Et oppslag om Ap-leder Jonas Gahr Støre i dagens utgave av Finansavisen får massiv oppmerksomhet i mediene i dag, ikke minst i sosiale medier. Saken handler om arbeiderne som oppgraderte brygga på landstedet til Støre i 2011, gjorde jobben uten at skatt og moms ble betalt.
Støre selv opplyser til Finansavisen at det var hans vaktmester på hytta i Kilsund i Arendal, Olaf Halvorsen, som var hans avtalepartner, og at alt mellom dem ble gjort opp med faktura og moms inkludert.
Utover dagen har en rekke samfunnsprofiler gått ut og støttet Ap-lederen. Statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen er blant dem som mener Støre gjorde hva han kunne for å forsikre seg om at det ikke ble jobbet svart på brygga i Arendal. Civita-leder Kristin Clemet har også stilt seg bak Ap-lederen i dag. Støtte får han også fra KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande, ifølge NTB, så vel som Jan Arild Snoen i borgerlige Minerva.
Retorikkstipendiat, Ap-medlem og tidligere statssekretær Trygve Svensson mener det hele er snakk om en drittpakke.
- Jeg håper det finnes noen gravejournalister som kan ta en titt etter hvem som har plantet dette, hva som er meningen bak, og hvorfor noe som skjedde i 2011 brått dukker opp i 2017, framholder Svensson på sin Facebook-side.
Jan Arild Snoen i Minerva skriver i dag:
- Det er vel ikke tilfeldig at Finansavisen slipper en seks år gammel sak tre uker før valget.
- Ingen interesse av å trykke såkalte drittpakker
Sjefredaktør Trygve Hegnar avviser kategorisk overfor Kampanje at hans avis har trykket en drittpakke rettet mot Ap-lederen.
- I vårt journalistiske arbeid med nyheter samler vi inn nok informasjon og fakta før vi publiserer sakene. Denne saken jobbet vi med i nesten en uke før vi trykket den i dag. De siste dagene har vi vært i kontakt med Arbeiderpartiets leder og tillitsvalgte for innhenting av kommentarer. Vi har overhodet ingen interesse av å trykke såkalte drittpakker, sier Hegnar.
Han fortsetter:
- Men kan noen fortelle meg hva en drittpakke egentlig er? Er det slik at all informasjon og alle tips en avis mottar er en drittpakke? Vi skriver 50 saker hver dag, hvor mange av sakene er det som er drittpakker? Våre saker er basert på informasjon og dokumentasjon som vi sjekker nøye, sier Hegnar til Kampanje.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dagens store sak: Finansavisen har satt dagsorden
i valgkampen med sitt oppslag om Ap-leder Jonas Gahr Støre.
- Usedvanlig tåpelig kommentar
- Jan Arild Snoen er blant flere som stiller spørsmål om timingen ved dagens oppslag?
- Det er en usedvanlig tåpelig kommentar fra Snoen. Det er slurvete og han viser null forståelse for saken. Han har nok ikke så god forståelse for økonomi og finans. Dette er en stor og god sak som omhandler Arbeiderpartiets statsministerkandidat. At det er valg om tre uker påvirker oss ikke det hele tatt. Det har ingen interesse for oss, sier Hegnar.
Finansavisens sjefredaktør og eier viser til at Støre i Stortinget i vår foreslo å utvide det såkalte solidaransvaret til også å gjelde bestiller. Prinsippet gjør oppdragsgiver, i dette tilfellet Støre, ansvarlig for at alle ansatte og innleide vikarer nedover i oppdragskjeden får utbetalt det de skal.
- Finansavisens sak er et klassisk eksempel på det Støre har vært opptatt av. Den dreier seg om at arbeidere som oppgraderte brygga på hans landsted gjorde jobben uten at skatt og moms ble betalt, sier Hegnar.
- Fremstår som virkelighetsfjerne
Trygve Hegnar er overrasket over at profiler som Kristin Skogen Lund, Kristin Clemet og Erna Solberg har støttet Ap-leder Jonas Gahr Støre etter oppslaget i Finansavisen.
- Jeg synes det er merkelig. Da kan de vel ingenting om saken, antar jeg. Dette må være politisk føleri. Men vi skriver uansett ikke for Kristin Skogen Lund, hennes meninger fremstår som virkelighetsfjerne. Vi skriver økonomisaker for våre lesere, sier Hegnar.
- Blir du provosert av kritikken mot Finansavisens Støre-sak?
- Nei, overhodet ikke. Dette er en vanlig økonomisak, som andre saker i Finansavisen. Enhver næringslivsavis ville ha skrevet om denne saken - før, under eller etter en valgkamp.
- Kommer Finansavisen med flere avsløringer i denne saken?
- Det vil jeg ikke fortelle deg, men vi sitter på mye mer informasjon, og det er alvorlige ting.
- Så saken vil utvikle seg?
- Det vil jeg naturligvis ikke si noe om, svarer Hegnar, som heller ikke røper om han vil svare på kritikken på lederplass i morgen.
Befinner seg «lysår ute på høyresiden»
Retorikkstipendiat, Ap-medlem og tidligere statssekretær Trygve Svensson påpeker at Finansavisens sak er skrevet av Kjell Erik Eilertsen, som ifølge Svensson befinner seg «lysår ute på høyresiden».
Også Jan Aril Snoen er inne på Eilertsens person og trekker fram journalistens «skarpe tone mot innvandrere» i sosiale medier.
Hegnar kommenterer omtalen av journalist Kjell Erik Eilertsens holdninger til innvandring slik:
- Har det rablet for Snoen? Dette er en økonomisak, den handler ikke om innvandring. Journalistens meninger om helt andre saker har ingenting med dagens sak å gjøre.
- Har du noen gang snakket med Eilertsen om hans utspill om innvandring i sosiale medier?
- Jeg tar ikke opp personalsaker i det offentlige rom. Det ville vært meget dårlig personalhåndtering.
Jan Arild Snoen svarer slik på kommentarene fra Hegnar.
- Jeg bruker normalt ikke tid på å diskutere politikk med drosjesjåfører. Det er umulig å forholde seg til en så lite konkret kritikk, som bare består av personkarakteristikker, sier Snoen til Kampanje.
- Greit å lufte ut alle sider av saken
Harald Klungtveit, redaktør i Filter Nyheter og tidligere journalist i Dagbladet, er ikke overrasket over at Finansavisens Støre-sak har fått bred mediedekning i dag.
- Mye snakk om drittpakke og at mediene (særlig NRK) gir Støres bryggesak for mye plass og alvor i dag, men jeg tror ikke de største mediehusene har noe særlig valg i 2017-virkeligheten. Når saken først er bragt på banen i en anerkjent avis (riktignok av en journalist som vel er for høyreside-aktivist å regne og straks forlater yrket for godt), ville den uansett ha levd sitt eget liv i sosiale medier. Der ville den ha fått årevis med drivstoff hos de-store-mediene-legger-skjul-på-hva-som-egentlig-skjer-klientellet. Uavhengig av substans er det trolig like greit å lufte ut alle sider av saken med en gang. Catch 22, men det samme gjelder sannsynligvis også langt mindre ufunderte rykter om viktige politikere hvis det har befestet seg i SoMe, skriver Klungtveit på Facebook.
Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, er ikke blant dem som har rykket ut og forsvart Jonas Gahr Støre i dag.
- Det som står igjen er at det ble brukt svart arbeid på Ap-lederens landsted, men at Jonas Gahr Støre ikke visste om det. Nøkkelspørsmålet er om han burde eller kunne visste om det, og hvordan det ble ryddet opp i etterkant. For Arbeiderpartiet kommer denne saken ubeleilig, skriver Stavrum på kommentarplass.
Kommentér