Den siste uken har debatten om hijab rast i tradisjonelle og sosiale medier. Skarpe ordvekslinger har handlet mye om Faten Mahdi al-Hussain, som skal være programleder i NRK-programmet «Faten tar valget». Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har beskrevet tonen i flere av henvendelsene som hatefull og fordomsfull. Han mener saken ikke kan sammenlignes med den fra 2013, da programleder Liv Kristin Sælmann ikke fikk bære et korssmykke rundt halsen i NRKs nyhetssendinger. Likestillings- og diskrimineringsombudet har fått over 60 henvendelser om hijab-bruk i NRK-programmet «Faten tar valget», men mener kanalen ikke diskriminerer.

- Tre sakskomplels som bidrar til vekst
Ukens hijab-storm er ikke noe unntak i mediene. En fersk analyse fra Retriever viser at antallet medieoppslag med ordet hijab har økt med 64 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode fjor.

- Når vi ser på perioden 1. januar – 23. august i årene 2016 og 2017, ser vi at bruken har økt med nesten 1500 oppslag. Dette er en betydelig økning, sier Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever, til Kampanje.

Dette er sakene som har skapt mest blest:

- Det er tre ulike sakskompleks som bidrar spesielt til økningen i hijab-omtale i 2017. Først er det lagmannsrettens behandling av saken mot Merethe Hodne, som nektet å slippe en kvinne med hijab inn i frisørsalongen sin. Saken fikk mye omtale og genererer debatt i januar da saken behandles, samt i mars da Hodnes anke til Høyesterett avvises. I mars skapte også Frps utspill om å gi arbeidsgivere rett til å forby hijab på jobb mye omtale. Samtidig kom EU-domstolens uttalelse om at «hijab-nekt» på arbeidsplasser ikke regnes som diskriminering, sier Lindebjerg.

- Vi kan heller ikke glemme NRK-serien «Skam», som i 2017 har bidratt til en mer konstruktiv og positiv debatt knyttet til blant annet hijab, legger hun til.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Har analysert dekningen: - Det som setter fart på medienes dekning av hijab-bruk, er konflikt og uavklarte spørsmål, sier Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever.

- Kraftig økning i august
Så, midt i valgkampen, eksploderte Faten-saken.

- Nå i august ser vi igjen en kraftig økning i debatt og bruk av begrepet hijab i norske medier. NRK klages inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet for å tillate hijab, men å nekte kors i aktualitetsprogrammer. Klagen kommer som følge av at Faten Mahdi al-Hussaini bruker hijab som programleder i NRK-serien «Faten tar valget». Flere medier melder også om klagerekord i NRK, oppsummerer Lindebjerg.

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa tidligere denne uken at det er uakseptabelt å trakassere jenter som bruker hijab, men fastholdt at plagget er «kvinneundertrykkende». Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen har etterlyst Frp-statsrådens stemme i debatten rundt NRK-programmet «Faten tar valget».

- Skulle Listhaug gå ut mot haterne og forsvare NRK og Faten Mahdi al-Hussaini i denne saken, vil hun ha markert en kjærkommen grense i integreringsdebatten, skrev Eilertsen i en kommentar i avisen tirsdag.

- Statsråden er fullstendig på jordet
Tirsdag valgte Listhaug å svare på utfordringen fra Eilertsen i en post på Facebook.

- Det er ikke akseptabelt at unge jenter får hatmeldinger og blir trakassert for å ha på hijab. Uansett hva hun har på hodet, eller hvilke uttalelser hun har kommet med før, er Faten først og fremst en jente, skrev Listhaug.

I innlegget var hun imidlertid nøye med å understreke at hun er imot barnehijab, nikab og burka. Plaggene, som hun beskrev som kvinneundertrykkende, mener Listhaug bør forbys.

Kulturminister Linda Hofstad Helleand (H) klarte også å skape bølger. Hun kontaktet Vårt Land for å melde seg på i debatten og hadde et litt annet syn på sammenhengen med korsnektsaken.

- Jeg tolker det at Faten får bruke hijab som at NRK har gjort seg erfaringer fra Sællmann-saken. Jeg opplever at NRK viser et annet standpunkt i dag enn i 2013, sier statsråden.

- NRK tar et annet valg i dag enn de gjorde i 2013. Det vil være grunn til å tro at man nå har rom for andre religiøse symboler, og det er positivt, mente hun.

Og fikk svar:

- Statsråden er fullstendig på jordet. Det hun sier er helt feil, sa valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot til Vårt Land , og la til at han er sjokkert over at Helleland ikke har mer kunnskap om saken.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mente statsrådens utspilll var «en misforståelse i en hektisk valgkamp» og sa tirsdag at han mener sakene ikke kan sammenlignes.

Mest konflikt i mediene
Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever, har fulgt med på debattene om hijab og medienes dekning.

- Det som setter fart på medienes dekning av hijab-bruk, er konflikt og uavklarte spørsmål. Spørsmål om hvor, hvem og når bruk av hijab er greit, og når det ikke er greit, engasjerer. Grunnleggende spørsmål om hva hijab representerer og symboliserer ligger som et fundament i så godt som alle konfliktene som dekkes bredt. Men typisk for dekningen er likevel et større fokus på person og konflikt, enn på debatt og meningsutveksling, påpeker hun.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen mener det ikke er overraskende at medieoppslagene om hijab er preget av konflikt.

- Det er konflikt som driver nesten all journalistikk, det er ofte uenighet som gjør at en sak blir lest og at folk interesserer og engasjerer seg, så det er ikke så oppsiktsvekkende. Hijab er et konfliktfylt tema som ofte blir personfokusert, noe den siste debatten om Faten Mahdi al-Hussain viser. Mange har rettet skytset mot henne i stedet for saken, og da skjer det som ofte skjer, at debatten blir polarisert. Da blir det skittkasting fra begge sider, sier Stephansen til Kampanje.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Mer kunnskap: - Jeg tror mange ville ha godt av å lese Nettavisens blogger og skaffe seg litt mer kunnskap, svarer Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen.

- NRK kan takke seg selv
Han forteller at han har et todelt syn på Faten-saken.

- Jeg støtter NRK i at det er forskjell på en nyhetsanker og en programleder. Samtidig mener jeg at NRK fortjener kritikk for at de velger en kvinne med hijab som programleder, fordi hun er ikke er representativ for muslimske kvinner. Et flertall av muslimske kvinner bruker ikke hijab. Derfor kan NRK takke seg selv for at det er blitt strid rundt dette programmet, sier Stephansen, som har refset NRK på sin blogg denne uken.

Han mener statskanalen var lite kreativ da de plukket ut Faten Mahdi al-Hussain som programleder.

- NRK har gjort som mange medier gjorde før. De tenkte at de skulle ha en muslimsk kvinne som programleder og trodde da at de måtte finne en jente som bruker hijab. NRK har opptrådt slik medier i Norge pleide å gjøre før. Da kontaktet journalister en imam da de laget reportasjer om muslimer eller islam, mens vi i dag snakker med vanlige muslimer. At NRK får kritikk er derfor forståelig, jeg skjønner det godt.

- Svært gammeldags kritikk
- Bidrar Nettavisen til å nyansere debatten og meningsutvekslingen?

- Ja, i betydelig grad. Nettavisen har hentet inn sekulære muslimer som bloggere. De gir et mye mer nyansert bilde av hijab og islam. De har inngående kunnskaper om hva hijab står for og de kan begrunne at hijab først og fremst er et politisk hodeplagg. De sitter med en innsikt som ikke etniske nordmenn har, svarer Stephansen.

- Likevel blir Nettavisen ofte kritisert for sin dekning av islam og muslimer?

- Den kritikken er svært gammeldags og helt på siden. De som sier dette har ikke lest Nettavisen den siste tiden. Nettopp på grunn av våre bloggere bidrar Nettavisen med nyanser og innsikt.

- Og du mener det er slik på nyhetsplass i Nettavisen også?

- Ja.

- Kritikken er svært gammeldags
Stephansen kommenterer norske mediers dekning av hijab slik:

- Jeg synes dekningen veldig ofte blir skyttergravaktig. Der er de som bare synes hijab er bra, og de er like unyanserte som de på den andre siden. De som har flyktet fra Khomeini-regimet i Iran, som innførte hijab, har opplevd på kroppen, bokstavlig talt, hva som skjer dersom man ikke bruker hijab. De har nok et annet forhold til hijab enn mange nordmenn.

- Mener du at mange nordmenn er naive?

- Jeg tror mange ville ha godt av å lese Nettavisens blogger og skaffe seg litt mer kunnskap, svarer Nettavisens nyhetsredaktør.