekkende kanaler i store deler av Norge. Det har fått blant andre Aftenposten til å reagere gjennom på lederplass ta til orde for en gransking av hele prosessen og oppfordre folk til DAB-boikott.

At Aftenposten reagerer ni måneder ut i slukkeprosessen (var det først da slukkingen kom til Oslo at bekymringen traff Aftenposten) og etter tre stortingsmeldinger om digitalradio, er en gåte og lovlig sent, spør du oss. Første gang denne saken kom på den politiske agendaen var i 2005. Vi tenker at den som ikke har ment noe på 12 år, ikke trenger mene noe som helst.

Oppfordringen om ikke å kjøpe DAB får nok også begrenset verdi for forbrukeren, all den tid 82 prosent allerede har en DAB-radio og det totale antall DAB-radioer der ute nærmer seg fem millioner.

Det er fullt mulig at beslutningen om å gå over til DAB viser seg å være gal, gitt dekningstrøbbel og den raske utviklingen vi ser på teknologifronten. Men nå er den tatt og den blir ikke reversert. Man får gå videre. Kringkasterne har inngått leieavtaler på DAB-nettene med Norkring (Telenor) med 20 års varighet og med mulighet til forlengelse.  

Et mer interessant spørsmål nå er hvor vellykket denne slukkeprosessen blir? Vil kringkasterne klare å få med seg nok lyttere over på den nye teknologien. Ferske radiotall så langt viser at overgangen fra FM til DAB enn så lenge ikke er noen fiasko. For ser man på hvordan slukkingen er blitt gjennomført i store regioner som Nordland, Midt-Norge, Sørlandet og Vestlandet er ikke tapet av lyttere mer enn 4,5 prosent sammenlignet med for et år siden.

Med rundt tre millioner radio-lyttere i Norge i dag, betyr det at drøyt 130.000 lyttere ikke har valgt å benytte seg av det nye digitale radiotilbudet på DAB. Det viser tall fra TNS Kantars radioundersøkelse.

Interesseorganisasjonen Digitalradio Norge mener utviklingen er som forventet, men ville før fredagen ikke gi noen kommentarer til Kampanje om hvor stort frafall som forventes som en følge av overgangen fra FM til DAB, men det virker som radiobransjen innstiller seg på å tåle en nedgang i antall lyttere.

Spørsmålet er hvor mange? Og om overgangen blir en suksess eller fiasko?

Kampanje har tidligere skrevet at dersom antall lyttere som blir med over fra FM til DAB er på over 90 prosent målt opp mot dagens lyttertall eller rundt 300.000 lyttere, kan overgangen beskrives som vellykket. Blir det ned mot 80 prosent eller et frafall på 600.000 lyttere, vil det være en fiasko.

Les også: - DAB vil gi færre radiolyttere

I dag er frafallet altså 130.000, men i tillegg må en også se på hvor mange av dagens lyttere som tar i bruk DAB og ikke andre digitale alternativer som radio over internett eller via tv-en i stua. For selv om DAB i dag bukes daglig av 1, 9 millioner personer, tilsvarer ikke det mer enn 72 prosent av radiolytterne. Mange har med andre ord også valgt å bruke nettet som distribusjonskanal for å høre på NRK eller P4 via en radio-app, og DAB-lyttingen må opp hvis dette ikke skal ende i et mageplask.

Så langt ser det altså greit ut, men det store spørsmålet nå er jo hva som skjer når NRK slukker sine FM-kanaler i morgen i folkerike Oslo og omegn, Vestfold og Østfold onsdag denne uken.

Da skal en også huske på at det heller ikke er lenge siden de kommersielle kanalene slukket i store byer som Bergen og Stavanger for første gang.

Det skal bli svært spennende å følge utviklingen fremover for å fastslå en gang for alle hvor vellykket overgangen fra FM til DAB blir. Det blir den mest interessante diskusjonen fremover - ikke hvorvidt valget av DAB var rett eller galt.