I juni ble Google ilagt en bot på 2,4 milliarder euro fra EU-kommisjonen for å ha misbrukt sin dominans i søkemarkedet for å fremme egen tjeneste for prissammenligning. EU-kommisjonen mener Google har gjort sin egen prissammenligning ekstra godt synlig i Google-søket på bekostning av konkurrenter.

Én av konkurrentene til Google er norske Schibsted. Nå vil Rolv Erik Ryssdal komme til bunns i hvilke konsekvenser Googles praksis har hatt for dem.

- Vi skal se om Prisjakt har blitt rammet av dette, sier Ryssdal til Kampanje.

Les også: VG løfter Schibsted-aviser - øker med 32 prosent digitalt

- Bruker mye penger på Prisjakt
Prisjakt er Schibsteds tjeneste for å sammenligne priser på tvers av nettbutikker. Schibsted kjøpte seg inn i selskapet i 2006, og i 2012 overtok de nesten alle aksjene fra de svenske gründerne.

- Har dere grunn til å mistenke at Prisjakt har blitt rammet av dette?

- Vi bruker mye penger på å markedsføre Prisjakt og derfor må vi se på om de har gitt sin egen tjeneste mer fordelaktig plassering, og om det har påvirket våre markedsføringskostnader sånn at det har blitt dyrere.

I konkurransekommissær Margrethe Vestagers uttalelse heter det at Googles praksis har gjort alvorlig skade på konkurransen i markeder for prissammenligning. Kommisjonen mener Google har opptrådt ulovlig i alle europeiske land der de tilbyr sin egen prissammenligningstjeneste, inkludert Norge, og slår fast at alle aktører som har blitt påvirket kan rette et erstatningskrav mot Google.

Google har sagt seg uenig i konklusjonen og vurderer en anke.

Les mer: Google får rekordbot av EU

Ber myndighetene stoppe skattelekkasje
Ryssdal hadde mer krutt på lager mot de internasjonale gigantene på Schibsteds kvartalspresentasjon i dag. Der tok han også opp Google og Facebooks skattefordeler i det nordiske markedet og viste til anslag fra IRM om at de to gigantene samlet tok ut 4,7 milliarder kronerav det norske reklamemarkedet i fjor.

Som Kampanje tidligere har skrevet, endte Facebook opp med å skyte inn 468.586 kroner til det norske fellesskapet og statskassen i fjor. 

Les mer: Betaler 468.586 i skatt i Norge - «Sørgelig» sier Schibsted-eier

Både i Storbritannia, Australia og Frankrike har myndighetene tatt grep for å få selskapene til å betale skatt av omsetningen de har i de respektive landene, med vekslende hell. I forrige uke tapte franske myndigheter en rettsak Google om et krav på 1,1 milliarder euro i tilbakebetaling av skatt.

I Storbritannia har man lykkes med å innføre en «diverted profits»-skatt til selskaper som Google og Facebook. 

- Jeg synes det er naturlig at også nordiske myndigheter som i andre land er oppmerksomme på dette. Vi har en debatt som gå nå om man skal gi støtteordninger til mediehusene, blant annet i form av arbeidsgiveravgiftlempe. Når man ser at så store inntekter forsvinner ut av landet uten at det skattelegges, så ser vi at politikere i andre land begynner å bli irriterte og lei av det. Jeg synes det hadde vært interessant om det ble et tema i Norge og Sverige også, sier Ryssdal.

- Synes du de norske politikerne beveger seg for sakte på dette temaet?

- Jeg synes de bør være litt mer oppmerksomme.

- Hvordan påvirker denne skattefordelen Schibsteds forretninger?

- Vi er interessert i å skape like rammevilkår. Jeg tror Google og Facebook vil ha like gode produkter, og det viktigste for oss er å ha de beste produktene, sånn sett påvirker ikke dette oss direkte. Men vi er opptatt av like spilleregler.