Navn: Kristoffer Egeberg

Alder: 42

Stilling: Ansvarlig redaktør i Faktisk.no

Årets ferie: - Jeg avviklet ferien tidlig i år på grunn av lanseringen av Faktisk.no. Det ga meg anledning til å følge researchreisen til min kone, som er i gang med spennende bokprosjekter. Vi besøkte Seoul, øya Jeju, Hongkong, og Beijing. Nå blir det bare jobbing fremover, men forhåpentligvis også tid til litt sommer og avslapning innimellom.

Den perfekte sommermaten: - Det er noe utrolig innbydende med sommer og lukten av grillkull. Samtidig er jeg veldig glad i street food og asiatisk mat. Fikk jeg en frisk thaisalat og asiatisk inspirert stekt eller grillet laks med honning, hvitløk og chili, trenger jeg neppe dessert. Da passer en frisk øl med litt smak. 

- Du er redaktør for Faktisk.no. Ikke alle er like fornøyde med faktasjekkingen så langt. Er du overrasket over kritikken?

- Jeg er kanskje mest overrasket over hvor negative enkelte synes å være til selve initiativet. Jeg tror dette er uvant for mange som kanskje trodde at vi bare skulle avdekke såkalte falske nyheter, og ikke også ettergå faktapåstander i det offentlige ordskiftet. Den konkrete kritikken som har vært må vi lytte til. Den viser blant annet at vi må bli enda tydeligere og presise i våre gjennomganger om hvorfor og hvordan vi gjør som vi gjør. Også må vi rive ned forestillingen om at vi er overdommere eller et slags sannhetsministerium. Vi forstår at forventningene har vært store, men Faktisk.no var aldri ment å være svaret på alle utfordringene norsk presse står overfor. Det var ment å være et bidrag til en mer faktabasert og konstruktiv samfunnsdebatt. Det skal vi bli. Vi er helt i startfasen, og vil garantert gjøre feil underveis. Også vi må finne formen. 

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Kona og jeg har et vennepar med hytte ved sjøen i Håkavika mellom Sandefjord og Larvik. Kan nok godt tenkes at vi hadde invitert oss selv dit for en uke, og skrudd av telefonen. Bading, fiske og god mat med venner som ikke lever tett på mediebobla ville vært en sunn avkopling. 

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer og hvilken bok ser du selv frem til å lese?

- Kan jeg få anbefale min egen dokumentarbok, «Fredsnasjonen Norge» som jeg debuterte med i vår? Den gir et unikt innblikk i spillet rundt norsk fredsinnsats i internasjonale operasjoner, og går rett inn i debatten vi ser om Forsvaret i dag. Alternativt har jeg nettopp lest Don Winslows spenningsromaner «The power of the dog» og «The Cartel» om narkokrigen i Mexico. To knallgode pageturnere jeg koste meg med. 

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Jeg må vel nesten si slurv med fakta. Samtidig blir jeg irritert over denne forestillingen om at journalister flest går på jobb med en politisk agenda. Det er en hån mot tusenvis av journalister som jobber hardt hver eneste dag for å formidle nyheter og historier som er viktige for folk, og avdekke kritikkverdige forhold i vårt samfunn. Jeg tror de aller fleste av oss oppriktig ønsker å tjene våre lesere, uansett hvem de er og hvilket parti de måtte stemme på. 

- Hvem tror du og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget?

- Det vet jeg faktisk ikke. Men jeg håper at det blir en statsminister som vil gjøre mer for å verne om offentlighetsloven og prinsippene om mer åpenhet i forvaltningen enn jeg opplever at de siste to regjeringene har maktet. 

- Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk?

- At Liu Xiaobo er død. 

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier?

- De bør i alle fall bidra til fellesskapet på lik linje med andre selskaper som har næringsvirksomhet i landet. Samtidig er det verd å påpeke at Google allerede bidrar med flere millioner kroner til norske medieprosjekter gjennom sitt Digital News Initiative. 

- Hvem identifiserte du deg aller mest med i «Skam»?

- Jeg ble Jonas da jeg tok Skam-testen på nett, lenge før jeg hadde sett en episode. En kompis ble Gutte-Kris. Etter å ha sett de to første sesongene, og noen episoder av den tredje, er jeg fornøyd med det. Og jeg syntes synd på kompisen min...

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens?

- Vi er veldig interessert i å utforske hvordan maskinlæring og kunstig intelligens kan utnyttes til faktasjekking. Vi har allerede en spennende dialog med blant andre IBM, NTNU og andre faktasjekktjenester i utlandet som snuser på det samme. Overvåking og identifisering av påstander og kildesøk er blant områder hvor dette blir virkelig interessant. 

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst?

- Mediebransjen er reddet