I ettermiddag ble det kjent at Jan Ove Årsæther gir seg som nyhets- og sportsdirektør i TV 2. Det skjer kort tid etter den mest dramatiske og kontroversielle omorgansiseringen av TV 2 noensinne, der nyheter og underholdning skal finne sin plass i et fremtidig TV 2. På toppen av dette har det kommet inn flere nye og sterke personligheter i ledelsen.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes avkrefter at det ligger noen form uenigheter eller uoverensstemmelser mellom ham selv og nyhetsdirektør Jan Ove Årsæthers, gitt nyhetsdirektørens overraskende beslutning i dag om å slutte i kanalen etter 17 år.

- Nei, det gjør det ikke og det jeg kan si er at vi har jobbet godt sammen to og et halvt år. Nå gjenstår det for meg å takke Jan Ove Årsæther for den jobben han har gjort i TV 2, sier Sandnes til Kampanje.

- Veldig godt forhold til Trygve og Christian
Også Jan Ove Årsæther avviser alle spekulasjoner om konflikter. Han mener kjemien med de øvrige TV 2-toppene, deriblant nykommerne Trygve Rønningen og Christian Birkeland, har vært god.

 - Det vil jeg påstå og det har vel sjelden vært så konfliktfritt som det er akkurat nå. Jeg har et veldig godt forhold til Trygve og Christian og tror TV 2 i dag har riktig kompetanse for å nå de målsetningene man har satt seg, sier Årsæther til Kampanje.

Han avviser også at han har sett for seg en fremtid der nyhetene må vike for underholdningen i TV 2s sendeskjema.

- Tvert imot så jobber vi for at nyheter skal være viktig og vi ønsker å ha en allmennkringkasterprofil med krav til storsatsing til nyheter og Trygve Rønningen ser ut som en fantastisk hyggelig fyr, så sånn sette er det jo dumt å slutte nå.

- Fortsetter du i mediebransjen?

 - Det er helt sikkert mange fantastiske jobber der ute, men akkurat nå er jeg på ferie, og så får jeg komme tilbake i august med hva jeg skal finne på, sier Årsæther, som har en karantenetid på fem måneder.

- Timingen er god
- Hvor lenge har du tenkt på dette?

- Tanken har modnet over en lengre periode og særlig når du har vært såpass lenge på en plass og har hatt de jobbene jeg har hatt i så lang tid. Jeg har vært i TV 2 i 17 år, hvorav mesteparten av tiden som leder og når vi nå har gjennomført «TV 2 i 2020», konsesjonen som nå er lyst ut og satt prinsippet om at alle jobber i Nyhetskanalen, så er timingen god, sier Årsæther til Kampanje.

Årsæther slutter på en tid der TV 2 skal bestemme seg for om de skal søke på nye tv-avtalen til staten, en avtale der nyhetsoppdraget ligger sentralt. Samtidig er det flere nye folk på vei i ledergruppa, blant andre Trygve Rønningen, som er tilbake i kanalen etter nesten like mange år som Årsæther har jobbet i TV 2. 

Les også: Jan Ove Årsæther slutter i TV 2

- Har den nye tv-avtalen eller den nye ledelsen spilt noen rolle her?

- Nei, det kan jeg avkrefte. Både Jan Ove og jeg har jobbet mye med allmennkringkasting lenge også er det også slik at det verken er jeg eller noen andre enkeltpersoner som er viktigst med tanke på hvor relevante folk flest opplever TV 2. Det er hvordan vi utnytter kraften til alle våre 700 ansatte for å lage beste mulig innhold for seerne, svarer Sandnes.

Starter jakten etter sommeren
Årsæther er sikker på at TV 2 lander konsesjonen, selv om han hopper av.

- Jeg føler meg trygg på at TV 2 kommer til å sikre seg den avtalen uavhengig av meg, sier han.

Når Kampanje spør Sandnes om han ble overrasket over Årsæthers beslutning om å forlate TV 2, svarer han slik:

- Når Jan Ove velger å slutte så er vi veldig opptatt av å gi honnør til ham for den jobben han har gjort i TV 2. I TV 2 har Jan Ove hatt veldig mange forskjellige roller. Også er oppgaven vår nå å sørge for at vi retter blikket fremover, sier Sandnes.

- Når informerte han deg om beslutningen?

- Dialogen mellom mine ledere og meg ønsker jeg ikke å kommentere.

- Så nå må du i gang å lete etter en ny nyhetsdirektør?

- Jan Ove er allerede på ferie og jeg er selv på vei ut døren, så det viktigste i dag er å takke han av. Rett over sommeren skal vi se på hvordan vi løser dette.