Samarbeid på tvers av mediehus og konkurrenter var et av de store temaene da Kampanje ønsket velkommen til «Media Business» for sjette år på rad på Hotel Continental i Oslo i dag.

Der møttes også TV 2-sjef Olav T. Sandnes og den svenske TV4-sjefen Casten Almqvist til et nordisk tv-toppmøte om lineær-tvs fremtid, samarbeid og konkurransen fra de internasjonale gigantene.

Les også: Slik blir nye TV 2 – dropper nyhetsdirektør i ledergruppa

For fem år siden var både Egmont-eide TV 2 og Bonnier-eide TV4 brikker i et spill som skulle resultere i en nordisk tv-gigant, men resulterte i totalt sammenbrudd. Tonen mellom Egmont og Bonnier var da på frysepunktet, men i dag er det ingenting som tyder på at TV 2- og TV4-sjefene er noe annet enn gode kollegaer og konkurrenter.

TV 2 og TV4 samarbeider allerede om den norske delen av C More, der TV 2 eier sportsrettighetene og har en eksklusiv avtale om videreformidling av film- og serieinnholdet, og Sandnes utelukker ikke et dypere samarbeid.

- Forutsetningene er helt annerledes nå og vi kan søke samarbeid på helt andre måter enn vi kunne før. Den store, høye og mørke TV 2 er erklært død, sa han i debatten.

Se intervjuet med tv-toppene her (saken fortsetter):


- Vi er fullstendig utro
Han viser til at de har inngått allianser på flere kanter.

- Noen ganger er det krevende å etablere samarbeid med konkurrenter, men vi vet at hvis vi har piggene ute for mye, så går vi glipp av viktige muligheter. Vi er fullstendig utro og har samarbeid med Bonnier og TV4 på flere områder, MTG på Champions League, Facebook og Apple på distribusjon, samtidig som de tradisjonelle tv-distributørene fortsatt er viktige for oss.

Men et samarbeid om en felles strømme-tv-plattform, som kan tilby alt norsk eller nordisk tv-innhold til forbrukerne etter mønster av Spotify, synes fortsatt å være langt unna.

Den svenske TV4-sjefen, Casten Almqvist, minner om at rettighetsbildet er særdeles komplisert.

- Vi vet at brukerne ønsker å få alt innhold på samme sted og vi skal arbeide for å drive utviklingen i den retningen. Men om du sammenligner med Spotify, så må de ta tre samtaler for å få alle rettigheter, og det er med Warner, Universal og Sony. I Sverige eller Norge må vi ta 30 sånne samtaler, og så viser det seg at de ikke sitter på alle rettighetene likevel. Skal man ta alle disse samtalene i alle verdens land, så blir det vanskelig. Vi vet hvor vi bør gå, men mesterskapet handler om hvordan man tar seg dit, sier TV4-sjefen.

Tv taper andeler
«Media Business»-dagen startet med PWCs presentasjon av prognosene for de neste fem årene, og det er ingen tvil hos dem om at tv vil være en av taperne frem mot 2021.

- Forventningene på utviklingen for reklame på tv nedjusteres betydelig og vi tror at utviklingen i Skandinavia vil være på 0,9 prosent årlig vekst de neste årene. Dette er betydelig under generell vekst i reklamemarkedet på 3,2 prosent og også lavere enn forventet global vekst. Tv vil med dette tape andeler av den totale reklamekaken, sier partner Eivind Nilsen.

PWC understreket også at mobilen som kanal vil vokse betydelig som reklamekanal fremover. Mobilen tar allerede over halvparten av det digitale reklamemarkedet i USA ettersom brukerne bruker mer og mer tid i sine favorittapp’er og ser mer og mer video på mobilen.  

Les mer: Ny PWC-rapport: - Tv vil tape andeler i reklamemarkedet (abonnement)

- Slapp unna med middels kvalitet
Også Associate Partner i McKinsey, Thomas Meakin, var på scenen og snakket om fallet i tv-seing og utfordringen med de enorme ressursene strømme-tv-giganter som Netflix og Amazon sitter på.

- Det er et par aktører som kan bruke mer penger på innhold enn de tradisjonelle medieselskaper kan drømme om, sa han.

Både Sandnes og Almqvist tror lokalt innhold og høyere kvalitet blir viktig når de skal møte konkurransen fra Netflix, HBO og etter hvert Amazon og Apple.

- For å være ærlig, tidligere kunne vi slippe unna med middels kvalitet på en del innhold. Nå er man et tasteklikk unna det beste Hollywood har å by på. Det utgjør en stor endring og setter større krav til oss. Når vi lager drama, så kan ikke vi lage syv halvgode serier, sier Sandnes.